Två asymmetriska verkligheter

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Häromdagen deltog jag i ett möte om ”Flyktingsituation i världen och Sverige” som anordnats av Svenska Läkaresällskapet. Vi var kanske tvåhundra personer som hörsammat inbjudan, publiken såg ut ungefär som på en Dramatenföreställning i Stockholm, bildad medelklass, mest kvinnor, mest läkare och annan sjukvårdspersonal visade det sig så småningom.

Jag insåg strax att jag hamnat bland det välfärdsindustriella komplexets fotfolk. Där fanns en brinnande vilja att hjälpa, en övertygad beslutsamhet, en känsla att en ny och god värld höll på att öppna sig om vi bara tog oss samman i solidaritet och människokärlek.

En representant för UNHCR förklarade att flyktingkrisen var den värsta sedan andra världskriget och att organisationen inte hade tillräckligt med pengar.

En person från Kustbevakningen som jobbat på ett svenskt räddningsfartyg i Medelhavet rapporterade om de vedervärdiga förhållandena på flyktingbåtar.

Efter dessa beklämmande vittnesbörd fick publiken hoppingivande budskap. Först kom en teamledare från Migrationsverket som beskrev myndighetens kraftfulla och snabba, ehuru pressade, agerande.

Sedan beskrev chefläkaren i Stockholms läns landsting den krisberedskap som aktiverats och det nya samarbete som inletts mellan alla berörda myndigheter och kommuner i regionen för att ge nyanlända det psykosociala stöd, de hälsoundersökningar och de jourbilar för ensamkommande barn som behövs. Chefläkaren var noggrann med att understryka att nyanlända, oavsett om de var illegala eller inte, framför allt barn, skulle ha vård av samma kvalitet som svenskar. Begreppet ”vård som inte kan anstå” var avskrivet; alla skulle ha den vård sjukvårdspersonalen ansåg behövas.

Därefter vittnade en representant för frivilligorganisationen Läkare i världen om att volontärernas viktigaste uppgift är att informera nyanlända flyktingar om deras sociala rättigheter.

En representant för Svenska Läkaresällskapets kommitté för Global Hälsa förklarade entusiastiskt att världen låg öppen för svenska hjälpare: ”Det finns väldigt mycket som vi kan ägna oss åt. Det här är bara början”.

Sådär höll det på. Samtidigt som man kan ironisera och ondgöra sig över det välfärdsindustriella komplexets självgoda engagemang måste man emellertid erkänna dessa människors handlingskraft och vänliga och hjälpsamma hygglighet. Det slog mig att just de är uppfyllda av den välsignelsebringande svenska anda och de värderingar som gjort vårt land så framgångsrikt. De är på så vis levande representanter för de goda krafterna i Sverige.

Det är en verklighet. Sedan finns en annan.

Kolla på Avpixlat vad en tysk polisfackchef har att säga. Jag vet att Avpixlat är en rasist- och hatsajt, men jag tror inte sajten har kompetens att fejka en teveintervju med tysktalande personer där en ser ut som och påstås vara chef för det tyska polisfacket. (Eftersom min misstänksamhet är abnorm kollar jag om denne Rainer Wendt faktiskt är polisfackchef i Tyskland och det är han om inte Avpixlat har infiltrerat Wikipedia och 414 000 andra träffar hos Google.)

Polisfackchefen talar om polisens besvärliga arbete. Olika sorters muslimer slåss i asylboendena, kriminaliteten utvecklas hejdlöst och den tyska polisen – liksom den svenska, kan man väl tillägga – törs inte ingripa av risk för kritik från allmänhet och media.

Den här verkligheten kan inte vara påhittad av rasister. Det kommer alltför många vittnesmål om bråk på bibliotek, behov av beväpnade vakter på kyrkans härbärgen, sharia-lagstiftning i förorter och allmänt skolkaos för att man ska kunna hävda att den verkligheten inte finns (även om man, som jag och landets ledande politiker och journalister, lyckligtvis än så länge lever isolerat från de obehagliga konsekvenserna och därför inte har personlig erfarenhet).

Hur ska man få ihop dessa två oförenliga och asymmetriska, men faktiskt existerande, verkligheter, å ena sidan den goda svenskens (eller tyskens, för han är ungefär likadan), å den andra polisfackchefens? Den goda människan brukar hantera problemet genom att avfärda polisfackchefen som rasist medan polisfackchefen avspisar den goda människan som överdrivet politiskt korrekt.

Personligen tror jag att den goda svensken, i all sin beundransvärda solidaritet och sitt engagemang för sin nästa, inte förstår att alla människor faktiskt inte innerst inne är svenskar utan något helt annat och att flera av de kulturella olikheter, som även den goda svensken har svårt att tolerera hos främlingen, visserligen inte sitter i vederbörandes gener, men ändå oftast är så djupt inplanterade att de inte går att omvandla till en mer utvecklingsvänlig och humanitär svensk kultur på ett antal generationer.

Polisfackchefen har säkert också goda, utvecklingsbringande värderingar. Han ser bara en annan verklighet än den ambitiösa sjukvårdspersonalen i Stockholm.

