Är nattväktarstaten vår framtid?

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Den fråga som sysselsätter Sverige nu är hur invandringsexplosionen kommer att slå mot den offentliga sektorns finanser. Myndigheterna har mig veterligen inte gjort några trovärdiga beräkningar, vilket jag misstänker åtminstone delvis beror på att de inte vill komma med obehagliga besked. Johan Westerholm på ledarsidorna.se menar att den statsbudget som ännu ej är beslutad redan är överspelad på grund av den kraftiga kostnadsökning som invandringsexplosionen medför.

Själv är jag inte alls bra på att räkna på sådant, men de amatörmässiga beräkningar jag gjort är illavarslande. Jag kan inte se annat än att välfärdssystemet som vi känner det knappast kan överleva. Men det finns andra bedömare som jag litar mer på än mig själv – en av dem är Tino Sanandaji – och när dessa kommer fram till samma sak, vilket de tycks göra, blir jag orolig.

Sannolikt kommer invandringen trendmässigt att öka. Visserligen blir det snart vinter, vilket kan bromsa trafiken en aning, men vägarna är upptrampade och lockar alltfler resenärer samtidigt som Sverige gör sitt yttersta för att hjälpa dem som kommer vilket bör uppmuntra dem som ännu inte anträtt resan. Det är ju inte så att flyktingarna en dag kommer att ta slut; tvärtom kommer fler att resa hit ju bättre Sverige lyckas anordna mottagandet.

Jag vet inte hur lång tid vi har på oss att försöka begränsa invandringen och hjälpligt rädda välfärdssystemet och det samhälle vi är vana vid. Jag gissar att det är mer än ett halvår men mindre än fem år. Vad händer om fristen löper ut utan åtgärder?

När jag studerade Latinamerikas historia för länge sedan hade jag en professor som hette Ratinoff och kom från Argentina. Han förklarade att regerande i Latinamerika inte handlar om normal statsförvaltning, utan om permanent krisadministration. Jag tror att det snart blir så i Sverige. Pengarna kommer aldrig att räcka, kommunerna kommer att tvingas höja skatten, staten kommer att skära ned, tåg spårar ur på grund av bristande underhåll, alltfler offentliga tjänster avgiftbeläggs och framför allt blir de offentliga tjänsterna så urholkade och dåliga att alla som har råd köper privata tjänster i stället.

Till slut blir medelklassen så förbannad över att behöva betala två gånger för sina välfärdstjänster – först via skatten, sedan en gång till när de går till sin privata vård-, skol- och omsorgsleverantör – att den skattevägrar. Det är välfärdsstatens sista suck. Därefter finns bara nattväktarstaten. Då har nyliberalerna fått som de vill. Förhoppningsvis en nattväktarstat, ska jag tillägga, ty alternativet är en ”failed state” utan någon ordning alls.

Föralldel, detta är inte bara dåligt för oss medelklassare. Jag kan ge ett exempel från igår. Min fru hade köpt en ny tvättmaskin från MediaMarkt. När den skulle levereras visade det sig att den vägde över nittio kilo och att det stod i avtalet att budet skulle få ”bärhjälp” av mottagaren. Mottagaren, det var jag, det. Men jag tänkte inte släpa på fyrtiofem kilo över besvärlig terräng och uppför trappor. Till sådant har man ett gäng starka, unga män. Mitt och MediaMarkts problem är att det inte finns ett gäng starka, unga män som står till förfogande för att mot betalning baxa runt en tung tvättmaskin. Leveransen inhiberades och nu står MediaMarkt och jag och kliar oss i huvudet. I en nattväktarstat utan socialbidrag grejar sig sådant på nolltid. Där finns starka, unga män som vill bära tvättmaskiner för en ersättning. Och nattväktarstatens rättsväsende är tillräckligt kraftfullt för att de starka, unga männen inte ska råna mig och länsa mitt hus när de väl levererat tvättmaskinen. I nattväktarstaten har även starka, unga män personnummer och bostadsadress och kan hemsökas av polis.

37 reaktioner på ”Är nattväktarstaten vår framtid?

 1. Henric Ankarcrona skriver:

  Tack för som alltid kloka synpunkter.
  Ibland kan insikt vinnas genom att vända upp och ned på frågeställningsrna.
  Tänk om den kolossala anstormningen av invandrare hade kunnat hanteras så enkelt som många politiker har velat få oss att tro?
  Då skulle hela välfärdssystemet tidigare ha varit försett med enorm överkapacitet både avseende på personal och lokaler .
  Tiotusentals människor kunde erbjudas fullvärdig service av bostäder, skolor och sjukvård. Arbetsmarknaden skulle erbjuda otaliga arbetstillfällen som skulle passa dem som nu kommer till Sverige etc etc.
  Ingen normal människa kan tro på sådana sagor. Utom med Hans Bergströms uttryck Änglakören dvs många oärliga opinionsbildare som politiker, journalister och artister i oskön förening..
  Sagovärlden börjar nu spricka sönder.
  Henric Ankarcrona

  Gillad av 1 person

 2. Bernt Bergwald skriver:

  Jag förstår att du försöker raljera kring tunga tvättmaskiner och unga, morska, raska män, ty situationen i det här mentalsjuka landet är så tragisk att man inte vet om man ska skratta eller gråta eller bara bryta ihop.

