Journalistföraktet är självförvållat

 

mohamed omar

Mohamed Omar

I vår nya tid får journalister finna sig i att bli granskade. Vissa har svårt att anpassa sig. De saknar den gamla tiden då de kunde vara herrar på täppan. Aftonbladets krönikör Fredrik Virtanen är en av dem som mentalt tycks leva kvar i det förgångna.

När allt fler svenskar ser Internet som en möjlighet till fördjupad demokrati i och med allt fler kan ägna sig åt journalistik och opinionsbildning, ser det gamla gardet detta som ett hot. De tycks mena att eftersom de är mer upplysta och goda behövs de som vakter över tanken.

Den 24 januari tweetade Fredrik Virtanen följande:

”Det grasserande journalistförakt som sprids från populistiska ickejournalister är en demokratisk fara. Lyckas inte se det på annat vis.”

För Virtanen är den allt vitalare medborgarjournalistiken och folkliga opinionsbildningen på Internet en fara snarare än en möjlighet. Han ser sig själv som en ”riktig” journalist i motsats till de ”populistiska icke-journalisterna”. Orden dryper av förakt.

Tanken att Virtanens och vissa av hans kollegors föraktfulla sätt kan ha bidragit till att urholka förtroendet för journalistkåren tycks inte föresväva honom. Allt är de andras fel. Kritik mot etablissemangsmedierna är alltså ett hot mot demokratin, menar han. Vad kallar man detta? Storhetsvansinne. Det engelska uttrycket är ännu mer passande: delusions of grandeur. För det är inbillning och illusioner det handlar om. Illusioner om den egna betydelsen.

När Virtanen ser sig själv i spegeln ser han en demokratins väktare, en riktig journalist, som helt utan egen förskyllan föraktas av de dumma populisterna. Vad är det om inte en illusion? Det är ju inte vad vi andra ser när vi tittar på Virtanen. Vi ser en dumdryg tyckare. Och vi ser absolut inte den himmelsvida skillnaden i kvalitet mellan Virtanens proffsiga texter och icke-journalisternas alster i alternativmedierna.

Jag menar att demokratin främjas av att även journalister granskas och ifrågasätts. Tänk om ingen sade ifrån när den stora draken Dagens Nyheter mörklade nyheter, som sexövergreppen i Kungsträdgården, fabricerade nyheter, som den om den rasistiska Brandmannen i Boden eller förvrängde siffror om invandringens vinster, som i Sandvikenrapporten?

Det kan bara vara bra för demokratin att debatten bygger på fakta. Journalister är inte gudar som ska ägnas vidskeplig vördnad. De är människor som kan göra fel. Och aldrig har det varit tydligare än idag när flera versioner av samma händelse bara befinner sig några klick bort.

Det journalistförakt Virtanen klagar över är till stor del självförvållat. Virtanen kan inte skriva trams och samtidigt förvänta sig respekt tillbaka. Den 5 december 2015 visade han prov på sin proffsiga journalistik i krönikan ”Har flyktingar tvingat dig köpa sämre rödvin?”

Han menar att den ansvarslösa invandringspolitiken inte har haft några som helst negativa effekter på samhället. Det är bara att blunda och köra på. Rödvinet kostar ju lika mycket som förr! Och liksom flera av sina proffsiga kollegor kallar han slentrianmässigt alla som söker asyl i Sverige ”flyktingar” i behov av skydd från bland annat Islamiska statens terrorvälde.

Men Virtanen glömmer att nämna att asylsökarna inte kommer från terrorväldet i Syrien till Sverige. De kommer från Tyskland och Danmark. Så det är inte i första hand skydd de söker. Dessutom glömmer han att nämna att vissa av dem är IS-anhängare. Och andra är inte anhängare till IS, men tycker ändå att sharia är en bra idé.

Det är sådana slarviga, världsfrånvända och illa underbyggda artiklar som är grogrund för föraktet mot Virtanen och hans sorts journalister. Och det är kontrasten mellan hans självbild som proffsig journalist och demokratins väktare och vad han faktiskt producerar som väcker löje och gör honom till föremål för gyckel på nätet.

Respekt är inget man kan pådyvla folk genom att håna dem på Twitter eller försöka skrämmas med att om ni inte är tysta och lyssnar på mitt tramsande så är demokratin i fara. Den måste förtjänas. Det första han kan göra är att själv börja respektera sina läsares intelligens.

Den gamla tiden kommer inte tillbaka.

Klicka här och lajka min sida på Facebook!

55 reaktioner på ”Journalistföraktet är självförvållat

 1. Aha skriver:

  Förutom de tillkortakommanden som Mohamed Omar tar upp, gäller att i nätet hittar man så mycket vassare och kunnigare skribenter. De är dessutom mer realistiska eftersom deras logik inte är underordnad åsiktskorridoren. Det senare har som exempel nödgat många skribenter i gammelmedia att förminska kulturella skillnader som orsak till sexövergreppen i Köln och Kungsträdgården.

  Av ovanstående följer att de etablerade medierna i kampen mot nätet borde satsa på bättre skribenter och journalister – omfattningen kan de själva fundera över.
  Varför inte då leta på nätet?

