Ska man begripa vad man läser i tidningen?

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Jag läser i Svenska Dagbladet att EU-kommissionen vill bygga upp en styrka på 2 500 man inom ramen för Frontex för att skydda EUs yttre gränser för den händelse något land inte orkar med att själv kontrollera sin gräns. Det framgår att länder som Italien, Grekland och Ungern känner sig kränkta av förslaget och tar ord som suveränitet, självbestämmande, chockerande och odemokratiskt i sin mun. Artikeln ger en bild av att dessa länder styrs av chauvinistiska stollar.

Men jag har lärt mig att konsten att få någon glädje av svenska tidningar är att själv fundera över hur det antagligen ligger till i stället. Om man utgår från att exempelvis Grekland styrs av rimligt smarta människor som vet vad som är bra för dem så framträder en annan bild än den av tjuriga eurofober.

Såklart att Grekland inte bevakar sina gränser. Det skulle jag inte heller göra om jag vore Grekland. Att bevaka gränserna betyder att hålla migranterna under uppsikt så att det kan bildas kö till de statliga invandringsmottagningarna, där migranterna ska överlämna sina asylansökningar. Om Grekland hade gjort det så hade Grekland blivit första asylland med skyldighet, enligt Dublinförordningen, att ta hand om miljontals människor.

Så har EU beslutat att det ska skötas.

Men det gillar förstås inte grekerna, så de sätter ut skyltar med anvisningar hur migranterna ska ta sig vidare till norra Europa. Grekerna har därför ingen flyktingkris, utan i stället en korridor där det vandrar migranter. Det är fiffigt sätt att sätta EUs regelverk ur spel.

Så kommer EU-kommissionen nu och vill skicka Frontex på Grekland. Grekerna fattar precis vad det skulle leda till. Frontex är EU-kommissionens organ. Frontex är till för att upprätthålla EUs regelverk, till exempel just Dublinförordningen. EU-kommissionens ambition är förstås att inrätta den planerade ordningen som de facto innebär att Grekland tillsammans med Italien blir ansvariga för praktiskt alla migranter som anländer till Europa. Nordeuropa, inklusive Tyskland och Sverige, kan andas ut medan Sydeuropa tvingas ta smällen.

Jag är övertygad om att EU-kommissionen lovar grekerna att migranter med hemort i Grekland gradvis ska pytsas ut över resten av Europa. Något sådant har ju EU utan framgång försökt med ett tag nu (och Sveriges statsminister tror – naiv igen, kanske? – att EU ska lyckas). Om jag vore Grekland skulle jag bara svara EU-kommissionen med ett rått skratt och en massa floskler om suveränitet och nationell ära, vilket är ungefär vad Grekland verkar ha gjort.

Vad kan man dra för slutsats av detta utom den vanliga, alltså att svenska tidningar på något vis sällan lyckas berätta en begriplig historia? En slutsats är att EU saknar medel att upprätthålla sitt sammanfallande regelverk. EU-kommissionen försöker återupprätta Dublinförordningen, alltså det här med första asyllands ansvar. Det kommer rimligtvis inte att lyckas. Sedan faller väl andra förordningar som dominobrickor. Utan fungerade yttre gränser kring EU kommer varje land att bygga egna gränser och då knakar Schengen, alltså det här med fritt resande mellan EU-länderna.

Vad som sedan står i tur att bryta ihop vet jag inte, men ytterligare en slutsats är att hela EU ser skakigt ut. Medlemsländerna har lämnat ifrån sig makt till Bryssel som Bryssel inte kan förvalta. Det är troligen värre än om medlemsländerna haft sin makt kvar. Utan EU, Dublin och Schengen hade vi nog inte haft någon flyktingkris, i varje fall inte i Sverige.