Gästskribent Ronie Berggren: Metal-musik i kampen mot islamiskt förtryck

logo­DGSDen 28 december 2015 avled heavymetalbandet Motörheads grundare Lemmy Kilmister.

Han var bokad i Paris samma helg som ISIS utförde terroristattacken där 130 människor mördades. I en intervju den 20 november med ZDF sa Lemmy att han skulle ha kunnat uppträda i Paris dagen efter terrordåden. För om vi slutar så vinner terroristerna, sa han.

I kampen mot radikal islam är den metalmusik för vilken Lemmy var en ikon ett konstnärligt vapen.

Metalmusiken utvecklade rockens uppror mot 50-talsföräldrarnas normer till ett uppror också mot kristen moral och historia. Metalmusiker med corpsepaint, growlande skrik och album som Marduks ”Fuck me Jesus” från 1991, blev för många unga metalfans kanaler för deras individuella frigörelseprocesser.

I Sverige provoceras ingen längre av sådant. Blackmetaltexter om förtryckande kristendom är ofta överdrivna och utan objektiv nutidsförankring. Men inte heller där moralhysteri kan uppstå utsätts artisterna för våld. Ej heller inrättas förbud. I Västvärlden är yttrandefriheten väl förankrad.

I den islamiska världen är det annorlunda.

När USA lämnade Irak 2011 hade de amerikanska soldaternas subkulturer gjort intryck; hiphop, militärfrisyrer, tatueringar, jeans och film blev populärt också bland unga irakier.

Även metalscenen utvecklades med en udd mot islamiskt förtryck. 2001 bildades Iraks första heavymetalband, Acrassicauda. Efter störtandet av Saddam Hussein 2003 (som förbjudit såväl mobiler som TV och Internet) blev detta bands musiker kända, anklagade för djävulsdyrkan och dödshotade av islamister. De flydde till USA. Deras historia skildras i dokumentären ”Heavy metal in Baghdad”.

Att metalanhängare verkligen dödas skrev Al Jazeera om 2012. Och dagens musiker är mer anonyma. Irakiska deathmetalbandet Sodomophilia säger i Busuk Webzine 2014:

Vi blir dödade om vi säger… att vi är med i ett metalband. I vårt land känner bara några få till oss.

Iraks enda kvinnliga frontperson för blackmetal, Anahita, driver blackmetalbandet ”Janaza” samt systerprojektet ”Seeds of Iblis”, med låtar som ”Burn the Pages of the Quran””When Islam Brainwashed Mankind” och ”Sex With Muhammad’s Corpse”.

Uppgifterna om henne är så knapphändiga att det ryktats om att hon är påhittad. Men musiken existerar och i en intervju i Atlantic 2012 härleder hon sin islamkritik till att hennes föräldrar och bror dödades av en muslimsk självmordsbombare:

Jag är helt anti religion i allmänhet, men jag levde inte i en kristen atmosfär och kristna dödade inte dem som betyder något för mig.

Hon förklarar sin anonymitet med vad som skulle hända om sådana som hon upptäcktes av de religiösa:

De skulle döda mig, och döda alla mina vänner, genom att hugga av våra huvuden.

I Saudiarabien finns bandet Al-Namrood – vars musiker är anonyma. I april 2015 intervjuades de av VICE och påpekade att blackmetalmusiker lade för lite fokus på islam:

Vilken vrede folk än kan känna mot kyrkan så kan det inte jämföras med islamiska regimer. Du kan genom yttrandefriheten kritisera kyrkan i Europas länder, men du kan inte göra motsvarande religionskritik i Mellanösterns. Systemet tillåter det inte. Islam har större auktoritet i Mellanöstern än någon annanstans i världen. Varje policy måste vara förenlig med sharialagar, och detta sker just nu, 2015.

Irakiska Anahita var inne på samma spår:

Syftet med Janaza och Seeds Of Iblis är att visa världen att islam är farligt. Och att även folk som lever i Mellanöstern skadas av den här religionen och söker yttrandefrihet, på samma sätt som folk på alla andra håll i världen.

Dessa artister provocerar på samma sätt som västerländska provokatörer som Lars Vilks och Charlie Hebdo. Metalbanden i Mellanöstern är dock mer än bara provokatörer gentemot islam. De är också yttrandefrihetshjältar som påminner om att det i väst går utmärkt att hålla Jesus helig och samtidigt tolerera musik som ”Fuck me Jesus” medan motsvarande är omöjligt i den muslimska världen.

Att de valt att göra detta med hjälp av den musik som Motörhead lade grunden till skulle ha gjort Lemmy stolt.

Ronie Berggren, USA-expert från Örnsköldsvik, leder bloggen och podcasten Amerikanska Nyhetsanalyser (usapol.blogspot.com). Studerar kopplingarna mellan religion och politik och vill se starkare band mellan Europa och USA och en enad västvärld, som kan stå upp för västerländska, demokratiska värden i en tid då totalitära idéer gör framryckningar.