  Liked by 8 people

  • Björn Lundell, Hestra ringväg 3 , Borås skriver:

   Det är varje demokrats skyldighet att avslöja politiska charlataner som Virtanen, en nöjesjournalist som fått breda ut sig i migrationsfrågor utan att ha någon som helst koll på vilka kulturella och samhällsekonomiska konsekvenser den förda politiken haft. Han tillhör den stora skara av ”kulturfolk” som är helt känslostyrda och kan säga vilka tokigheter som helst utan att bli emotsagd av sina anhängare på Söder i Stockholm. Tack Mohammed för ditt inlägg!

   Liked by 8 people

  • rixn skriver:

   Vi kan välja ny regering när vi tycker den nuvarande inte speglar vad vi tycker – men vi har ingen möjlighet att välja nya journalister.

   Den demokratiska idén vilar ju på att just journalister gör sitt jobb och rapporterar händelser så sakligt de kan. Det finns ett utrymme för att vinkla nyheten politiskt, eftersom vi behöver en nyanserad bild av händelser.

   Men när alla de traditionella nyhetsmedia följer samma politik riskerar demokratin att få sig en törn, särskilt när myndigheterna också följer samma linje. Istället för Ebba Gröns ”Staten och Kapitalet” vill jag höra ”Staten och Medialet” eftersom de verkligen ”sitter i samma båt”.

   Ur led är demokratin.

   Frågan har vuxit. Invandringen är bara det ämne som drivit frågan till sin spets. Vad det handlar om nu är att få tillbaka förtroendet för demokratin – och det kan endast göras genom att man återgår till de demokratiska principer man har.

   Journalister har ju ingen som granskar, utan de är tänkt att fungera med hjälp av eget uppsatta riktlinjer – pressetiska regler. Dags att damma av dem från journalisthögskolan och läsa på lite. Vissa journalister verkar aldrig gluttat på dem sedan dess.

   För riksdagen, regeringen, domstolarna och polisen finns bara en sak att göra – att efterleva det regelverk och lagar vi har för att hantera flyktingkrisen. Det finns lagutrymme att agera tuffare, fast man har valt att inte göra det.

   I nästa val kommer folket ge sin dom mot politikerna. Synd bara att det inte finns något rumsrent alternativ för vanligt folk som tycker att demokratin är i farozonen. De blir tvungna att motvilligt välja SD för att kunna göra sin röst hörd. Att kalla dem för rasister vittnar bara om ovilja att se nyanser i problematiken.

   Liked by 1 person

  • Kristoffer skriver:

   Du menar att är så lättpåverkad så att du genom att läsa en tidning med åsikter som inte stämmer med dina egna, riskerar att byta åsikt? Bäst att du endast väljer läsmaterial som bekräftar det du redan tycker!

   Gilla

   • Beppe852 skriver:

    Kristoffer!
    Håller med dig till viss del. Tycker att Omars artikel är väl överensstämmande med läget i Sverige idag. Bor i ett invandrartätt område så jag vet vad han talar om. Att kritiskt ta del av samma problem fast med olika perspektiv och utifrån detta bilda sig en egen uppfattning är viktigt. Så fortsätt du att läsa olika media, (bra att du hittat detta alternativ) jag tror att du är klok nog att dra egna slutsatser!

    Gilla

 2. Lennart Bengtsson skriver:

  The proof of the pudding lies in the eating. Orsaken att ett stort flertal svenskar inte längre läser tidningar är helt enkelt att man finner journalistiken otillräcklig och vinklad. Det är bara att jämföra Mohamed Omar med Fredrik Virtanen. De pengar som man kastar bort på en usel och beskäftig tidning kan användas till något meningsfullt. Det förefaller som om flera journalister och tidningar ännu inte fattat detta. De har helt enkelt blivit irrelevanta.

  Liked by 4 people

 3. dolf skriver:

  Jag ska be att få anmäla en avvikande mening på en punkt:

  Och vi ser absolut inte den himmelsvida skillnaden i kvalitet mellan Virtanens proffsiga texter och icke-journalisternas alster i alternativmedierna.

  Jodå, vi ser den himmelsvida skillnaden mycket klart och tydligt, inte minst för elefanten som befinner sig i gapet som Virtanen måste överbrygga för att nå upp till alternativmedias kvalité.
  Jag specialgranskade själv Virtanen för snart två år sedan i Öppet brev till Fredrik Virtanen innan han tar livet av sig (varning för osvensk mustighet) efter att han i ett av sina hjärndöda alster föreslagit att man skulle dra in den manliga rösträtten.
  Jag tvivlar på att Virtanen någonsin läste mitt öppna brev, men som jag påpekar i slutet på inlägget, jag ville inte slösa papper, porto och dyrt skrivarbläck på honom, men han fick en länk till inlägget via twitter från mig, så ”brevet” kan i alla fall anses levererat.

  Liked by 4 people

 4. Gunhild skriver:

  För många är det naturligt att backa in i framtiden. Det gällde länge musikindustrin. De hade en uppbyggnad runt en äldre teknik att distribuera musik.

  När det blev möjligt att gå ifrån det fysiska CD-formatet, och distribuera enskilda låtar via internet, tvärbromsade de. Det höll de på med i minst 10 år. Deras koncept var – vill du köpa en musiklåt, så måste du köpa minst 10 andra musiklåtar, som du inte vill ha.

  Om ICA eller COOP hade haft samma koncept, hade det betytt – vill du köpa en liter mjölk måste du fylla kassen med minst 10 andra varor.