  Men jag tror det scenario vi har framför oss blir betydligt mer dramatiskt än vad du skisserar. Om den oomtvistligt olönsamma invandringen från utomvästliga länder hade puttrat på i lägre takt i tio, femton år till, så hade välfärden successivt utarmats, och vi hade fått mer privata lösningar, större klassklyftor, välfärden hade sakta dött pyspunkadöden. Nyliberalerna hade fått sitt cyniska skitsamhälle, och vänstern hade fått sitt klassamhälle (som de ju i hemlighet drömmer om, så det ska finnas en grogrund för att göra REVOLUTION! och någon förhatlig överhöghet att störta).

  Men den migrantanstormning som sker nu kommer leda till en drastisk välfärdskollaps om den inte stoppas! Och ingen svensk kommer att kunna blunda för vad det var som orsakade den! Snacka om att det kommer bli dålig stämning mellan urbefolkning och invandrare framöver. Och jämförelsen med de latinamerikanska länderna haltar en aning, eftersom de i alla fall har en kulturell homogenitet, och dessutom är folket där vana vid våld och armod – de har aldrig levt i någon trygg välfärdsstat, de har aldrig känt till något annat än brutala livsförhållanden. ”Och hej, vi har det tufft, men solen skiner ju i alla fall för det mesta!” Men vi svenskar är inte vana vid våld och utsatthet, vi har ju inte haft krig på många hundra år, vi har haft det tryggt, ombonat och hemtrevligt. Och de flesta svenskar känner i grund och botten ett djupt främlingskap för de nya invånarna och de kulturella element de för med sig. Och det är ju också uppenbart att många av de nyanlända hyser förakt och ringaktning för oss otrogna. De konflikter som uppstår vid välfärdsstatens abrupta och annalkande fall kommer inte kunna bedövas med karnevaler och strandfotboll – för sånt har vi ju inte här. Jag sätter mitt hopp till att någon kraft kliver fram och avstyr den vansinniga anstormningen å det snaraste – kanske de svenska folket? För just nu befinner sig i alla fall regeringen, alliansen, och stora delar av den självgoda, massmediala eliten fortfarande i någon form av verklighetsavskuren masspsykos. Och det bådar ju inte gott.

  Gillad av 7 personer

  • Sixten Johansson skriver:

   Måste tyvärr instämma helt i Bernt Bergwalds analys och slutsatser. Dessutom ökar ju hela tiden de uppdämda och allt explosivare laddningarna. De unga männen i de nya och tidigare migrantskarorna hamnar i misär, passivitet, bidragsberoende eller kriminalitet och tycker sig ha goda skäl att förakta Sverige och svenskarna! På motsatta sidan finns ett stort uppdämt raseri mot både invandrarna och etablissemanget. När rättssamhället drabbas av röta börjar allt fler ta lagen i egna händer. Vilka klarar av att hantera anarki i ett samhälle utan erfarenhet av vuxet ledarskap och vuxna ledare? Är det inte snart dags att ”adressera” problemet och köpa in ett beredskapslager gosedjur att dela ut till de stridande och öva mera på halleluja och allsång?

   Gilla

  • Gert B. skriver:

   Min oro är inte att vi ska få en Nattväktarstat. Det blir snäppet värre, en Nattvandrarstat!
   Även rättsväsende och polismakt riskerar att haverera.

   Gilla

 3. Martin skriver:

  Det du beskriver som ”till slut”, där är vi nog redan mer eller mindre. Jag och många med mig kan skriva under på de resonemangen. Beskattningen är idag mkt orättfärdig.

  Gilla

 4. Aha skriver:

  Trots oron mot invandringens påverkan på de offentliga finanserna är det många, och då också kanske samtidigt, som tycker att invandringen varit bra därför att invandrarna
  – ersatt fyrtiotalisterna som gått i pension
  – behövs för att Sverige inte ska stanna
  – stärker vårt lands lönsamhet
  – täcker upp vårt åldersöverskott

  Denna tro har varit möjlig därför att media inte släppt fram information om hur gravt invandringen misslyckats med att lösa problemen, utan istället har invandringen blivit en enormt kostsam historia.
  Personer som kunnat berätta om detta har inte fått sitta i TV-sofferna eller blivit intervjuade.

  Domen över tredje statsmakten måste bli mycket hård.