43 reaktioner på ”Två asymmetriska verkligheter

 1. tomas skriver:

  Jag så Agenda igår. Löfven mycket påverkad av läget. Och mycket dösnack från hans sida.
  Andra måste ta ansvar, ordning och reda, bla bla…
  ”Du kan lura alla ibland och en del hela tiden, men aldrig lura alla hela tiden.”
  Abraham Lincoln
  ”Flyktingströmmen mot Sverige är som en DDoS-attack, Vi måste snabbt få upp en brandvägg.”
  Tomas

  Gillad av 3 personer

  • Maria M skriver:

   Fruktansvärt att Löfven inte vill erkänna att Sverige måste minska antalet asylsökande till Sverige. Det är inte trovärdigt att tala om ”ordning och reda” i systemet och att de som inte får asyl måste lämna Sverige, när samma system beviljar alla ”paperslösa” mångder med förmåner- gratis tandvrd, skola, sjukvård och även socialbidrag? Det pågår inte heller några aktiviteter som syftar till att hitta illegala migranter. Bara käbbel.

   Gilla

 2. Tomas skriver:

  Alldeles för många i Sverige är fortfarande kvar på dagisnivå…
  ”Öppna era hjärtan..” / ”Jag flyger ofta omkring över det svenska landskapet..” Reinfeldt
  ”Det kostar oss alltså två quattro stagionis, en stor Fanta och ett Netflix-abonnemang att rädda livet på 80 000 människor i år.” Schyffert
  Reinfeldt och Schyffert är nu grannar i Vasastan. Vilket sammanträffande. Lika barn …

  Gillad av 3 personer

 3. Lars Wetterström skriver:

  Hmmmm….tankeväckande. Låter som om du varit på ett väckelsemöte hos do-goodersarna? Lite omhändertagandesamhälle-varning här. Mest offentlig sektor-folk på plats? Som jag ser det är den offentliga sektorn i landet präglad av kvinnligt omsorgstänkande. Ett sorts Kerstin Vinterhed-tänkande. Omsorgen om dom svaga som samhällets centrala uppgift. Kvinnorna i offentlig sektor som det samhällsbärande skiktet i landet. Läsandes DN självklart.

  Det manliga tänkandet som är mer realistiskt och sansat återfinns hos näringslivet. Där är det prestation som gäller. Och verklighetsanpassning. Annars slås man ut. Jag kan tänka mig att du kände främlingskap på mötet.

  Gillad av 5 personer

 4. Sorgsen över Sveriges förfall skriver:

  Patrik -det du säger om Avpixlat är ju egentligen förtal:
  ”Jag vet att Avpixlat är en rasist- och hatsajt, men jag tror inte sajten har kompetens att fejka”

  Avpixlat har utgivarbevis och är en etablerad mediefaktor i det ignorerade Sverige.

  Det är tragiskt att du Patrik håller dig med så okunniga och ytliga analyser!

  Men -frånsett det är Ditt inlägg mycket läsvärt.

  Men Patrik -tumma inte på sanningen så där, du förlorar bara i trovärdighet.

  Gillad av 7 personer

  • Dagge Sjöholm skriver:

   Du förstår väl att Patrik fortfarande måste lägga in en GIGANTISK BRASKLAPP om han ska kunna länka till något sådant som Avpixlat, och undgår repressalier. Jag tyckte han löste det på ett elegant sätt, genom att samtidigt raljera lite över det hela. Avpixlat kan vara väl hårda i tonläget ibland, och vara snabba att dra slutsatser och fördöma – men de är ju egentligen på inget sätt värre i det avseendet än de vedervärdiga slaskkvällstidningarna i det här landet. Och angående det mångkulturella haveriet har ju Avpixlat haft rätt i sin analys hela tiden. Och det är ju inte så att Avpixlat hittar på all invandringsrelaterad brottslighet som de lyfter fram; den är på riktigt, men den mediala eliten mörkar det hela.

   Men det får man fortfarande inte säga högt i det här landet. Och Patrik är en mycket intelligent man, och efter att han släppte igenom ett omnämnde av Julia Caesar, som inte uttryckligen tog avstånd från henne, och sedermera blev uppringd av åsiktskorridorens väktare – så har han givetvis dragit lärdom.

   Dock så håller åsiktskorridoren på att ledas om. (Ett tecken på det är just att Patrik ens dristade sig till att länka till Avpixlat). En annan intelligent man, Johan Hakelius, begriper givetvis precis vad som håller på att ske: http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/johanhakelius/article21647404.ab

   Extremt roligt att han smyger in den här betraktelsen i Aftonbladet, förljugenhetens högborg. Eftersom han har klart med ett nytt jobb som chefredaktör på Fokus, så tror jag han passar på att åskådliggöra hyckleriet.