  Musikindustrin ville i det längsta hålla fast vid det gamla konceptet, trots att nya möjligheter öppnade sig. De ändrade sig egentligen aldrig – de tvingades till det via externa krafter – av bland annat Spotify.

  Nu backar också journalistiken och journalisterna in i framtiden. De var länge också låsta till en tung historisk teknik av bly, papper, pressar och distribution. Få andra hade tillgång till ytor att skriva på, och nå ut. Demokrati skulle i stor utsträckning kanaliseras genom dom.

  Precis som interner gjort för musikindustrin, har lättillgängligheten till ytor att skriva på och nå ut, inneburit en revolution. Och precis som musikindustrin en gång gjorde, backar nu många journalister och tidningar in i framtiden.

  De försvarar inte en utveckling av demokratin – de försvarar enbart vanan att haft ensamrätt till en tung teknikplattform. De försvarar ytterst ett skrås levebröd och vana till makt.
  Nu motarbetar de aktivt möjligheten till fördjupad demokratiutveckling – där medborgarna släpps in och kan delta i formandet av en mer utvecklad och mångfacetterad demokrati. Här är det är sorgligt att åse medias roll som bakåtsträvare.

  Vad som nu behövs är en vidareutveckling av det fria ordets möjligheter. En Bloggarnas och det Fria ordets Spotify. Vi är inte riktigt där än. Vi väntar fortfarande på en samordnare och organisatör av det fria ordets plattform. Någon som utvecklar teknik som kan samordna och strukturera allt fritt skrivande på internet. Så vi kan prenumerera, strukturera och personifiera, som vi idag gör med vår musik. Det fria ordet behöver entrepenörer som utvecklar det fria ordets egen Spotify.

  Liked by 6 people

 5. Sture skriver:

  Journalistyrket har sin historiska förklaring i tryckandet av den dagliga tidningen, som tidigare krävde en fysisk närvaro i en redaktion alldeles i anslutning till tryckeriet – och att alla stod på tårna inför deadline. Därför fick gruppen bestå av människor som i stort sett inte kunde något annat än att trycka på tangenterna och sätta ihop bokstäverna. Till sin hjälp hade de ett mediaarkiv, som gjorde att de kunde titta efter hur andra journalister före dem skrivit i samma ämne. Jag poängterar: journalister kan ingenting utan är i stort sett amatörer och dilettanter i varje område av verkligheten, som de har satts att beskriva.
  Idag behöver man inte längre samlas kring ett tryckeri. Man kan befinna sig var som helst på jordklotet och med en knapptryckning på datorn få sin artikel publiceras var som helst på jorden. Dessutom man kan befinna sig inom vilket yrke som helst och skriva yrkesmässigt helt korrekta artiklar i varje ämne utan att passera det fördummande journalistiska filtret. Och det är detta vi nu ser på nätet. Människor som är väl insatta i sitt ämne, både teoretiskt och praktiskt, och som skriver med glöd om ett ämne de behärskar.
  Således: journalister behövs inte längre. Människor behöver inte längre lyssna på intellektuella kretiner som Virtanen, Lindberg och Linderborg och som till yttermera visso döljer och förvanskar nyheter. Därför är de desperata. Men deras tid är förbi och kommer aldrig tillbaka – av nämnda skäl.

  Liked by 11 people

  • cmmk10 skriver:

   Journalistens uppgift är att fylla utrymmet mellan annonserna!

   Det man kan begära är en någorlunda objektiv rapportering om händelser. Analyser, agendajournalistik etc. har jag som läsare tröttnat på. Den som är någorlunda insatt i ett ämne känner i allmänhet viss förtvivlan när en journalist försöker skriva om det – det blir oftast inte ens populärvetenskapligt.

   Liked by 1 person

 6. Hortensia skriver:

  Först blev jag irriterad av tanken på alla dessa självgoda journalister, som likt Virtanen producerar en aldrig sinande faktabefriad känslosåsström i sina ”demokratiska” storkök, men när jag kom till orden: ”dumdryg tyckare” blev jag så innerligt glad, att ha hittat till DGS och Mohamed Omars oförlikneliga krönikor, där han oförskräckt drar ner byxorna på åsiktskorridorens väktare. Tusen tack för en god start på dagen, herr Omar!

  Liked by 4 people

 7. Christer Carlstedt skriver:

  Virtanen är egentligen inte värd en egen mässa och hans ”tankegods” skulle kanske fara mest väl av att begravas i tysthet med det snaraste om det inte vore så att det tyvärr nått en större allmänhet än det förtjänar.
  Hans infantila utspel om min och andras förmåga att köpa det rödvin vi önskar bekräftar bara det man anade, nämligen att hans kontakt med verkligheten som så många lever i är så frånvarande att man kan undra hur han har lyckats styra undan från alla kontakter med den.

  Som skribent i en tidning som anser (ansåg ?) sig företräda de små i samhället, så borde det mänskligt att döma inte vara honom obekant, att vi till mycket stor del lever i ett transfereringssamhälle, där vi som inte sitter alldeles på den så kallade pottkanten betalar in till statskassan mer än vad vi kan förvänta oss få tillbaka från den för att de som inte har samma ekonomiska förmåga skall kunna få det hjälpligt anständigt. Inte bra – men inte heller under svältgränsen.