  Gillad av 5 personer

 5. tomas skriver:

  I boken ”Låsningen – en analys av svensk invandringspolitik” uppskattar Tullberg att nettokostnaden för invandringen under 2013 uppgick till 250 miljarder kronor, vilket är ungefär 7 procent av Sveriges BNP.
  Detta är inklusive undanträngningseffekter. Svenska trängs undan på bostadsmarknad, arbetsmarknad, vård, skola och omsorg.

  Gillad av 5 personer

 6. Fredrik S skriver:

  Ja, Hjärtat Reinfeldt och hans nyliberala vänner i Nya moderaterna lyckades få med såväl Alliansen som de nyttiga idioterna till Vänster i kampen mot SD t.ex. i migrationsöverenskommelsen. Han visste mycket väl att det fanns ett brett folkligt stöd för välfärdsstaten och vårt relativt höga skattetryck så han tvingades göra något åt den och migration blev släggan.
  Nu har ‘den enda vägens politik’ gjort det omöjligt att vända om!
  Det är bara att lyfta på hatten för den man som fick med sig riksdagen på att slå sönder den Svenska modellen!

  Gilla

  • Fredrik S skriver:

   Vad jag inte förstår är att S har följt efter MP, V och Fi mot den (tonårs)radikala polen på den politiska GAL/TAN dimensionen. S är ett reformistiskt parti och är inget parti som borde medverka till revolutioner, t.ex. demografiska, eller libertarianska experiment. S partiledning har fullständigt glömt sin historia och sina gräsrötter!

   Gilla

   • Lars skriver:

    Visst har s-ledningen främjat sig från sina medlemmar då man bidrager till att montera ner sosseSverige.
    Faktiskt inte så förvånande.
    Jag tror att det som styr agerandet från ledande sossar är ”What´s in it for me?”.
    Elitsossarna vill säkra sina goda inkomster och förmåner. Agree?
    I filmen ”Lincon” belyses egenintresset. Amerikanska presidenten Lincon fick igenom ett beslut om att avskaffa slaveriet genom att på olika vis köpa röster från ledamöterna.
    Ett historiskt exempel på ”What´s in it for me?”

    Gilla

 7. Lennart Bengtsson skriver:

  Bristen på en öppen debatt i Sverige kan komma att få lika allvarliga konsekvenser som Sovjetunionens kollaps. Att systematiskt utesluta kritik antingen genom en effektiv polisstat eller genom en exempellös självcensur har samma effekt nämligen att det inte kan eller får finnas ett Alternativ B. Nu kommer sannolikt den svenska välfärdssamhället gå under eftersom det politiska etablissemanget har ignorerat det svenska folkets uppfattningar alldeles för länge. Lojalitet och tillit försvinner i ett samhälle där de som skall betala räkningarna efter en ödeläggande och huvudlös politik inte lägre vare sig vill eller kan göra detta längre.
  Landet är vid vägs ände.

  Gillad av 5 personer

  • Lars skriver:

   Visst men att splittra nationen via en massiv invandring är ju själva setupen.
   Nattväktarstat tror jag förutsätter diktatur, facism.
   Jag tror inte att det på en rättssäkerhet sätt komma, minimera våra sk No Go Zoner utan
   för att klara denna uppgift krävs ett facistiskt upplägg.
   ”Vi vet att du är en skurk, vi burar in dig” That´s it.
   Och dessutom kommer efterfrågan på en stark man (diktator) öka eftersom de flesta föredrar lugn och ro i stället för demokrati och social oro, kriminalitet, risk för upplopp mm
   En verklig dystopi.
   Tyvärr är den nog sann. Men jag hoppas givetvis på motsatsen.

   Gilla

  • tomas skriver:

   Eliten har ju under lång tid predikat ”Allas lika värde”. Gäller inte det längre nu när vi fått en aldrig sinande flyktingström hit till Nordvästkorea?
   Ställer inte fem procent upp på ”ömsesig tillit” i samhället kommer vi att få stora problem i framtiden…

   Gilla

 8. Einar skriver:

  Teorioserandet om en Nattväktarstat ger en illusion av att något sådant är möjligt – som ett stabilt tillstånd. Tänker man tanken att det är från länder som är eller försökt bli Nattväktarstater, alla flyktingar idag söker sig ifrån, kommer man nog närmare sanningen.
  Ett samhälle som går från ett stadie till ett annat kastas alltid ut i en turbulent period.
  Där kommer motsättningar att bli så stora att begreppet våld föder våld inte bara blir teori. Begrepp som Nattväktarstat lurar in tankarna på att en stabilitet kan uppnås när ett rikt och humant samhälle, med etnisk och och religiösa skillnader, går mot stor ekonomisk fattigdom. Det sannolika är då snarare att Sverige blir en exportör av svenska flyktingar. Teoretiska resonemang om ett möjligt Nattväktarsamhälle är att leka med elden. Ja faktiskt värre än så. Det är att leka med sprängämnen.
  Men faran är likväl stor i den systemkollaps – som vi som satt in oss i grundfakta – anar ligger i farans riktning. Själv bekymrar jag mig för det politiska landskapet efter en kollaps av välfärdssamhället. När dagens alla politiker – jag säger igen – alla politiker – totalt negligerat de verkliga farorna, med inflödet av stora mängder människor, till ett fram till nu, stabilt samhälle, vad kan hända då? Ja, då kommer förtroendet för de politiker vi dagligen ser, att vara noll. Och vad har vi då för politiskt landskap framför oss? Weimarrrepublikens undergång pekar nog mer på ett verklighetsnära scenario än ett teorioserande om en Nattväktarstat. Så här kan man kortfattat läsa om den perioden i Tysklands historia;