   För övrigt kan jag meddela alla medborgare att det i dag är tämligen riskfritt att konfrontera de som fortfarande är PK-lobotemerade. I synnerhet familjefäder, som i grund och botten är lagda åt att tänka pragmatiskt och rationellt. Bunkra upp med fakta, förklara att bara det INITIALA mottagandet kostar lika mycket eller mer än hela skolväsendet, att Malmö BACKAR miljarder varje år, och gör ett räkneexempel med hur många manliga tjugofemåriga asylbedragare från Afghanistan som kommer att hamna i tonårsdotterns gymnasieklass – och ni kommer få bevittna en zombie som liksom väcks ur sin dvala, och hur paniken bryter fram i ögonen. Tipsa sedan om den här sajten, Johan Westerholms (om det är en sosse ni har att göra med), Dick Erixons (om det är en alliansare), och framför allt, i alla lägen – förnuftets fanbärare i det här landet: TINO.

   Nästa gång ni träffar dem har de sagt upp sin DN-prenumeration, och kan inte sluta prata om hur illa ställt det är i Sverige.

   Gillad av 6 personer

   • Hedvig skriver:

    Garanterat rumsrena:

    ´Sveriges två ledande migrationsforskare Jan Ekberg och Joakim Ruist sågade i Dagens Industri möjligheten att dagens stora invandringsströmmar skall bli en plusaffär. Eller för att citera Ruist: ”Det krävs en radikalt högre och mycket osannolik nivå på sysselsättningen bland flyktinginvandrare än vad vi har sett tidigare, för att den här flyktingströmmen ska bli en vinstaffär för Sverige.” Slutsatsen är därför klar: finansieringen av dagens stora invandringsströmmar kommer att drabba hela folkhushållet med brutal kraft mätt i kronor och ören.´

    http://www.skd.se/2015/10/25/skattechock-vantar/

    Gilla

   • JAN BENGTSSON skriver:

    DN duger inte ens att slå in fiskrens i…

    Denna blaska är minst lika skadlig för Sverige, som AFTONBLADET!

    I ingendera sätts SANNINGEN i högsätet!!!

    Säg upp prenumerationen, så den läggs ner!!!

    Gilla

 5. Aha skriver:

  Väldigt intressant motsatsbeskrivning. Hur få motsatserna att samexistera mellan de som uppfylls av omtanke att hjälpa immigranter och de som vill värna sig själva? Är det inte hög tid att låta enskilda göra ett (demokratiskt) val kring detta på så sätt att de som vill vara omtänksamma, de bokstavligen gränslösa också står för kostnaderna genom att betala extraskatt. Av den extraskatt som då betalas in fonderas merparten för att täcka upp framtida kostnader. Det som blir över används för årets invandringskostnader.

  Riktigt demokratiskt är det och hade det varit om vi fortlöpande också hade kunnat röstat om vi ville fortsätta med mångkulturen eller inte.

  Gillad av 2 personer

 6. Ulla L skriver:

  Vad sysslade alla dessa människor med innan massinvandringen? Och vad blir inte gjort för landets utveckling och den egna befolkningen och när allt fler ägnar sig åt problemen med invandringen?

  Gillad av 4 personer

 7. Bertil Rolf skriver:

  Antagligen förändras migranterna då de passerar den svenska gränsen och blir precis som svenskar.

  Tyskspråkiga tidningar (welt.de, faz.de, diepresse.com) berättar om stora slagsmål mellan olika grupper (albaner, pakistaner, afganer) samt om ”knallharte kriminelle strukturen”. Det är risk för att kvinnor och barn våldtas, om de inte har manligt skydd.

  Dessutom är tyska myndigheter oroliga för TBC-smitta i sammanpackade boende och genomför obligatorisk scanning av alla som inkvarteras medan man i Österrike tar (symboliska?) stickprov.

  Men dessa problem upplöses då migranterna hamnar på svenskt territorium. Sverige är fantastiskt!!