  Nej, Fredrik Virtanen, skulle jag mot förmodan vilja bälga i mig rödtjut så kan jag. De som har fått det sämre, är de som helt lever på transfereringssystemet och inte ens skulle kunna drömma om att köpa Aftonbladet eftersom deras plånbok inte innehåller de där extra 18 kronorna eller vad det numera är den kostar.

  Det är de som får sina hemtjänstbehov omprövade och minskade när kommunerna skall betala ut helt nya försörjningsstöd och man inte har ökade intäkter att betala dessa med.

  Det är de som inte kan komma in på äldreboenden, trots solklara behov därför att kommunerna måste minska på platser eftersom det inte finns pengar till driften.

  Det är de med hjärtbesvär som får vänta i timmar på akuten bland snoriga ungar.

  Det är de som får en tid på folktandvården tidigast om sex månader för att man nu fått nya patienter som aldrig i hela sitt liv gått till en tandläkare och nu bedöms ha mycket stora vårdbehov och alltså får gå före i kön.

  Det, Fredik Virtanen, är de människorna Du aldrig träffar träffar över ditt rödvinsglas på krogen när Du diskuterar nationalekonomi med Henrik Schyffert.

  Liked by 8 people

 8. Bosse skriver:

  Mycket bra skrivet. Bara att hålla med.Demokrati är att tåla granskning. Alla måste tåla det. Har man goda argument så tål man det. Har man dåliga kan man inte gömma sig bakom en titel. Folkviljan är viktig. Nyansering och faktakunskaper kan man förvänta sig av en som kallar sig journalist. Bättre vara öppen för kritik än att tro att man är förmer än andra.

  Liked by 1 person

 9. Fredrik Östman skriver:

  Vem och vad är denna Fredrik Virtanen? Genom att skriva på Twitter blir man inte journalist, utan skvallertacka. Twitter är öppet för alla. Den andra länken till ett av denna Virtanens alster går till Aftonbladet, en tidning som redan på sjuttiotalet hade sjunkit så djupt ner i vulgaritetens gemena träsk att inga som helst ärofulla journalistiska eller publicistiska ambitioner kunde förmodas. Nu när tidigare kvalitetstidningar anslutit sig till den avsmakliga dyngspridarförsamling som tidigare var kvällstidningarnas revir får man förmoda att Aftonbladet sjunkit ännu djupare — vem hade trott det ens möjligt? — förmodligen med herr Virtanens tappra bistånd. Varför skall vi alltså plocka upp ett specimen av detta slag och göra oss tankar om vaf det kan tänkas vara?

  Låt skiten ligga och höj blicken. Låt sådana som Dagens nyspråkligheter rulla sig och grymta och knorra med svansen i otidigheternas, lögnernas och skvallrets gyttjebrunn. Aftonbladet gömmer sig väl någonstans i det tredje skiktet uppifrån.

  Liked by 7 people

 10. Ipse Cogita! skriver:

  Alltför många av totalitärmediernas journalister lider av hybris. De tror sig tillhöra den så kallade tredje statsmakten. Det uppdraget har de lämnat sedan länge. De går numera hand i hand med politikerna och i viss mån har de tillåtits att styra debatten.

  När dagens journalister handlar vapen utanför lagens gräns så kräver de frikännande, en juridisk gräddfil (precis som om de hade hade en polisiär fullmakt) . Dagens journalister jagar inga tunga villebråd, de jagar — i maskopi med löst vänsterfolk — privatpersoner och drar sig inte för att publicera dessa ”scoop” som världsnyheter. De både mörkar och pixlar så det står härliga till. När de blir påkomna med byxorna kring anklarna så blir de djupt sårade.

  De ljuger sällan. Men de mörkar ofta. En lögn kan man avslöja, mörkandet är svårare att komma åt. Således är fenomenet att mörka långt allvarligare än lögnen. Och, får jag säga, än mer omoraliskt.

  Sen kan man ju alltid undra varför journalisterna själva anser ser sig vara utsända av högre, god makt. Självbilden är minst sagt sned. Det finns mätningar som visar folks förtroende för myndigheter, yrkesgrupper med mera. Skall man få journalisterna i topp i dessa tabeller så får man vända tabellerna upp och ned.

  Nu finns det så klart ett antal skarpa pennor, som dessutom kan skriva. Men om dessa skriver något de andra, korrekta, inte gillar så blir även dessa utsatta för medelmåttornas drev. Den ende jag vet som kommer undan är Johan Hakelius. Vass, elegant och kritisk på ett vettigt sätt.

  Sen tror jag att de flesta insatta insett att man skall ta’t lite lugnt. Man måste erkänna att svenska totalitärmedier väger lätt numera. I en värld utan utländska medier, bloggar all over the place, kunde svenska journalister styra och ställa. Det kan de inte längre. Det kommer fler och fler som håller koll på nyhetsflödet (t.ex. bubb.la) och om man orkar så är det lätt att se hur de svenska journalisterna kommer tvåa på de flesta bollar.

  Det finns två områden där min tes om mörkning kan bevisas: klimatfrågan och övervakningsstatens införande. I klimatfrågan ägnas ingen tid åt kritisk granskning över huvud taget, övervakningsfrågan är stendöd; trots att den borde vara journalisternas hjärtefråga eftersom den handlar om yttrandefrihetens vara eller inte vara. Denna tystnad kanske ger en fingervisning om vad journalisterna egentligen vill — total makt över informationsflödet.