  ”Weimarrepubliken var det demokratiska Tyskland som skapades på segermakternas begäran vid Versaillesfreden 1919. Statsskicket präglades av politisk instabilitet som förvärrades av flera politiska mord och kuppförsök.
  I samband med börskraschen i New York 1929 och den efterföljande ekonomiska depressionen som drabbade Tyskland särskilt hårt, blev den ekonomiska och politiska situationen i Tyskland ohållbar. Krisen utnyttjades av nazisterna som kunde ta över makten 1933.”

  Om vi helt kastas in i en period av total kollaps för förtroendet av dagens politiker – vart tar då förtroendet för demokratin vägen? Och vilka skall ta över inom politiken? När människa, i verklig mening, ställs mot människa, vad inleder vi då för turbulent period? Och hur utvecklas den när vi också byggt upp stora etniska och religiösa skillnader i Sverige? Det är nog en så komplex och svår fråga att till och med Mona Sahlin behöver några dagar på sig att besvara den. För den typen av ansvar har ju borgligheten, med allvar och förtroende lagt i hennes knä. Och jag antar att de menade allvar när de gjorde det …? Politik handlar ju mycket om att skapa och bygga förtroende …!

  Gilla

 9. Maria M skriver:

  Patrik, känner du till någon fungarande nattväktarstat som du beskriver?
  Som det ser ut nu uppfyller inte svanska staten ens den funktionen. Polisen löser få brott, äganderätten försvaras inte, det finns massa illegala migranter, ibland med dubbla eller tredubbla falska identiteter. En del blir utnyttjade, en del ägnar sig år svartjobb och brott.
  Som det ser ut nu får man både höga skatter och ständigt försämrad samhällsservis och nedskärningar utan ens privata alternativ.

  Gillad av 2 personer

 10. lensof skriver:

  Så länge det är mer lönsamt och riskfritt med flyktingsmuggling än narkotikahandel så kommer problemen hos oss att öka. Med hjälp av internet kan man dessutom lätt sprida en bild av flyktingresan och mottagarländerna som knappast stämmer med verklighet men som lockar kunder. Att alla blir lurade, för visst blir de stackare som har sålt allt de äger och har för att ge sig ut på en riskfylld och osäker resa lurade. Snart kommer de dessutom till förhållanden ingen av oss skulle vilja komma till om vi verkligen inte var i direkt fara.
  Flyktingsmuggling är lönsammare än narkotikahandel enligt italiensk maffia men har problemet att det oftast bara sker en gång. Den narkotikaberoende återkommer hela tiden och är därför en säkrare inkomstkälla på sikt medan flyktingarna måste bli fler hela tiden.
  För tio år sedan kom rapporter om detta men nu verkar det som att detta har tystats ner helt. Som om alla flyktingresor görs med hjälp av ideella krafter och allt är präglat av god välvillig humanitet. Lite upprördhet får man till när man skriver om våra svenska flyktingbaroner men sen blir det inte mer.
  Denna tystnad och avsaknad av handling är ofattbar eftersom det som sker har så stor återverkan på vårt samhälle. Det är som om man inte vill se de drivkrafter som finns, de drivkrafter som gör alla fattiga och utsatta utom några som håvar in vinsterna. Feghet och ovilja till konfrontation förstör, att man försöker dölja detta genom att ge det andra namn gör bara saken värre. Vi låter då destruktiva krafter få makt och medverkar indirekt själva till den välfärdskollaps som hotar.
  Frågan är då om vi ens klarar av att upprätthålla en nattväktatstat.

  Gillad av 2 personer

 11. Lars skriver:

  Visst syftet med ohämmad invandring är givetvis att knäcka sosseSverige. Välfärdsstaten.
  Minsta barn fattar ju att förvärvsfrekvensen för invandrare är för låg samt att majoriteten har en icke efterfrågad kompetens på svensk arbetsmarknad.
  Det finns inga produktiva jobb att erbjuda.
  Dessutom kommer överbelastningen av välfärden i närtid tvinga fram en omstrukturering då den nuvarande modellen ger 60% bidrag och 40% betalar sett ur ett livsinkomstperspektiv. (se tabell i SOU 2003). Lönerna måste ner, bidragen måste ner.
  Betänk att ca 8% av löntagarna/pensionärerna betalar ca 135 Mdr i inkomstskatt, ca 60 % av löntagarna/pensionärerna ca 135 Mdr. I närtid kommer givetvis de 8% tröttna på att betala dubbelt till välfärden både som skatt och privata lösningar.
  Den draksådden har Reinfeldt mfl startat. Syftet med Reinfeldt politik var /är att krossa sosseSverige.
  Jag brukar inte hålla med Daniel Suhonen men han har i en artikel i Dagens Samhälle skrivit om Reinfeldts uppsåt med bl.a. migrationsöverenskommelsen med MP. För att glömma påverkan av vår elit av FNs ”Agenda 2030” men det är en lång historia som inte berörs i detta inlägg.

