Gästskribent Ronie Berggren: Jan Guillous felaktiga framställning av den norske hjälten Max Manus

logo­DGSMax Manus är en av Norges största hjältar för sin kamp mot den tyska ockupationen under andra världskriget. Han har också kopplingar till Sverige.

När nazisterna anföll Norge den 9 april 1940 anslöt sig Max Manus till den svenske officeren Gösta Benckerts frivilliga försvarskompani i Kongsvingers kommun. När tyskarna segrat startade Manus den underjordiska motståndsskriften Vi vil oss et land för att hålla den norska frihetsandan levande. Titeln hämtades från Per Sivles dikt:

Vi vil oss et land som er frelst og fritt
og ikke sin frihet m
å borge.
Vi vil oss et land som er mitt og ditt,
og dette vårt land heter Norge.

Manus fick hjälp med tryckning av svensken Karl Borglund som drev ett tryckeri i Hamar. Vi vil oss et land trycktes i 5 000 exemplar och kunde då spridas i hela landet.

I somras skrev jag en bok om ämnet: Karl Borglund – Den svenske boktryckaren i Norges kamp mot Hitler. Borglunds dotter var nämligen min extrafarmor och jag har sedan barnsben hört berättelserna om trycksamarbetet med Max Manus.

Tryckningen gjorde att Max Manus fick nazisternas blickar riktade mot sig, som i januari 1941 väntade i hans lägenhet i Oslo. När Manus kom hem och förstod att han skulle tas tillfånga, kastade han sig ut genom fönstret. Han skadades och fördes till sjukhus under bevakning, men kunde fly med personalens hjälp. Så småningom kom han till Storbritannien där han tränades till sabotör.

Hans mest omtalade operation var sprängningen av det tyska skeppet DS Donau i Oslo hamn i januari 1945 – det skepp som transporterat hundratals norska judar till koncentrationsläger.

Efter kriget utsågs Manus till kronprins Olavs personliga livvakt vid segerfirandet i Oslo den 13 maj 1945. Och Max Manus är fortfarande en hjälte i Norge. 2011 restes en staty av honom i Oslo hamn och 2008 gjordes filmen ”Max Manus” med den största filmbudgeten i norsk historia.

De senaste dagarna har Max Manus också hamnat på de svenska löpsedlarna på grund av att Jan Guillou i sin nya roman Den blå stjärnan ställer Manus i dålig dager. Guillou låter i boken en norsk motståndskvinna säga: Ingen norrman har förorsakat så många landsmäns död som Max Manus.”

Uttalandet syftar på att den norska motståndsrörelsen lät skjuta den nazistiske polischefen Karl Alfred Marthinsen, vilket ledde till nazistiska repressalier genom avrättningar av civila norrmän.

Manus var inte delaktig i operationen, men citatet indikerar också att Max Manus (om han varit delaktig) indirekt skulle ha varit ansvarig för tyskarnas mördande.

Max Manus dotter Mette Manus kommenterar citatet:

Detta är en direkt lögn. Historikerna har sagt att detta är fel, och vi vet att far aldrig var med på avrättningen. Bruket av fars namn på det här sättet är en grov förolämpning.

Liv, karaktären i Guillous bok som fäller uttalandet, är påhittad, men Guillou hävdar att hon kan liknas vid den verkliga motståndskvinnan Eva Kløvstad. Den norske historikern Arnfinn Moland konstaterar i norska Aftenposten att han intervjuat Kløvstad och att hon skulle ha betackat sig för citatet från Guillou, i synnerhet eftersom hon fick sin plats i motståndsrörelsen efter att hennes föregångare mördats av nazisterna.

Den norske författaren och journalisten Eirik Veum är också kritisk, och citeras i DN:

Jag förstår att det är både lätt och frestande att ta sig konstnärliga friheter, och som författare har man rätt till det, men när man blandar in en riktig person bör det vara sanningsenligt. Det finns inte utrymme för dikt när det går ut över en familj och en persons eftermäle.

Guillou försvarar sig i Expressen och säger:

Det är en fantastisk tanke att norrmännen så till den milda grad tilltror en svensk roman förmågan att ändra på norsk historia. Det skulle man inte i vanliga fall kunna tänka sig, säger han.

Jag anser att Jan Guillou har rätt i förhållande till Norge. Givetvis kommer det faktamässigt felaktiga citatet inte att ändra Norges historieskrivning.

I en svensk kontext däremot, där ingen kan något om den norska motståndsrörelsen, blir Guillous citat historiskt missvisande.

Ett bättre sätt att lära sig om Max Manus är att se filmen eller läsa historieböcker som min egen. Jag satt i den svenske boktryckarens knä som liten och citerar förstahandskällorna. Det gör inte Guillou, som bara hittat på sina karaktärer och lagt orden i munnen på dem.

I förståelsen av norsk historia, förtjänar Sverige bättre än så.