  Gillad av 6 personer

 8. Gunhild skriver:

  En del av krönikörens frågor handlar om nyanser. Att enbart goda intentioner inte räcker hela vägen fram, för att nå en mer heltäckande verklighetsbeskrivning. Att sökandet efter ett ärligt förhållningssätt till vår omvärld inte får vara alltför polariserande. Det är så jag uppfattar texten. Och jag håller med. Nyanser i åsikter är viktiga i ett samhälle. I nyansrikedomens mylla kanske demokratins bästa och livskraftigaste frön finns. Det är inte alltid de högsta och gällaste rösterna, i facett, som får rätt. Historiens facit ser ofta annorlunda ut. Se på 30- och 40- talets Tyskland, och Sovjetunionen. Det är kanske i det tysta de stora och viktiga orden sägs. Och mer sällan i kollektivets enade kör. Nyanser har en tendens att försvinna när motsättningar blir stora. I talet till räddningsarbetare vid Ground Zero 2001, som George W. Bush höll, fanns inga nyanser alls. Världen var då svart eller vit. ”Either you are with us, or you are with the terrorists”. Det valet ställdes världens länder inför. Antingen var man vän, eller fiende. Och vad händer i Sverige när attentat sker, och riskerar att bli fler? Redan nu försvinner nyanserna. De smälter undan. En sinnesförvirrad människa har utfört ett skrämmande, avskyvärt attentat. Vi är chockade. Men med vilken rätt tar vi fram den bredaste penseln och målar i svart o vitt, efter det som skett? Många verksamma inom media deltar i denna polarisering. De driver på. Nyanser ger sällan energi och livsluft i en tråkig redaktionslokal. Snabbt skapas ett vi och dom. Syndabockar, inbillade eller inte, skall jagas fram. Skuld måste utkrävas. Det blir plötsligt okey att ställa grupp mot grupp.
  En enda individs förfärliga handling används som politisk murbräcka för en hel nation. Ett politiskt landskap där nyanser och intellektuell skärpa inte får plats, tar vid. Starka emotioner och höga röstlägen hörs. Förstår vi inte hur farlig det är? Förstår vi inte att det är i polariseringen av världen, i vän och fiende, ondskans ymmnighetshorn göds? Krigstillstånd frodas bäst bland enkla verklighetsbeskrivningar, med bortsuddade nyanser. Det är där vi går vilse, både i Trollhättan och Västerås. Även politiker går vilse i offentligheten, som i Almedalen, när vita män blir temat för polarisering. Proffstyckare eldar på. Bygger klyftor och motsättningar, där de tidigare var okända. De går också vilse. Världen blir utan nyanser. Beskrivningarna enkla. Skiljelinjen mellan vän och fiende tydliga. En uppdelning i syrgas och väte sker. Kemi när den är som farligast. Och ingen ägnar en enda tanke åt – att det är från svartvita samhällen flyktingarna flyr. De flyr från en värld där nyanserna försvunnit.

  Gilla

 9. Fredrik Östman skriver:

  Ju intelligentare man är, desto större dumheter kan man begå. Utan disciplin låter vi oss styras av våra instinkter och känslor och använder förnuftet för att hitta på undanflykter och förklaringar och inte minst mentala belöningar, s.k. rationalisering.

  Läkare är utbildade och tränade för att behandla sjuka människor. Men när de ger sig in i politiken är de amatörer. Man kan inte överföra hög kompetens från det ena till det andra området utan vidare.

  Därmed inte sagt att våra politiker är särskilt kompetenta att styra landet bara för att de är politikerproffs. De är mycket skickliga i att bli valda, främst inom sina respektive partier, men också i allmänna val. Det är deras yrke.

  När de ger sig in i lagstiftning eller regerande är de, liksom läkarna ovan, amatörer.

  Gillad av 2 personer

 10. Tomba skriver:

  Ja nog är verkligheten olika.Har en bekant,kvinna och invandrare,som städar på ett asylboende och där är totalt kaos.Folk gör sina behov på golvet, män står helt öppet och onanerar när dom ser henne komma. Ständiga bråk mellan boende, polisen är dit dagligen ibland flera gånger varje dag och dom har 40 km enkel väg från stationen. Klagomål på standarden och förmåner. Inte ett ljud om problemen i lokaltidningen, bara halleluljareportage om hur bra allt är.

  Gillad av 4 personer

 11. Fredrik Östman skriver:

  Ju intelligentare man är, desto större dumheter kan man begå. Utan disciplin låter vi oss styras av våra instinkter och känslor och använder förnuftet till att hitta på undanflykter och förklaringar och inte minst mentala belöningar, s.k. rationalisering.

  Läkare är utbildade och drillade att behandla sjuka rationellt. Men när de ger sig in i politiken eller världsförbättrarbranschen kan de inte förlita sig på att deras drill och utbildning förhindrar dem att rationalisera känslostyrt beteende. De är amatörer. Man kan inte överföra hög kompetens från ett område till ett annat utan vidare.
  Därmed inte sagt att våra politiker är särskilt kompetenta att styra landet baraför de är politikerproffs. De är mycket skickliga i att bli valda, främst inom sina respektive partier, men också i allmänna val. Detta är deras yrke.

  När de ger sig in i lagstiftning eller regerande är de, liksom läkarna ovan, amatörer.

  Gilla

 12. Lennart Bengtsson skriver:

  En förutsättning för att välfärd skall kunna fungera är att den är praktiskt genomförbar. Sverige kan som nation ge hjälp och bistånd till 10.000 asylansökningar/år utan svårigheter och kanske även med mycket stora ansträngningar till ca 100.000/år, men säkert inte till 1 miljon/år och 10 miljoner/år är självklart en omöjlighet.

  Blir uppgiften övermäktig, vilken den håller på att bli i delar av Tyskland och Sverige, kan godheten under tryck av kaosartade förhållanden slå över i sin motsats med extrem frustration när ingen förmår mer. Dagen rymmer som bekant bara 24 timmar. Det är därför nödvändigt för landets statsledning att sätta gränser. Om inte detta görs förstör man viljan och förmågan till att hjälpa de nödlidande.

  Det är i en sådan situation som ett land behöver en förnuftig statsledning som är kapabel att sätta rimliga gränser och inte driva landet i en omöjlig, irreversibel och potentiell farlig situation som är fallet idag. Statsledningen kan lämpligen delegera godheten till sina medborgare men själva bör de vara realpolitiker. Ett prov på ett dylikt gott politiskt förstånd har svenska politiker tidigare uppvisat och borde kunna göra så även idag.