  Gillad av 2 personer

 12. MartinBohman skriver:

  Den kurdisk-svenske ekonomen Tino Sanandaji, som länge hävdat att nuvarande invandringspolitik leder till välfärdssamhällets kollaps, säger att alla seriösa ekonomer är ense med honom om detta. Att de inte hörs i debatten beror helt enkelt på att de inte vill riskera obehag.

  Så stark är ”mångkulturalisternas” makt i samhället idag att få människor har civilkurage nog att våga säga emot dem.

  Även Tino, som själv är invandrare, har utsatts för de sedvanliga beskyllningar om ”främlingsfientlighet” osv osv. som vänstern använder i brist på sakliga argument.

  När det gäller invandringens kostnader finns det även en studie från SSB i Norge som visar att livstidskostnaden för en utomeuropeisk invandrare (Afrika/Mellanöstern) är ca. 4 miljoner kronor netto. Multiplicera den siffran med antalet inkommande per år (fn. runt 100 000) och du får en totalkostnad på 400 miljarder kronor. Om dagens extrema inflöde tillåts fortsätta utan åtgärder kan den siffran mångdubblas, och därmed tränga undan alla andra statsutgifter.

  Gillad av 1 person

 13. Hedvig skriver:

  ”Jag vet inte hur lång tid vi har på oss att försöka begränsa invandringen och hjälpligt rädda välfärdssystemet och det samhälle vi är vana vid. Jag gissar att det är mer än ett halvår men mindre än fem år. Vad händer om fristen löper ut utan åtgärder?”

  Med tanke på att varken regeringen Löfven eller allianspartierna tar sitt ansvar, för att se till att säkra våra gränser, registrera och utreda alla migranter, kommer startsträckan för att få till stånd en totalförändring av den nuvarande ansvarslösa migrationspolitiken, bli mycket lång – betydligt längre än ett halvår.

  Det stannar inte med att den svenska välfärdsstaten försvinner. De stora migrationsströmmarna kommer nu från länder som fr allt Afganistan, Irak, Syrien, Eritrea, Somalia. Alla dessa länder är odemokratiska, islamiska och starkt patriarkala klankulturer, där islam och sharialagar är överordnade all världslig makt.

  Den tillit, sammanhållning och de demokratiska traditioner som Sverige byggt upp under mycket lång tid kommer att slås sönder. Likaså vår drygt 200-hundraåriga fred. Lågskaliga krig pågår redan i de nära 200 utanförskapsområdena. Denna tendens kommer inom överskådlig framtid, att utvidgas till det övriga samhället.

  Tror ni mig inte är det bara att lyssna på dagens Konflikt i SR P1.

  Gillad av 2 personer

 14. Hans Kindstrand skriver:

  Nattväktarstaten är en nedbantad – låt vara anorektisk – version av den västerländska, liberala och demokratiska samhällsordningen. I teorin finns två vägar dit. Ett väg innebär ett över längre tid utdraget, och i förväg planerat ”besparingsprogram”, av ungefär samma slag som företag ibland måste ägna sig åt. Det kommer inte att fungera. Dom som drabbas av effekterna av företagens besparingsprogram – dom anställda som blir arbetslösa – har i den situationen ingenting att säga till om. Politiker måste däremot tänka på hur valmanskåren kommer att reagera den dag som budskapet kungörs, att offentliga institutioner fortsättningsvis inte kommer att tillhandahålla dom tjänster ”skola, vård och omsorg”, som valmanskåren uppfattar som närmast självklara. Det programmet är inte ett valvinnande koncept, och det kommer aldrig att lanseras av något politiskt parti med överlevnadsinstinkt.

  Den andra vägen till en nattväktarstat är en systemkolapps. En sådan kan inträffa om det politiska ledarskapet inte vårdar dom demokratiska institutionerna. Här spelar skattesystemet och statens förmåga att finansiera sina åtaganden en avgörande roll. Det rådande systemet är sannolikt mycket segt, och sannolikt tål systemet stora påfrestningar innan det brister, men det kan brista och då sker stora förändringar. Flertalet av dom förändringarna kommer att vara av ett slag som dom flesta av oss kommer att avsky. Systemkolappser har inträffat i modern tid. Sovjetunionens sammanbrott är ett av dom senare och kanske den mest spektakulära. En Nattväktarstat, med en centralmakt som ansvarar för lag och ordning, som har kontroll över rikets gränser och som låter medborgarna på ett mer eller mindre marknadsmässigt sätt ordna sina liv, är nog inte vad som följer på en systemkolapps. Jag tror dessvärre att Patrik den här gången är hemfallen åt önsketänkande. Ett postmodernt klansamhälle av ryskt snitt ligger väsentligt närmare tillhands.