  Liked by 4 people

 11. Hovs--hallar skriver:

  Christer Carlstedt ovan ger ett lika lysande som dräpande svar på Virtanens idiotupprapningar om rödvinet.
  Nej, individer som Virtanen, Schyffert och övriga i rödvinsvänstern på Södermalm i Stockholm kan säkert fortsätta handla sitt vin som vanligt — och sålänge DE inte personligen känner av att något förändras i Sverige finns det INGA problem!

  En arrogant okunnighet, uppblåsthet och självrättfärdighet, som inte kan väcka annan reaktion än ett välförtjänt förakt.

  Det kommer mig att tänka på historien om Marie Antoinette — ”om folket saknar bröd, kan de väl äta bakelser”!

  Liked by 1 person

 12. Ivar L skriver:

  I DJ-kulturen finns en term som heter ”känna golv”. D.v.s. diskjockeyn behöver ha en känsla för vad publiken på dansgolvet vill ha. Vilketn stämning som råder.

  Virtanen och kompani behöver en rejäl kurs i att känna golv.
  Annars får man packa ihop skivspelaren och gå hem.

  Liked by 1 person

 13. Sixten Johansson skriver:

  Jag vill helst inte ge Aftonbladet ett enda nätklick, men indirekt har mitt intryck blivit att de överbetalda, okunniga och bisarrt självgoda journalisterna Anders Lindberg och Karin Pettersson faktiskt är osedvanligt korkade, men de har länge (tack vare detta?) haft stort inflytande över (s) mediapolitik och strategier och över hela åsiktsfiltret. Fredrik Virtanen är bara en ovanligt korkad fjant och divajournalist, som har fungerat som trendsättare och åsiktspolis för det narcissistiska mediafolket, som är extra känsligt för grupptryck och stämpling.

  Om Aftonbladets ägare skulle ha näsa och förstånd nog att sparka de nämnda tre och några till, så skulle de för samma summa kunna anställa dubbelt så många och dubbelt så bra journalister, som kunde börja skapa en acceptabel tidning. En stor papperstidning skulle behövas vid sidan av de icke regimtrogna nättidningarna. Säkert kommer det att utvecklas nya tekniska lösningar för det fria ordet, men ändå behövs många spindlar i nätet, yrkeskunniga journalister, som sovrar, sammanfattar och ger länkar till det ofattbart stora material som redan finns och hela tiden produceras.

  Journalisterna är den yrkesgrupp som allmänheten har lägst förtroende för. Varför, varför? frågar sig branschen. Chefredaktör Helena Giertta på journalisten.se skrev 12 mars 2012 inlägget ”Orättvist lågt förtroende”: ”Hur kan en yrkesgrupp som är så betydelsefull, som arbetar så hårt och har så kraftfulla etiska regler ha ett så lågt förtroende bland allmänheten? – – Kanske kan siffrorna förklaras av mätfel i undersökningarna. Att den som svarar på dessa enkäter ser något annat framför sig, kanske tjuvavlyssnande skandalreportrar på News of the World eller Sun, som förtjänar sitt låga förtroende, snarare än idogt arbetande journalister i Sverige.”

  Nu nästan fyra år senare, 20 jan 2016, skrev Helena Giertta i samma branschtidning journalisten.se: ”DN-drevet är en attack mot alla”. Ett citat: ”Drevet mot Dagens Nyheter var ett typexempel på hur de arbetar. Genom att misstänkliggöra tidningen för att mörka, kan man sedan attackera alla journalister. Att det sedan visade sig att det snarare var polisen som mörkat, hindrade inte konspirationerna.” Läs gärna hela den ledaren! Så skriver en faktaresistent journalist, som med närmast religiös fanatism klamrar sig fast vid sin egen och sitt skrås förljugna verklighetsbild och -beskrivning.

  Som exempel på alternativ journalistik föreslår jag nu dailymail.co.uk, där man i dag visar hur svenska ”flyktingbarn” ser ut och i går hade en lång artikel ”First picture of the 6ft tall ’15-year-old Somali boy’ who stabbed to death Swedish social worker –”. Där finns många relaterade artiklar om Sverige, massor av bilder och massor av fakta. Bland annat beskriver en polis situationen i Göteborg med ett tjugotal rån varje dag! Den unga kvinnan som mördades hade berättat hemma att ”barnen” var kraftiga killar kring 23-24 års ålder. Det var känt att somaliern hade haft psykiska besvär. Hon gick emellan vid ett bråk och han gick till attack mot henne. Daily Mails läsare får veta mycket mer om Sverige än tidningsläsarna här tillåts veta av dem som nu hycklande, ansvarslöst och skärande falskt besjunger tryckfrihetens jubileumsår.

  Liked by 4 people

  • Jan W skriver:

   Jag gjorde som du föreslog – tittade (lite hastigt) i Daily Mail. Där sägs bl a följande:

   ”Psychology graduate Miss Mezher had warned her mother she ‎was caring for ‘big powerful guys’ aged up to 24 in the shelter for children aged 14 to 17. ”

   Vidare visas en bild på den häktade 15-årige ”gärningsmannen”. Man ser visserligen inte hela ansiktet, men jag har svårt att tro att han är under 20.

   Jag följer inte svenska tidningar särskilt mycket, men ser och lyssnar en hel del på Public Service. Det som återgetts ovan från Daily Mail har jag i alla fall inte sett eller förstått av deras rapportering.!Kanske annan svenska massmedia återgett ungefär samma saker?