  Gilla

 13. Ipse Cogita! skriver:

  Bertil Rolf skriver i en kommentar vad tyska tidningar skriver om. Det är alldeles riktigt. Det råder stor oro. Frau Merkel ångar dock på och verkar närmast helgonlik i sitt agerande. Men det kan ändras.
  Jag kollar för övrigt dansk tv dagligen. Det har nu under en hel vecka varit många inlägg om den svenska politiken inom området. Det mest gripande, faktiskt, är hur bekymrade våra nära grannar är över det sätt Sverige hanterar situationen. De är inte bara oroade, de är djupt bekymrade.
  Det har alltså blivit så att andra länder verkar värna mer om Sverige och dess framtid än vad vi själva lyckas åstadkomma. Märkligt. Danskarna har också den märkliga inställningen att politikers första ansvar är gentemot de egna medborgarna (i Sverige undersåtarna).
  I den danska debatten känner jag mig lätt hemma. Här beskrivs problemen ur alla möjliga och omöjliga synvinklar och det görs med friska tag. Pekpinnar av halvt hysteriska reportrar lyser med sin frånvaro.
  För den som tror att allt är frid och fröjd så rekommenderar jag följande tur i Malmö (jag tar den två gånger i veckan): Centralen i Malmö, Möllevången, kåkstaden (c:a 500 personer nu), Migrationsverket, Rosengård (Seved undviker jag numera, för farligt) och nu även ett antal skolor (ingen frågar mig vem jag är när jag lullar omkring på skolgårdarna och i korridorerna).

  Jag vill påstå att läget är skarpt.

  Gillad av 4 personer

 14. lensof skriver:

  För några år sedan hörde jag talas om ett kollektiv och dess utveckling.
  Det var ett sådant som var populärt ett tag. Människor med olika bakgrund, livssituation och yrken samlades för bygga upp en gemenskap. Gemensamt var den goda viljan och tron på att man skulle kunna dela allt och att fördelningen skulle ske efter beslut i byalaget. Alla skulle arbeta efter kompetens och förmåga, de löner man drog in lades i den gemensamma potten som sedan delades ut efter behov.
  Idyllen och gemenskapen frodades tills det kom in nya medlemmar med mer girighet än ideologi. Något de ursprungliga medlemmarna var helt oförberedda på, man förstod inte heller att försvara sig. Efter ett tag styrdes gemenskapen av en maktfullkomlig och manipulativ ledare som mest såg till egna behov. De ursprungliga medlemmarna börjar fly fältet. Männen drog först medan många av kvinnorna dröjde sig kvar som om de inte riktigt ville tro på vad som skedde. Tills slut fanns bara ledaren kvar omgiven av ett antal kvinnor.

  Denna sanna historia fick mig att fundera en hel del över om kvinnor är mer benägna till verklighetsförnekelse än män. Om det ligger i vår uppfostran att vilja se gott och tro på människor som egentligen inte fötjänar det. Eller att hoppas på situationer där det inte längre finns substans till det.
  Historien har dock också lärt mig att bli misstänksam mot grupper som går mot en alltför stor obalans i könssammansättning (om det inte är renodlat socialt). När det mest blir kvinnor kvar i en grupp bör varningsklockor ringa precis som jag tidigare lärt mig när det blir mest män. När mångfalden försvinner då blir till gärna grupperad enfald.

  Gillad av 2 personer

  • Gunhild skriver:

   Evolutionsbiologer resonerar i de här termerna om det du beskriver. I vad mån de har rätt undandrar sig min bedömning, men så här låter resonemanget;
   I jägarsamhället fick kvinnor som levde nära en ledare, mer reproduktiv framgång. Det gick bättre för deras barn, och de kunde försörja fler. De får mer skydd och bättre tillgång till samhällets resurser. När kvinnan lierar sig med toppen, alfahanen, i en social hierarki, kommer hon helt enkelt i åtnjutande av ett, för sin avkomma, bättre överlevnadsförhållanden. Kvinnor kan därför ty sig till ” starka män”. Vi ser avarter av det, hur det blir lite fel, i det modern samhället, för detta beteende. Kvinnor tar kontakt med mördare i fängelser, och blir, ”kära i dem”. Vi ser det när gropies samlas runt stora artister. Och hur unga vackra kvinnor gifter sig med rika 80- och 90-åringar gubbar. Fenomenet är då något som lämnat den evolutionära ”avsikten”, och blir till lite udda företeelser i ett modernt samhälle.

   Gilla

 15. Eva skriver:

  Hörde en intervju (BBC Documentaries) med Tom Fletcher Storbritanniens diplomat i Libanon och han sa en rolig sak angående sitt arbete: ”I don´t have the luxury here of only speaking to people who have Swedish morals”. Alltid intressant att höra hur omvärlden ser på en och karaktäriserar vår icke-existerande, helt igenom importerade kultur.