  Gilla

 15. Börje Nilsson skriver:

  Om vi ska tala klarspråk om vad som händer kan man se följande framför sig:

  De som kommer hit i den pågående folkvandringen har valt just Sverige av Europas länder för att de har förväntningar på att här finns generös välfärd och med permanenta uppehållstillstånd kan de bli försörjda för resten av livet.

  Välfärden dessa får, och deras släktingar som de tar hit i efterhand, och de barnaskaror som de skaffar, mängden skattepengar för alla dessa var och en, är precis lika stor som svenskar får som betalat skatt hela sitt liv, om inte mer.

  I många fall är det säkert många som är hederliga och vill arbeta och göra rätt för sig.

  Problemet är att de allra flesta av naturliga skäl inte har vare sig språkkunskaper, kompetens eller humankapital nog att kunna bidra med något på Sveriges högspecialiserade arbetsmarknad. Eftersom vi redan under decennier haft ett per capita extremt stort inflöde av lågutbildade till Sverige, är arbetsmarknaden för lågutbildade för länge sedan mättad.

  Integrationen underlättas givetvis inte av att de allra flesta som kommer hit, bär med sig en identitet som i mer eller mindre grad präglats av de våldsbejakande klankulturer som i hemlandet regelmässigt lett till fattigdom och brutal diktatur.

  Den nyligen utgivna rapporten ”Förorterna som moder Svea glömde” visar på det väldiga utanförskap som redan sedan tidigare råder i många delar av Sverige. Åratal av arbetslöshet, trångboddhet och frustration sätter sina spår, vilket vi ser redan lett till ökad kriminalitet och politisk/religiös radikalisering.

  PROBLEMET ÄR ALLTSÅ ATT DE SOM KOMMER, KOMMER I ÖVERVÄLDIGANDE UTSTRÄCKNING ATT BEHÖVA TOTAL BIDRAGSFÖRSÖRJNING FÖR RESTEN AV LIVET.

  Redan innan höstens explosion var antalet att försörja och det ekonomiska läget för Sverige på lång sikt ohållbart. Och nu kommer de i mångdubbla skaror. Och de bara fortsätter att komma.

  Tillslut kommer den dag då utgifterna blir större än intäkterna och vi kan inte låna mer, ungefär som läget är för Grekland. Den dagen är nog närmare än vad många anar.

  När det då inte längre finns pengar att försörja alla bidragstagare i landet, vad händer då?

  Vilken beredskap för samförstånd och lojalitet gentemot Sverige kan man då förvänta sig bland landets nyligen anlända grupper av invånare att hantera situationen?

  Lojaliteten bland förorternas klaner av kriminella till de som försörjt dem lär nog knappast vara överväldigande. Inte heller bör man förvänta sig någon större lojalitet från de bokstavstroende som från sina heliga skrifter lärt sig att otrogna förtjänar förakt och inte tjänar till bättre än att försörja de rättrogna.

  De av dessa som har varit vana vid att leva på bidrag, vad gör de när utbetalningarna inte längre kommer och det börjar bli kallt och hungrigt?

  Hela Sverige har ca 20 000 poliser, utspridda över hela vårt avlånga land. Är det rimligt att tro att de förslår något mot de 100 000-tals bidragstagare som de senaste åren svämmat in i landet och som bosatt sig i grupp?

  De som är uppfödda i kriminalitet och som redan styr i Sveriges 55+ no-go-zoner, och som enligt polisen varnar just nu rustar sig för fullt med smuggelvapen, vad tror du de kommer att göra? De som, åtskilliga av dem, nyligen komna från Mellanöstern och Afrika, själva har personlig erfarenhet att hantera vapen och plundra omgivningen, vilka mentala spärrar tror du de har mot att göra detsamma här om tillfälle ges, särskilt om de automatiskt kommer till himlen om de gör det i namn av att införa kalifat?

  Vi göder just nu med skenande resurser ett jättelikt drakvidunder. Det blir spännande att se vad detta vidunder kommer att göra när maten tar slut.

  Gillad av 2 personer

 16. Rikard skriver:

  Hej.
  Ja oj vilken skillnad det blir för oss som bott i årtionden i mångkulturen. Tror ni det här är nytt för oss? Välfärden ni pratar på om har aldrig sett ut som ni tror. För oss är nedskärningar, diskriminering och att alltid sorteras sist vardag, och har alltid varit. Oavsett vår egen ansträngning. Om vi arbetar oss uppåt, så är vi ‘duktiga’. Om vi inte döljer vår bakgrund, eller spelar rollen som den reformerade tuffingen med ett hjärta av guld, utan ställer samma krav på respektfullt bemötande, på likabehandling, som medelklassen tar för given, då trycks vi på plats direkt. Vänsterns största svek var att låta den borgerliga medelklassens barn göra sin pubertetsrevolt på sextiotalet på andras bekostnad.