   Annars undrar man om det faktiskt är så att man hellre skall läsa brittiska tidningar för att få korrekta verklighetsbeskrivningar.

   Fast media anser förstås att det är irrelevant om gärningsmannen som säger sig vara 15 år är det eller inte, liksom det är irrelevant att en stor del av dem som påstår sig vara barn inte är det. Hur situationen verkligen ser ut skulle ju kunna påverka allmänhetens åsikter i en olämplig riktning. Inte underligt i så fall om människor i gemen föraktar journalister.

   http://www.dailymail.co.uk/news/article-3421150/First-picture-Six-foot-tall-15-year-old-Somali-boy-killer-Swedish-asylum-worker-appears-court-charged-murder.html

   Liked by 3 people

 14. sl skriver:

  Inte bara Virtanen, utan alla de politiska skribenterna på AB producerar desinformation. Schibstedt måste inte torgföra extrema åsikter. Linderborg, Swedin, Pettersson, Lindberg mfl berättar sagor.

  Liked by 1 person

 15. arne f jaderfa skriver:

  Det jag har eftersökt i mail till ledarskribenter det är just att de skall öppna upp deras mediaplattformar för reell debatt. Alla debatterar med sig själv,spegel, spegel på väggen där säg mig vem som det bästa argumentet har. Vi gör det på denna blogg, SvD på sina sidor och aftonbladet på sina. P1 är kanske det värsta exemplet. Urtråkigt.

  Det är så slående att det helt saknas forum där man försöker möta varandras argument. Jag är övertygad om att det är för att det är de med mediamakten och tolkningsföreträdet vet att de inte kan vinna ett öppet meningsutbyte så de använder utfrysning som metod islället.

  Vi kommer garanterat se ytterligare odemokratiska försök att stänga ner websidor och förfölja meningsmotståndare, de man fruktar är inte de rabiata rasister som slänger ur sig förolämpningar och hot, de man fruktar det är människor som folk på denna blogg, som Patril och Omar etc. Därutöver så kommer etablissemanget ytterligare att försöka ta grepp om våra barn med indoktrinering i skolan etc, värdegrund blir kanske ett obligatoriskt ämne?

  Jag kan påminna mig ett eller två inlägg på denna blogg som går på tvärs, efter ett svar så skrev den ena personen att detta verkar vara en extrem blogg.

  Liked by 2 people

  • Ipse Cogita! skriver:

   När jag började blogga för snart åtta år sedan så kunde man deltaga i debatten på de flesta medier. Det blev så klart för mycket för totalitärmedierna varför denna möjlighet stängdes ner. De sista som jag kommer ihåg som utestängde bloggare från att kommentera var public service. På min fråga varför blev svaret att ”vi finner det inte intressant” (ungefär så, originalet finns i någon av mina mailboxar).
   Således, man tar in lite kommentarer om man registrerar sig, men något längre utbyte via bloggare ville man inte ha.

   Skillnaden mot denna blogg är att här släpps alla in och de som vill gå vidare till skribenten kan göra så. Den möjligheten är helt borta när det gäller totalitärmedierna.
   Sen skall man väl i ärlighetens namn nämna att det finns något program på P1 där man kan ringa in (Ring P1 heter det väl). Där lyssnade jag för några år sedan men det var inte mycket till saklig debatt; speciellt inte om ämnet var fel för Täppas och company.

   Liked by 2 people

   • arne f jaderfa skriver:

    Ha jo ibland så får hycklarna på P1 sig en näsbränna i ring P1 men lyssnar inte så ofta. De säger med sådan emfas att det är lyssnarnas program så jag kan inte vara annat än övertygad om att man blir både sållad och registrerad om man ringer in.

    Gilla

   • arne f jaderfa skriver:

    Sen så är ju ring P1 riggat så det skall framstå som ett pöbelforum med en högre stående journalist som sänker sig till folks nivå. Det jag eftersöker det är ett forum där alla de intellektuella som är djupt oeniga med den riktning Sverige tagit kan mötas med pk-eliten.

    Liked by 1 person

 16. Rikard skriver:

  Hej.

  Kina och Nordkorea borde falla Virtanen på läppen; där är alla journalister kvalitetskontrollerade av staten, så att den information medborgarna delges är korrekt.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  Liked by 2 people

  • bombadill skriver:

   Det är väl egentligen ingen skillnad om det är statliga eller privata mediamonopol (á la Bonnier & Schibsted m.m.) Det viktigaste är att medierna inte är totalt centraliserade i monopol eller duopol.

   Gilla

 17. Gösta Johnsson skriver:

  Bra skrivet och påpekat Mohammed Omar!. Denne journalist är inte ensam om sådana tankar om sig själv…det finns en hel drös av dem, både i tidningar och även i Radio och TV. Det skiner igenom tätt som oftast i debattprogram som leds av några ofta förekomande redaktörer och programledare vilka åsikter de själva har och vilka de mer eller mindre föraktar.
  Även dessa måste lära sig att förhålla sig till fakta och inte sätta näsan i vädret för ”vanliga ” människors tankar och oro. De flesta av oss är lika upplysta som de besserwissrar i media som försöker sätta sig på våra ”näsor”.