  Gillad av 1 person

 16. Christer Carlstedt skriver:

  Jag brukar allt som oftast vara tämligen överens med Patrik. Kanske på grund av vissa likartade upplevelser. Jag finner liksom han ofta skäl att inte ta saker för ”face value”, utan kolla litet djupare.
  I dag skär det sig dock litet. Det som beskrivs som två verkligheter är nog bara en i alla fall. En tjugukronorssedel blir inte just detta bara för att Du ser Astrid Lindgren. Det får inte vara en blank baksida om den skall vara gångbar. Det skall finnas en slinga med Linnéor på baksidan. Tyvärr är det i politiska diskussioner och i tidningsartiklar i det närmaste alltid så att de polemiserande vägrar blankt att vända på ”lappen”.
  Vad gäller migrationen tycks det finnas två åsikter, där den första hävdar en massa ”tycka synd om och ta hand om stackarna som inte har förmåga att ta vara på sig själva” och den andra som påstås säga ”djäkla pack”.
  Knappast någon god grogrund för ett problemlösande samtal, eller?

  Vad gäller Avpixlat, som rasism- och hat-site vore kanske litet mer nyansering på sin plats. T.ex. borde man kanske skilja på redaktionellt material och kommentarer. I kommentarerna förekommer helt visst ibland väldigt klumpiga och mindre väl övertänkta inlägg. De värsta försöker dock moderatorer sortera bort. Det hinns inte alltid, tyvärr.
  Dock, och här må jag väl skilja mig från många, jag har hellre några ”knäppgökar” som avreagerar sig på Avpixlats kommentarsfält än att de springer ute på kvällar och nätter och gör det. Det finns redan för många områden i landet där detta görs och polisen inte vågar/kan/får göra något seriöst åt det.

  Vad gäller Läkarsällskapets konferens (som jag inte deltog i), så skönjer jag godhetssyndromet (jo, jag är understundom mycket tvivlande). All tänkbar vård åt alla oberoende av om de har rätt att vistas i landet? Det funkar säkert alldeles utmärkt för den enskilde läkaren, som slipper ta kanske obehagliga beslut. Läkaren behöver ju aldrig riskera att inte få sin lön. Räkningen går på våra skattsedlar. Tackar!

  Gillad av 3 personer

 17. Sixten Johansson skriver:

  Den polarisering av verklighetsbilden som Patrik (och t ex Gunhild) beskriver syns på många plan – utopism kontra realism, hjärta kontra hjärna och ryggrad – och den har även en påtaglig religiös färgning. Skillnaden i mediabilden mellan dåden i Trollhättan och Västerås har påpekats av många. Men lägg också märke till hur rubriker och text har skrikit ut att ONDSKAN kom till Trollhättan eller redan fanns där. Alltså Rasismen, de Mörka Krafterna – dvs Djävulen! Minsta eftertanke borde ju säga att besinningslöst våld alltid och överallt har vållat lidande, sorg, rädsla och alltid kommer att göra det. Det Godas prästerskap kan eller vill inte inse att oavsett den goda viljan är byggandet av ett samhälle som oundvikligen genererar våld och våldsoffer också en sorts ondska och att de mest fanatiska evangelisterna ägnar sig åt hets och uppvigling i djävulsutdrivningens namn.

  I övrigt är det intressant att följa Expressens polarisering; jag ser den tidningen som en sorts vattendelare och vindflöjel. Nu finns nyktrare anslag och t ex chefredaktören Thomas Mattssons beskrivning (”Alla kan göra något för våra flyktingar”) av redaktionschefernas praktiska arbete hos Röda Korset i Hedemora är hjärtknipande, men samtidigt också saklig. Vi får aldrig glömma den goda viljans, humanismens, t o m utopismens värde. Men allt detta måste också ställas mot den krassa verklighet Anna Dahlberg beskrev i sin ledarkrönika 24/10: ”Så hamnade Sverige i dagens krisläge”.

  Gilla

 18. Fredrik S skriver:

  I den tonårsradikala tid vi lever i pendlar utvecklingens dialektik mellan extremer. Utvecklingen i samhället konvergerar inte mot ‘Det goda samhället’ utan divergerar till ytterlighetspositioner som skiljs åt av den avgrund där alla nyanser och möjligheter till samtal försvinner.
  Vuxna politiker hade i denna situation samlat nationen istället för att aktivt splittra.
  På gårdagens Agenda såg jag återigen vår statsminister moralisera över en fråga om svenska folkets oro för vad som sker. Det är omoraliskt att bekymra sig för vad som sker i vårt land så länge det finns människor som flyr. Så skäms och ‘öppna era hjärtan’!

  Gillad av 1 person

 19. Bo Hansson skriver:

  En relevant samhällsbeskrivning. Där samhällsutvecklingen förändras lite för fort för de flesta att kunna hänga med, där söker sig medborgarna till de enklare, tydligare lösningarna. Lite ”back to basics” – ett steg tillbaka till det man har lärt sig en gång i tiden. Det man är mer van vid och lättare kan förstå. Lite förenklat, mer svart eller vitt. Här verkar Sverige befinna sig nu.

