God Jul och Gott Nytt År! Eller får man säga så…?

Mats Tunehag

Mats Tunehag

För den som vill vara politisk korrekt, och undvika att julen och nyåret kopplas ihop med Jesu födelse, och därmed kristen tro, kan jag föreslå följande hälsningsfras:

Vänligen ta emot utan några som helst förpliktelser, mina bästa önskningar om ett klimatsmart och könsneutralt firande av vintersolståndets högtid, som kan praktiseras inom ramen för din egen religiösa övertygelse som du givetvis själv väljer, eller en sekulär motsvarighet, men självfallet med respekt för andras religiösa eller sekulära övertygelser och traditioner, eller andras val att inte fira några religiösa eller sekulära traditioner i denna tid. 

Jag vill samtidigt passa på att önska er en ekonomiskt lyckosam och medicinskt okomplicerad ingång i det allmänt accepterade kalenderåret 2016, men inte utan att visa all tillbörlig respekt för andra kalendrar och tideräkningar. 

Ovanstående hälsningar och lyckönskningar framförs givetvis till alla oavsett ras, ålder, fysisk förmåga, religion, socioekonomisk status eller sexuell läggning.

Hm, tröttsamt…

Så låt mig kort och gott – och utan att skämmas – säga i samband med att vi firar och sjunger att ett barn är fött på denna dag, så var Guds välbehag:

God Jul och Gott Nytt År!

21 reaktioner på ”God Jul och Gott Nytt År! Eller får man säga så…?

 1. JAN BENGTSSON skriver:

  Ännu får vi lov att kalla det så i Sverige,
  frågan är hur länge det är relevant eller ens tillåtet…

  Vår naive Ärkebiskop säger väl Allahu Akbar i sin Julpredikan,
  precis som vanligt…

  Gillad av 1 person

  • sören holdar skriver:

   Allah är intressant nog en mycket äldre benämning på en monoteistisk gudom än islam. Vår naiva(!) ärkebiskop skulle kunna använda benämningen om än det då tarvar en förklaring.

   Gilla

   • Jon Weman skriver:

    Allah betyder bara Gud på arabiska. Kristna araber ber också till Allah.
    Lätt att förvirras iofs av att även icke-arabisktalande muslimer använder ordet Allah måhända, men så är det iaf…

    Gilla

 2. Hortensia skriver:

  Tack detsamma! 🙂

  Julstjärnan glimtar fram bakom regnbågen och de trehundra naiva, men vise männen – och kvinnorna – bringar traditionsenligt snömos till svenska folket, som fick fikon och en politiskt korrekt icke vit jul. ❤

  Gilla

 3. Hovshallar skriver:

  Ja vi får väl passa på att fira julen enligt våra invanda traditioner, så länge det ännu är tillåtet.

  I somliga ”invandrartäta”, dvs. muslimdominerade, områden i Sverige vågar folk inte längre ha traditionella jul-symboler i fönstren. Fanatiska muslimer trakasserar dem annars.

  Själv har jag turen att bo i ett ännu så länge svensk-dominerat område i en mindre ort i Skåne, på visst avstånd från ”mångkulturen” (som är ett kodord för ”islamsk kultur”) och vågar där tom. ha en SVENSK flagga på husfasaden — i mitt eget land.

  God Jul!

  Gillad av 1 person

 4. Aha skriver:

  Mats Tunehags text berör etablissemangets påbud att svenskarna ska anpassa sig och undertrycka sin majoritetsroll i det mångkulturella Sverige. Påbudet är i högsta grad ologiskt eftersom samma etablissemang pläderar kulturrelativism; kulturerna ska leva intakta parallellt med varandra i det mångkulturella Sverige. Det borde ju också gälla för den svenska kulturen. Men så är inte fallet. Den av etablissemanget bespottade svenska kulturen skall slätas ut så att friktionsytorna till de andra kulturerna minskar.

  Ovanstående är ett av de stora hindren för integration, invandrarna uppmuntras att inte ta till sig svenska värderingar och normer utan istället bibehålla sin kulturers värderingar.
  Självklart borde det motsatta gälla; nya kulturer anpassar sig till majoritetskulturen så att de blir efterfrågade på majoritetskulturens arbetsmarknad.

  Kulturrelativism är att leka med elden, de kulturer som invandrat till Sverige har ju utvandrat från dåligt fungerande mångkulturer.

  Gillad av 4 personer

 5. Rikard skriver:

  Hej.

  För ett glädjefyllt midvinterfirande, jul, och med hopp om att Freja för solen åter åt oss!

  Fira gärna den judiske snickarsonen, men låt bli att kalla det för jul. Kalla det kristusmässa istället, så skall vi hedningar inte kalla era tempel för det, era präster för magiker, och era böner för besvärjelser.