  Nu, kära svenska medelklass, nu är resurserna slut. Nu har ni att välja på repressiv demokrati och statssocialism, eller segregerade enklaver och ett allas krig mot alla. Ni röstade för det omöjliga, och då blir det katastrof.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  Gilla

 17. nolite timere veritatem skriver:

  Enda realistiska sättet att behålla Sverige som vi känner det är extremt drastiska metoder som tyvärr inte tillräckligt många kommer inse innan det är för sent. Massutvisningar, påtvingad repatriering, ingen välfärd till invandrare, extremt låga bidrag osv. Inled detta senast 2016, sen är det för sent. Sannolikheten för detta är låg så rådet för de som vill leva i ett vettigt samhälle är att lämna landet. Inte lätt för de flesta men varje dag man skjuter på det så blir det svårare.

  Gillad av 1 person

 18. Apg17 skriver:

  Det finns mycket som pekar på att vi redan passerat gränsen där en framtida väfärdsstat blir omöjlig. Vi är åtminstone mycket nära. Problemet är att framförallt den muslimska diasporan inte kommer finna sig i att vara andra klassens medborgare. De kommer organisera sig och beskylla ursprungsbefolkningen för diskriminering och förtryck.

  Att få diskmaskinen skyndsamt och billigt levererad kommer vara det minsta bekymret för medelklassarna. All energi kommer gå åt till att köpa boende långt från mångkulturen, diskmaskinen kan vänta några dagar på Mediamarkt.

  Fördomsfullt? Fråga alla medelklassarna i de kommuner som nu kommer tvingas ”ta ansvar” efter de migrationspolitiska förhandlingarna. De är garanterat mer bekymrade om sina villors och bostadsrätters värderingar samt barnens skolgång än Mediamarkts leveranstider.

  Gillad av 1 person

 19. Bruno skriver:

  Apropå framtiden, den franska författaren Michel Houellebecq har skrivit boken ”Underkastelse” som handlar om Frankrike år 2022 (bara 7 år dit…). Boken handlar om hur det Muslimska broderskapet vinner valet i ett nationellt katastrofläge och att det efter valet infinner sig ett lugn med minskad då brottsligheten, minskad arbetslösheten, upploppen minskar o.s.v. Men det finns ett priset för detta lugn. Bl.a. hamnar kvinnorna i ett annat läge, utbildningen ”reformeras” o.s.v. o.s.v. Verkar vara en väldigt läsvärd bok som i alla fall jag vid tillfälle ska läsa, jag har alltså inte läst den ännu så det blir ingen recension från mig. Men det finns sådan, recension alltså, att läsa här: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=6063924
  Boken recenserades även idag i Östgöta Correspondenten, tyvärr inte i dess nätupplaga, så ni som inte läser denna tidning dagligdags blir tvungna att vänta någon vecka.

  Gilla

 20. rickarddahlin skriver:

  Eftersom den generösa och generella välfärd så som vi kännu den i dag hålls kär av de flesta – höger som vänster – kommer staten göra allt den kan för att behålla det välfärdsindustriella komplexet. Det är det sista som kommer att ges upp.

  Vad kommer då krävas för att behålla ”gratis” skola, sjukvård och omsorg? – Jo, att skattetrycket på precis allting ökar dramatiskt.
  Skatten har faktiskt varit över 100 procent på 70-talet och skatten har fördubblats sedan mitten på 60-talet. Tankarna går osökt till att vi på 60-talet hade tämligen gått om jobb, men, men…

  Med ett skattetryck närmare 100 procent än noll, och där kapital, arv, gåvor och vinster beskattas till bristningsgränsen kommer fattigdom, i kölvattnet av fattigdom kommer rasism och xenofobi. Det är förmodligen det vi har att vänta. -Men jag tror ändå det kommer skjutas på framtiden i 10-20 år tack vare en kraftigt ökad statsskuld.

  Gilla

 21. Pia-Margherite Inden skriver:

  Känner mig elak i denna sak – en ansvarsfull konsument köper inte varor av MediaMarkt särskilt inte i en vikande ”välfärdsstat” med en enorm kader av svartjobbare, illegala invandrare och tiggare som också ska försörja sig.

  Gilla

 22. Fredrik Östman skriver:

  Med ‘nattväktarstat’ avser man den stat vi hade innan förmyndarstaten byggdes ut. Eftersom detta skedde ganska nyligen är det inte vare sig obekant eller omöjligt. Det finns förstås övergångsformer. Men det skall vara en fungerande stat med fokus på skyddsfunktioner som försvar, polis, rättsväsen och skola — inte omfördelning och bidrag.