  Vad kan man som politiker göra åt detta? Jo, man får helt enkelt följa med medborgarna och ta ett steg tillbaka i utvecklingen – i behovstrappan, om man ser det ur psykologisk synvinkel – och säkerställa att man är på samma nivå avseende vad som behövs i samhället. Om medborgarna känner sig otrygga i samhället, får politikerna agera för att göra samhället tryggare. Känner sig medborgarna rättslösa, får politikerna se över lagar och rättsskipande så att rättssäkerheten återställs. Likaledes om oro över invandringen, visa hur processen ska fungera på ett hållbart sätt. Således är tydlighet och handlingskraft det som krävs av politikerna för att erhålla allmänhetens förtroende.

  Politiker som inte är i takt med allmänhetens oro, tappar i respekt och lämnar utrymme åt nya politiska aktörer att fylla behoven av svar. Borgerlig Framtid finns just för att fylla dessa behov.

  Gillad av 1 person

 20. NETTANN skriver:

  I tidernas begynnelse fanns Politiskt Inkorrekt och sedan kom Avpixlat (som en slags ersättare till PI, tror jag). Det var en befrielse att kunna läsa sådant som inte fanns på andra ställen (åtminstone hade de gått mig förbi) och så sakteliga gick det att få ihop en ganska nyanserad bild av nutiden.

  I våras kom DGS som en mer resonerande oas och tillvaron höjde sig ett snäpp.

  ”Jag vet att Avpixlat är en rasist- och hatsajt,…” Tolkade det först som ironi men inser att det nog inte är det.

  Med ens dök DGS några snäpp.

  Gillad av 1 person

 21. Anders Lindfors skriver:

  På något sätt är det befriande det som händer – det rensar ut bullshiten. Göran Greider vrider sig som en mask över utsikterna att verka som socialist i ett land där det inte längre finns något kvar att omfördela.

  Gillad av 3 personer

 22. BohmanMartin skriver:

  Ja nog kan verkligheten tyckas assymetrisk. I traditionell media tillåts nämligen ingen annan verklighet än den Patrik mötte på dendär konferensen. I det perspektivet finns det bara en oändlig välvilja, som tycks övertygad om att resurserna är oändliga, och att allt kommer att ordna sig bara man kavlar upp ärmarna (precis som i Martin Ljungs sketch från 1961).

  I den andra verkligheten finns allt det ANDRA. All den verklighet som förnekas av den första, mediadirigerade, verkligheten. Som inte platsar där, då den är STÖRANDE.

  Denna andra verklighet har knappt några språkrör bland de ”fina” människorna i den första verkligheten, utan hänvisas till små oberoende sajter på internet (liknande denna) och enstaka papperstidningar med obetydliga upplagor.

  Dessa mediakanaler föraktas och hatas av alla de ”fina” människor som bara vill se den FÖRSTA verkligheten. De utsätts för de ”fina” människornas spott och spe, och helst ska de förbjudas då de torgför ”fel” åsikter. (Jämför Kina, där det lär finnas ett antal ämnen man inte får tala öppet om.)

  Det är tex. bara i den andra verkligheten som man öppet får tala om konsekvenserna av det massiva inflödet av migranter från främst muslimska kulturer till Sverige. Hos de ”goda” änglalika människorna i den första verkligheten finns inga ”problem” — möjligen ”utmaningar”.

  Utmaningar = ”småsaker, som snabbt kan rättas till bara man kavlar upp ärmarna”.

  Dessa såkallade ”utmaningar” är i verkligheten mycket illavarslande symptom på vårt samhälles sönderfall, och kan inte enkelt åtgärdas med bara lite välvilja.
  Då är det inte underligt om många människor blir oerhört upprörda över att dessa symptom viftas bort och förnekas av de ”goda” människorna i den första verkligheten.

  Jämför med hur en mor skulle känna det om hennes barn drabbats av en nedbrytande sjukdom som cancer, och gång på gång av läkarna får höra att det inte alls är något allvarligt och blir hemskickad med lite värktabletter.

  Gillad av 1 person

 23. Gunilla Solara Rundby skriver:

  I min kommun skall strax öppnas ett transitboende för 200 pers. i en tom konferenslokal lite utanför samhället – där de skall stanna en vecka eller så — men vart skall dom SEN ta vägen – kommer de vandrande på vägarna sen … ? 3års bostadskö …

  Gilla

 24. elfyma+ skriver:

  Håller med Patrik igen.
  Verkligheten ser helt olika ut beroende på vem som berättar.
  Sverigedemokraterna anklagas för att ”slita isär” samhället med sin kritik av invandringspolitiken.

  I själva verket är det precis tvärtom.
  Splittringen orsakas av den förda invandringspolitiken- inte Sverigedemokraterna.

  SD skulle inte ha behövts om de andra partierna hade lyssnat på sina väljare- innan de som protest eller av övertygelse röstade på SD. Är själv en av dessa desillusionerade varelser.