  Eller så kan man, så som du gör, önska människor God Jul och Gott Nytt År, och den som inte kan ta en lyckönskan för att den själv är ett trångsint knastahue dra åt Raqqa.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  Gilla

 6. Tahmas Nuri skriver:

  Tyvärr har vi en ärkebiskop som helt har tappat sinnet. Svenska Kyrkan har gjort en religiös dikeskörning och det startade med K-G Hammar och nu sitter vi med en ärkebiskop som anser att det finns fler vägar till Gud än via Jesus. En av de mest grundläggande inom kristendomen har hon förkastat. Det är beklämmande men inte speciellt konstigt då hela vårt samhälle strävar efter vem som vinner det politiskt korrekta tävlingen.
  SVT:s nya språkmanual för de anställda är något av det mest korkade jag jag ha varit med om.
  Landet lagom håller på att slå knut på sig själv.

  Gillad av 2 personer

 7. Brith Aspenlind skriver:

  Med start 1895 lästes Tennyssons dikt på Skansen, översatt till svenska av Edvard Fredin med titeln Nyårsklockan. Så fortsatte det under många år med vissa avbrott. Snart sändes den ut via radion. Dikten lades ner 1956. År 1977 tog SVT åter upp traditionen, men vad måste man göra, jo, kapa det religiösa slutet för allt i världen och det efter -68. Alltsedan dess saknas följande:
  ” Ring mörkrets skuggor bort ur alla land; ring honom in, den bidade Messias!”
  Hela dikten alluderar på Jesaja 11.
  På engelska lyder det: ”Ring out the darkness of the land, Ring in the Christ that is to be.”
  I mångkulturens namn bör dikten framföras okapad. Hur gör nu den djärva Malena?

  Gilla

 8. Lars Sjögren skriver:

  Det mångkulturella samhället proklamerades 1975 av vänsterradikalen Olof Palme. Utan mandat från den svenska allmänheten. Han är i hög grad ansvarig för eländet i dagens Sverige.

  Gilla

 9. Jon Weman skriver:

  Eh… du vet egentligen att de kristna inte uppfann julen eller hur, Mats Tunehag? De tog över äldre traditioner för att det var enklast.
  Eller vilket Bibelställe stödjer du det på att Jesus föddes den 24 december?
  Det svenska ordet jul har inte ens ngn koppling till kristendomen! (som engelska Christmas trots allt har).

  Gilla

  • Mats Tunehag skriver:

   Hej Jon,

   Jo, jag är väl medveten om julens historia, känner till ordet jul, och att bibeln inte anger något datum. Nu handlar inte artikeln om det.

   Jul firas sedan många generationer, trots ordet och historien, till minnet av Jesu födelse. Du vet väl det…

   Samma sak gäller tideräkningen, 2015 efter Kristi födelse. Poängen är givetvis inte om man räknat rätt utan vad det faktiskt symboliserar. Du vet väl det…

   Det är de historielösa som kopplar bort dessa högtider (som i århundraden de facto har haft kristet innehåll) från Jesus och därmed kristen tro.

   Merry Christmas and a Happy New Year, AD 2016 !!

   Mats

   Gilla

   • Rikard skriver:

    Hej.

    Med din logik finns det inga problem med att ersätta det du diskuterar i ditt ursprungliga inlägg med en kamratlig genusneutral icke-konfessionell gåvobytarhögtid. Du vet väl det…

    Med ditt resonemang finns det inga problem med att byta kors mot muslimsk mosaik i kyrkor, och fira både profeten Jesus och profeten Muhammed. Så görs sedan många hundra år på många platser i världen. Du vet väl det…

    Samma sak gäller tideräkningen. Här hade jag kunnat rota fram diverse årtal ur andra kalendrar, men jag tror poängen går fram.

    Det är synnerligen historielöst att påstå att julfirandet är en kristen högtid i Skandinavien. Vilken jultradition är kristen, bortsett från kyrkliga ritualer och annan parafernalia till påtvingad fernissa ovanpå det folkliga firande som alltid varit fokuserat kring gård och gods, familj, och ett hopp om att solen och våren kommer åter?

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, lärare

    Gilla

 10. Jon Weman skriver:

  Om kristendomen en gång tagit över dem, och många relativt gamla traditioner kopplade till julen (julbocken säg) inte har ngn särskild kristen koppling, fattar jag inte varför det skulle vara historielöst att återigen avlägsna sig från det kristna, om man nu vill det.

  Fundamentalister av alla schatteringar – nej tack.