  Liked by 2 people

 18. phnordin skriver:

  Eftersom tredje statsmakten inklusive det statssubventionerade SVT alltmer kommer i gungning, utsatt som den är av konkurrens från internetmedia, vore det då inte en god idé att låta svenska folket rösta på aktuella frågor just via internet. Då sluppe man synpunkter från stortyckare som Virtanen och många andra kvasipolitiker?

  Liked by 1 person

 19. Tahmas Nuri skriver:

  Virtanens tweet vittnar enbart om den desperation som gammel journalistkåren känner.
  Det vet att deras dagar som högt respektabla yrkesmän är räknade. Ta stolpskottet Anders Lindberg som otaliga gånger har försökt sänka Tino Sanandaji men har kört i diket varenda gång.
  När gammel journalisterna börjar fara med osanning för att bidra till någon av form kollektivt samtycke då är desperationen ett faktum. Risken som jag ser det är att Löven och hans armada av ”allt till alla” grupper mycket väl kan försöka få till en lag som stänger ned sidor som inte är förenligt med våra kollektiva värderingar. Den risken ser jag som väldigt stor.

  Gilla

 20. Rein Oja skriver:

  Otrolig enighet på den här bloggen. Var det inte någon som tyckte att det vore bra med utbyte av åsikter? Vart försvann det utbytet? Man skall vara försiktig med stenar i glashus!

  Gilla

  • Sture skriver:

   Jo, men de med andra åsikter stängs ju inte ute från denna sida utan har fritt tillträde. Du kanske kunde utveckla dina åsikter här om de skiljer sig från övrigas? Jag är i så fall övertygad om att du kommer att bemötas vänligt, artigt och sakligt.

   Gilla

  • John Nilsson skriver:

   REIN OJA,
   Denna sida har förvisso en ”lätt” borgerlig slagsida, men tolererar ändå visst motstånd och andra infallsvinklar, än de som majoriteten av sidans kommentatorer synes förfäkta.

   Kom gärna med ett exempel på någon vänsterdominerad sida där ett verkligt utbyte av åsikter och en konstruktiv dialog förs. Här avkrävs man i alla fall inga ”trigger warnings” och jag tror inte du skulle bli blockad om du kom med sakliga motargument i någon fråga. (Skriv ”misandri” på en feministisk sida, och du är snabbt historia).

   Själv saknar jag Newsmill, och önskar att den sidan kunde startas på nytt, som ett forum eller torg där alla kan få sin tid på tribunen. Vad gäller denna sida, DGS, kunde den gott få gå i en mera uttalad antifeministisk och antigynocentrisk inriktning. Det behövs en röst i samhällsdebatten idag, som utan att be om ursäkt ställer sig på mäns sida, och söker andra förklaringar till varför pojkar lyckas sämre i skolan, varför nio av tio som dör i arbetslivet är män, varför 93% av de som sitter i fängelse är män etc, än de fördunklingsmodeller som feministerna erbjuder. Det finns en del att hämta på A Voice for Men i denna sak, men det mest långtgående ifrågasättandet av feminismen, ”kvinnoismen”, eller gynocentrismen, finner man i MGTOW-sammanhang (MGTOW = Men Going Their Own Way).

   Liked by 1 person

 21. Gösta Johnsson skriver:

  Köper i princip inte Aftonbladet…mest för att slippa läsa Anders Lindbergs svammel och kommunistdravel….jo köper bladet endast fredagar och det är för att sätta hjärncellerna i korsordet (fredagskrysset) som har en ganska tuff svårighetsgrad.

  Gilla

 22. P I Persson skriver:

  Nej, nej och åter nej. Internet medför oerhörda möjligheter – men också oerhört mycket desinformation, inte minst inom alternativmedia. Vad är det att framhålla ? Omar tycker inte om Virtanen, därför gör han en vrångbild av dennes ståndpunkter – och argumenterar emot vrångbilden, inte ståndpunkterna i sig.

  Gilla

   • P I Persson skriver:

    Precisera ? Det är ju inte frågan om någon enstaka mening, det är hela tendensen,

    Men det jag reagerade mest mot är Omars förakt mot ”gammelmedia” (Virtanen är bara ett exempel) och det motsvarande förhärligandet av alternativa media. Inte med ett ord berör Omar den grasserande desinformationen.

    Liked by 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Krönikan handlar om desinformationen i gammelmedia. Praktiskt för dig att du inte kan hitta något konkret att kritisera, utan bara kungöra ditt missnöje med fakta. Tyvärr går vi inte på så enkla finter.

    Kanske dags att skaka av sig faktaresistensen eller faktaallergin eller vad det nu kan vara?

    Gilla

   • P I Persson skriver:

    Det kan finnas desinformation i ”gammelmedia”. Också. Men den når inte ner till samma bottenlösa djup som i (vissa) alternativmedia.

    Jag kan, för skojs skull, läsa trådar i Flashback o dyl men jag hämtar inte min världsbild därifrån. Tycker inte att du heller borde göra det.

    Liked by 1 person

  • Hortensia skriver:

   Detta är ju något alldeles oerhört, som av en ren slump nu kommer allmänheten till del via alternativmedia! Kan ”kod 291” verkligen gälla redan publicerade uppgifter i utländsk press?

   Hur kunde det gå så illa med Moder Svea? Finns det något effektivt serum, som kan hejda den smärtsamma nekrosen i såren efter den aggressiva Mångkulturdrakens dödliga etter från att sprida sig?