  Om de andra partierna tror att SD-väljarna kan luras tillbaka oss med obegripliga överenskommelser och tramsiga floskler utan innehåll så tar de fel. Vi är inte så lättlurade.

  Det går inte heller att locka tillbaka oss med skrämselpropaganda, förolämpningar och nedsättande epitet. Det fungerar bara i totalitära stater. Vi är ännu inte där än -men nära.

  SD anklagas för att polarisera debatten och utså ”hat”.
  Verkligheten är att om det är några som verkligen utsätts för hat, hot och trakasserier så är det kända Sverigedemokrater.

  Det kan handla om att få sparken från jobbet, utestängas från facket, till att bli grovt misshandlad och att få sitt hem och sin bil sönderslagen.

  SD:s Mattias Karlsson, som själv misshandlats grovt av våldsvänstern, kunde hålla sig för skratt när Agenda igår försökte pressa honom till att ta på sig ett ansvar för morden i Trollhättan.

  När Mattias och hans partivänner ständigt attackerades av våldsvänstern så var det ingen som avkrävdes något ansvar. Statsministern gick t o m ut och sa att de fick skylla sig själv om de genom sin blotta existens provocerade någon.

  Och under SD:s valmöten var det knappast kärlek som predikades ut av våldsvänstern -med etablissemangets goda minne. Krogar satt upp skyltar att ”rasister inte var välkomna. Såg det med egna ögon. Läs mer:
  https://varjager.wordpress.com/2014/08/14/reportage-jimmie-akessons-valtal-i-nykoping-2014/

  Nu kräver samma etablissemang att SD likt Jesus ska vända andra kinden till och älska dem som bespottar och förföljer dem – för att inte skapa splittring i samhället. Tala om asymmetriska verkligheter och dubbelmoral.

  Vore det inte bättre att behandla SD som vilket annat parti som helst och tala med dem ?
  För utan dialog överlever inte demokratin i Sverige. Eller har jag missat något ?

  Gillad av 2 personer

 25. Ryden skriver:

  Ja visst är det märkligt att svenska läkare månar så om migranter och illegala flyktingar. Deras godhet vet då inga gränser. När det däremot gäller extremt långa sjukvårdsköer i Sverige är det ganska tyst. Och även när det gäller de ca 4000 patienter som årligen beräknas dö p g a bristande resurser i vården. Eller vår i internationell studie konstaterad inhumana cancervård.

  En företrädare för en svensk specialistförening gick för inte så länge sedan ut och vädjade till kliniker och patientförening om att godta ett upprop om att inte använda tillgängliga nya mediciner då detta var en alltför stor ekonomisk påfrestning på klinikerna. Och patientföreningen höll med!

  Som jag tidigare sagt; som sjuk svensk är man en andra klassens medborgare. Och värre blir det när ännu fler ska dela på den underdimensionerade vården.

  Gillad av 1 person

 26. JAN BENGTSSON skriver:

  Man kan bara konstatera att dessa fullständigt verklighetsfrämmande GODHETSAPOSTLAR,
  vållar OSS Svenskar irreparabel skada!

  Sverige HAR KÖRTS I BOTTEN på många områden!

  Skicka denne läkare till U-länderna!

  VÅRA EGNA VÅRDBEHOV MÅSTE PRIORITERAS!

  Vård som inte kan anstå, mer än så kan vi INTE BISTÅ MED,
  snarare MINDRE!!!

  VÄRLDEN ÄR STOR,
  Svensk sandlåda LITEN…

  INSE DER!!!

  Gillad av 1 person

 27. Rikard skriver:

  Hej.

  Darra månde medelklassen, skulle man kunna säga. Vad gör ni nu när aggressiva och handlingskraftiga unga män gör som de själva vill? Hur skall ni agera när ni konfronteras med människor som definitivt inte delar era värderingar? Hur skall ni styra upp detta utan att frångå eller förkasta era värderingar?

  Eller kommer ni att inhandla kaftan och bönekompass? Instruera fruar, systrar och döttrar hur en hedersam kvinna för sig?

  För ni skulle ju aldrig få för er att göra något åt saken, eller hur? Det kanske kostar social status, möjligheter till avancemang och lukrativa kontakter.

  Ni, den svenska medelklassen är de som har politikeradelns öron. Det är ni som måste tvinga fram förändring. Partisprängningar, avsättande av inkompetenta ledare, och påtryckningar via informella kanaler måste användas även om det kostar. Vi som bor i ghettona har inte den makten. Vi är prekariatet, bidragsberoende, inlåsta i bidragssystemet och utan hopp. Vi kan göra fotarbetet, men vi saknar kommunikationskanaler, och de som talar för oss är samma klick kulturmarxister som orsakat problemen.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  Gilla

 28. Folke Lidén skriver:

  ”… måste man emellertid erkänna dessa människors handlingskraft och vänliga och hjälpsamma hygglighet.”. Förstår vad du menar men håller inte med. Dessa människor har bidragit och bidrar till den kaotiska samhällsutveckling som fortskrider, i ökande takt, i Sverige.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.