  Gilla

 11. Maria Lundberg skriver:

  Jag förstår inte riktigt artikeln Mats Tunehag? Vad är det som är tröttsamt? Sedan när är det inte tillåtet att säga God Jul i Sverige? Jag har varit på luciafirande på det universitet jag läser vid, jag hade med en av mina studiekamrater som är muslim och hon uppskattade luciafirandet mycket. Som exempel: Mina muslimska vänner respekterar starkt min tro och jag är omtyckt hos många somaliska muslimer, de respekterar min tro väldigt mycket. Och de har absolut inga problem med att jag firar jul. De ibland har sagt God Jul till mig innan jag har ens kommit på tanken att ha sagt det. Julen har som vi alla vet även en förkristen tradition där helt andra saker firades än Jesus. Men sedan blev gjordes det till en kristen tradition. Idag har julen på många håll blivit mer eller mindre en kommersiell tradition, där vi varje år toppar rekordet av försäljningssiffrorna. Budskapet som kristna firar vid jul är budskapet om en Gud som älskar varje människa så mycket att Han skänkte oss sin ende son. En som kom att sprida ljus i mörkret, som visade vad sann kärlek är och hur vi ska älska våra medmänniskor. Budskapet om Guds kärlek. Ja, det budskapet är värt att fira alla dagar. Budskapet om att ta sig an människor i nöd. Budskapet att älska alla. Det budskapet är ett budskap att påminna sig om. I all den debatt som pågår om rädslan för att Sverige ska förlora sin kultur, mångkulturens intåg, rädslan för andra religioners inflytande i landet, att vi inte får säga god jul eller fira lucia, i allt det, om vi verkligen ska fira julens budskap, ja då handlade det om att älska vår medmänniskor. Jesus, vars födelse vi firar nu till jul, ja, han var själv flykting under sina första år som barn. Han var tvungen att fly. Tack och lov tog de emot honom i Egypten. Jag undrar om hur de såg på mångkultur då, Jesus kom från en judisk släkt till ett främmande land. Han blev tack och lov välkomnad trots att han och hans familj kanske skiljde sig åt den Egyptiska kulturen. När vi firar jul, låt oss då komma ihåg budskapet, om en Gud som älskar alla, som ber oss att behandla främlingen som de vore våra egna, som ber oss att ta oss an de fattiga, de ensamma, de sårade, de svaga. Julens budskap handlar mer än bara ett God Jul.

  Gilla

 12. Maria Lundberg skriver:

  Jag förstår inte riktigt artikeln Mats Tunehag? Vad är det som är tröttsamt? Sedan när är det inte tillåtet att säga God Jul i Sverige? Jag har varit på luciafirande på det universitet jag läser vid, jag hade med en av mina studiekamrater som är muslim och hon uppskattade luciafirandet mycket. Som exempel: Mina muslimska vänner respekterar starkt min tro och jag är omtyckt hos många somaliska muslimer, de respekterar min tro väldigt mycket. Och de har absolut inga problem med att jag firar jul. De ibland har sagt God Jul till mig innan jag har ens kommit på tanken att ha sagt det. Julen har som vi alla vet även en förkristen tradition där helt andra saker firades än Jesus. Men sedan blev gjordes det till en kristen tradition. Idag har julen på många håll blivit mer eller mindre en kommersiell tradition, där vi varje år toppar rekordet av försäljningssiffrorna. Budskapet som kristna firar vid jul är budskapet om en Gud som älskar varje människa så mycket att Han skänkte oss sin ende son. En som kom att sprida ljus i mörkret, som visade vad sann kärlek är och hur vi ska älska våra medmänniskor. Budskapet om Guds kärlek. Ja, det budskapet är värt att fira alla dagar. Budskapet om att ta sig an människor i nöd. Budskapet att älska alla. Det budskapet är ett budskap att påminna sig om. I all den debatt som pågår om rädslan för att Sverige ska förlora sin kultur, mångkulturens intåg, rädslan för andra religioners inflytande i landet, att vi inte får säga god jul eller fira lucia, i allt det, om vi verkligen ska fira julens budskap, ja då handlade det om att älska. Jesus själv var flykting under sina första år som barn. Han var tvungen att fly. Tack och lov tog de emot honom i Egypten. Jag undrar om hur de såg på mångkultur då, Jesus kom från en judisk släkt till ett främmande land. Han blev tack och lov välkomnad trots att han och hans familj kanske skiljde sig åt den Egyptiska kulturen. När vi firar jul, låt oss då komma ihåg budskapet, om en Gud som älskar alla, som ber oss att behandla främlingen som de vore våra egna, som ber oss att ta oss an de fattiga, de ensamma, de sårade, de svaga. Julens budskap handlar mer än bara ett God Jul.

  Gilla

 13. janne skriver:

  År i dina tankebanor. Tänk att det finns ingen Gud, allsmäktig eller ingenjörsmässigt som styr detta vidunder till klot utan allt är evolution uträttat av människor(diverse apor närbesläktade) som har hittat en metod att styra omvärlden med ett maktmedel större än ekonomiskt eller våldsbenäget övertag över ”medmänniskor” för eget gottfinnande.
  Föds någon med Gud, Jesus eller någon Allsmäktig inplanterad i hjärnan. Är vi indoktrirnerade i ett samhälle som likriiktar våra uppväxter till de maktmedel som finns omkring oss och girigt försvaras av en liten men ”stor” ekonomisk elit som styr vårt klot.

  /janne

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.