  Sverige kan förstås inte återinföra en nattväktarstat av detta slag som mer eller mindre automatiskt resultat av misslyckandet med den okontrollerade massinvandringen. Vi har ju redan i praktiken avskaffat just de funktioner som måste bli över. De ingår inte heller i bidragssökarinvandrarnas förväntningsprofil. Denna vänstervridna konspirationsteori är lika löjeväckande som alla andra sådana. Failed state är den enda möjligheten.

  Gilla

 23. Fredrik Östman skriver:

  Den andra konspirationsteorin att man tappat kontrollen över massinvandringen med flit för att sätta åt sosseriet faller förutom på att den förutsätter en kompetens de nya sossarna inte har förstås på att Tyskland drabbats av precis samma socialsjukdom. Även om Angela Merkel är förbundskansler är det sossarna som styr.

  Gilla

 24. Börje Nilsson skriver:

  Patrik Engellau skriver: ”Jag vet inte hur lång tid vi har på oss att försöka begränsa invandringen och hjälpligt rädda välfärdssystemet och det samhälle vi är vana vid. Jag gissar att det är mer än ett halvår men mindre än fem år. ”
  Problemet är ju att medborgarna i det här landet aldrig får höra prislappen på vad det kostar att vara en ”moralisk stormakt” på invandringsområdet. Innan media och politiker satte igång alla dessa manifestationer att välkomna den pågående folkvandringens miljoner till livstids försörjning i Sverige, hade det varit bra att, precis som i andra sammanhang när det är skattepengar som ska spenderas, ha reda på risk- och konsekvensbeskrivningar och kostnadskalkyler.
  Men inget av detta har skett. Migrationsverket får till synes spendera hur mycket som helst på löpande räkning och det har inte presenterats några kalkyler på vad detta kostar samhället sammantaget. Det anses ju överhuvudtaget fult att fråga.
  Så om något oförutsett händer framöver och vi behöver resurser, vad gör vi då? Om det till exempel smäller i Baltikum på samma sätt som på Krim och i Ukraina, vad har vi för resurser kvar då att spendera? Kan vi hjälpa några flyktingar då? Kan vi ens hjälpa oss själva då?
  Det vore tacksamt om de som har expertiskänningar inom nationalekonomin, om inte annat så anonymt, kunde ordna fram en kostnadsberäkning, så att vanligt folk kunde få reda på något som liknar sanningen. För allt tyder på att vi aldrig kommer att få veta det av vare sig media eller våra ansvariga politiker. Total mörkläggning råder.
  Som ytterligare exempel på mörkläggning kan nämnas den skandal som blev avslöjad i veckan: Statsministern har gång på gång den senaste tiden hävdat att det inte ankommer på honom att vid behov stänga gränserna, utan menar att det ligger på polisen. Men nu har Per Gudmundson i Svenska Dagbladet för några dagar sedan visat dokument som belägger det som många redan misstänkt, att polisen inte haft kontroll på vilka som kommer hit sedan mitten på september. Utlänningskontrollen har brakat ihop fullständigt och lika många som registrerar sig och söker asyl, försvinner bara ut i landet efter de passerat de forna svenska gränserna. Ansvariga har alltså ingen aning om vilka det är som kommer hit, flyktingar, bedragare, IS eller andra. Och ändå har polisen inte agerat och tagit kontroll över gränserna som man till exempel gjort i vårt grannland Finland.
  Vårt land ligger således helt vidöppet medan det från aktuella orosområden i Mellanöstern och Afrika nu pumpas in potentiella kriminella gäng, terrorister, fientliga soldater och femtekolonnare i en omfattning som ingen ansvarig har någon som helst kontroll över. Polisen agerar alltså inte för att hålla gränserna och värna medborgarna, utan man tittar bara på medan migranterna strömmar in. Och det antyds samtidigt att polisen inte agerat pga de har politiskt tryck från regeringen att ligga lågt.
  Så statsministern ljuger uppenbarligen gång på gång folket upp i ansiktet, men det är inte en enda journalist eller oppositionspolitiker som påtalar detta och ställer honom till svars!
  Detta måste vara en skandal av historiska mått. Vi har alltså en situation där polis och regering säkerhetspolitiskt agerar på ett sätt som rent konkret börjar likna högförräderi och det hela tystas ned, allt medan landet förblöder.
  Vad i hela friden är det som pågår?

  Gillad av 1 person

 25. Gert B. skriver:

  Intressant att Argentina nämns som ett exempel på en krisande ekonomi. För ca 25 år sedan läste jag om världens rikaste länder på 1920-talet. Vill minnas att i slutet av decenniet var USA, Australien, Tjeckien och Argentina några av de rikaste länderna. Med detta vill jag ha sagt att det finns ingen garanti för evinnerlig rikedom. The times they are a changing.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.