   Liked by 1 person

 23. Sören Eriksson skriver:

  Förr jobbade journalister med att söka fakta. Nu räcker det med att man säger att man är journalist, tar en bröstbild, gärna med armarna i kors, en grumlig blick och står för en kria om hur man gör lingonsylt av blåbär.
  ”Frihet under ansvar”

  Liked by 1 person

 24. fredrikhjelm skriver:

  har inget till övers för Virtanen, men måste fråga vilka belägg du har för
  ” Dagens Nyheter mörklade nyheter, som sexövergreppen i Kungsträdgården” . Efter att ha läst vad Hanne K skrivit i frågan är det väl ingen ”sanning” att det handlade om mörkläggning, eller ?

  Gilla

  • Sixten Johansson skriver:

   Vad gäller mörkläggningen föreslår jag att du går till den roliga och informativa bloggen toklandet.wordpress.com som just nu toppar med ”Expressen ställer en fråga!” (Mycket läsvärd!) Om du rullar neråt hittar du ”Mäktigt multinationellt nätverk i samlad nätattack mot svensk ”tidning”! och där syns snart en länk till ”Lägg korten på bordet Kjöller”. Den här bloggaren kombinerar ironi med saklighet och källhänvisningar och de många kommentarerna och länkarna kompletterar bilden av hur verkligheten bakom den gängse mediabilden ser ut.

   Jag är själv en ganska mediakunnig pensionär och i det här fallet skriver jag under på allt som Mohamed Omar skrev. Jag försöker själv informera sakligt när jag kan, men Virtanen, Anders Lindberg, Peter Wolodarski och ett antal andra journalister har i åratal mobbat, tystat och psykiskt misshandlat folk och genom mörkläggning och kampanjer bidragit till att driva fram dagens farliga utveckling. Därför bidrar jag också med att dra ner byxorna på dem, håna deras brist på yrkeskunnande och yrkesheder och punktera deras stroppighet. Mot notoriska mobbare hjälper inget annat än kompanistryk.

   Liked by 1 person

   • fredrikhjelm skriver:

    Hej Sixten. jag försöker verkligen leta efter källhänvisning ( på den sida du nämner) som skulle bevis att Hanne Kjöller mörkat den här historien … men hittar bara ett citat ” i princip allt pekar på att det är en mörkläggning” Är inte det skribentens egen spekulation? Eller läser jag bara slarvigt ? Hanne Kjöller skriver själv ” Läsarna får helt enkelt bedöma själva vem de ska tro på: mig eller en person som inte vill framträda med namn och serverar en historia som bitvis är riktig, men som i sin helhet inte går ihop”
    Jag kan inte se annat än att ord står mot ord här.

    Gilla

   • Sixten Johansson skriver:

    Fredrik, förenklat kanske vi kan säga att ord står mot ord, men egentligen är det ju inte två personers utsagor som står mot varann. Den aspekten och Hannes agerande är egentligen bisaker i sammanhanget. Det väsentligaste är att få fram en rättvisande bild av DN:s policy totalt sett och speciellt agerandet i januari. Jag och många andra som är kritiska mot DN har uppskattat Hannes rakryggade hållning i många frågor tidigare. Hennes förklaringar känns mycket krystade och osannolika, men få vill sätta henne på pottan, eftersom det är känt sedan tidigare att Wolodarski mobbar ut oliktänkande (det har även ryktats att Hanne varit i onåd senaste halvåret).

    Helt oavsett vad Hanne har gjort och hur hon har upplevt det, så är det märkliga och sjuka inte hennes agerande, utan framför allt hela det agerande som DN bevisligen tog till i januari för att komma ur en obehaglig knipa. Attackerna mot Chang Frick och nonchalerandet av norska Journalistens reportage skulle ha skämt ut vilken blaska som helst – om yrkeskåren och yrkeshedern hade fungerat normalt. Men i nästan alla viktiga media inklusive svenska Journalisten backade man i stället upp DN och lanserade t o m ryska konspirationsteorier!

    Inte förrän under de allra senaste dagarna har vissa journalister även i gammelmedia börjat skriva om händelser på ett sådant sätt att vi direkt har kunnat se skillnaden mellan DN:s agendaskrivande och vissa andra mediers normaljournalistiska rapportering, nu senast bl a om invandrargänget som härjade i Odenplans T-banestation.

    Bloggen toklandet gör en bra analys även av Expressens snabba återfall i tendentiös journalistik och av de subtila metoder som används. Kommentarsfältet där är väldigt användbart om du t ex vill diskutera mediafrågor.

    Gilla

 25. fredrikhjelm skriver:

  Sixten. det jag vände mig emot var att just den här mörkningen framställs som en sanning när det bara är spekulationer. Sen må du tycka det är en förenkling. Jag har inte diskuterat DNs policy i stort, jag har heller inte tagit ställning för att Hanne K talar sanning. Jag vet inte vad som är sant eller falsk. Konstaterar bara att ”sanning” inte är enkelt.

  ps,Bloggen du refererar till ”lämnar mig kall”, som en känd professor brukar säga. Men det är en annan sak. Tack för snacket!

  Gilla

 26. fredrikhjelm skriver:

  försökte svara på Sixtens senaste inlägg, men tydligen föll den kommentaren bort ??? Men tackar ändå Sixten för snacket.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.