Ronie Berggren, USA-expert från Örnsköldsvik, leder bloggen och podcasten Amerikanska Nyhetsanalyser (usapol.blogspot.com). Han har också skrivit boken ”Karl Borglund – Den svenske boktryckaren i Norges kamp mot Hitler”.

14 reaktioner på ”Gästskribent Ronie Berggren: Jan Guillous felaktiga framställning av den norske hjälten Max Manus

 1. elfyma+ skriver:

  Känner inte till Max Manus och hans bedrifter.
  Men anser att det är rätt att göra motstånd mot en ockupationsmakt.
  Vare sig det handlar om Norge på 40-talet eller om Palestina, Irak eller Syrien i nutid.

  Gilla

  • Anne-Hedvig skriver:

   Tror ikke helt Norge under nazismen og palestinerne i dag kan sammenlignes… Vi drev ikke med selvmordbombninger, og heller ikke knivatrakker på sivile tyskere.

   En annen kjent norsk sabotør under krigen var Gunnar Sønsteby. Han og hans like var alltid nøye med såvidt mulig å varsle sivile så de kunne komme seg unna før bygninger ble sprengt.

   Jeg kan anbefale å lese om Vemork der tungtvannsfabrikken lå. Lederen for gruppa her, JoachimRønneberg, hjalp til og med vaktmannen å lete etter brillene sine før fabrikken ble sprengt. Aksjonen gjaldt å hindre tyskerne i å bruke tungtvannet til atombombe.
   Hvis dere i Sverige får inn Norsk Rikskringkastning (www.nrk.no -> TV), så finnes det film om + intervju med Joachim Rønneberg. Anbefales!

   Gilla

 2. Agneta Berglöw skriver:

  Tack för dessa förklarande o välskrivna ord.Mycket intressant läsning.
  Guillou,den mannen har jag aldrig blivit klok på o jag tror att jag delar det med flera.
  Alltid obehagligt med människor som tar stor plats i TV-soffor o i bokhyllorna o tror sig veta sanningen om det mesta.
  Den mannen behöver tas ner på jorden o ta på sig en skjorta med långa ärmar,en kavaj o varför inte en slips!
  Sverige kommer alltid att få bära sitt politiska tillkortakommande från 2:a världskriget.De som verkligen kan berätta alla fasor är Norge,Danmark o Finland.

  Gilla

 3. Nils Nilsson skriver:

  Jan G är en äkta mytoman med vilket menas att han själv tror på sina lögner. För mig obegripligt att så många människor köper och läser hans dravel – alltid en sammanblandning av fria fantasier, dålig research och kryddat med stölder från verkliga författares verk.

  Gillad av 1 person

  • Sandra skriver:

   Säger inte att jag ställer specifik diagnos, för det är inte min sak att göra. Men beteendet påminner mycket om hur narcissister funkar. Personlighetsstörning med narcissisiska drag. Man blandar ohämmat sanning och lögn, förklarar lättvindigt bort saker trots att man konfronteras svart på vitt, använder arrogans etc.

   Finns ju andra alternativ med, men något fel är det i alla fall när man ständigt beter sig dylikt.

   Gilla

 4. Lennart Bengtsson skriver:

  Jan Guillou är duktig på att skriva rafflande rövarromaner och lever säkert gott på detta. Vill man däremot ha fakta söker man sig till andra källor. De som SVT ropar in till sina TV-soffor är inte i första hand personer som är sakkunniga och trovärdiga utan sådana som i första hand bekräftar TV-journalisternas uppfattningar hur tokiga och felaktiga de än är.

  Gillad av 1 person

 5. Kim skriver:

  Jag delar inte övriga kommentatorers negativa bild av Jan Guillou. Delar av hans författarskap har jag läst med stor behållning och jag uppskattar hans förmåga att sätta fingret på angelägna samhällsproblem, även om jag inte alltid delar hans åsikter. Boken Häxornas försvarare, som visar på de psykologiska parallellerna mellan 1600-talets häxprocesser och ett antal moderna rättsfall, är högst tänkvärd.

  Gilla

 6. mikael boldt skriver:

  What the f… Guillous skriverier om Manus – som antagligen stämmer – är romanfiktion.
  Han kan sätta vilka repliker som helst i sina protagonisters munnar. ‘Hitler älskar hundar’,
  Churchill är alkoholist’. Vad fan yrar ni om?

  Jan Guillou bildar skandinavien mer än någon annan.

  Gilla

 7. storhertugen skriver:

  MIKAEL BOLDT; Jag citerar SVT från 1995, då firades de allierades seger över Nazisterna.

  Då sade reportern: ”Här firar de allierade att det er 50 år sedan segern, Sverige är inte inviterat.”

  Med en sådan kunskap om Hitler-Tysklands vapenbroder Sverige, så räknar man lätt svenskarna som Europas dummaste. Die dumme Schweden, et uttryck som som säger nåt.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.