Gästskribent Lars Hässler: IS i Sverige

logo­DGSHäromdagen demonstrerade anhängare till IS mitt i Stockholm. Vederbörligt tillstånd hade utfärdats och allt gick relativt lugnt till. Visserligen fanns det en motdemonstration med ett antal kurder, en sekt IS vill utplåna. Inga av IS-anhängarna bar mask, de anser tydligen att de intet har att frukta från det svenska samhället.

Vilka är då dessa män – de är mestadels män – i vapenför ålder? En del har permanent uppehållstillstånd, en del tillfälliga sådant, vissa är asylsökande och vissa har fått avslag och är i landet illegalt. Arbetar de? Ingen som vet, men en gissning är att många lever på bidrag, inte bara socialbidrag utan även från bidrag till diverse religiösa samfund som svenska staten via Nämnden för statligt stöd till trossamfund står för. Svenska skattebetalare bidrar sålunda till vissa muslimska organisationer vars mål är att förinta vårt demokratiska system. Det är lite som när den siste kapitalisten säljer repet han ska hängas med.

Är det rätt att polismyndigheten, det vill säga staten, ger tillstånd till demonstrationer som vill förgöra samhällets nuvarande strukturer? Under 1900-talet höjdes röster för att förbjuda kommunismen, en ideologi som strävade mot proletariatets diktatur. I andra ändan av den politiska axeln har vi nazismen. Även i detta fall har röster höjts för ett förbud, men bara Tyskland har förbjudit sekten.

Varken kommunismen, nazismen eller salifismen accepterar det västerländska styrelseskicket. Kommunisman finns dock inte officiellt kvar i Sverige, men att förbjuda de andra två borde kunna diskuteras. Om vi inte förbjuder dem borde vi i alla fall reglera deras möjligheter att följa och förkunna sin totalitära förkunnelse. Det vore rimligt att de flyktingar och migranter som tillåts komma hit inte bara ska ha rättigheter utan också skyldigheter.

Australiensiska politiker, både socialdemokratiska och konservativa, har haft kontroversiella synpunkter på flyktingproblematiken. Landet har, precis som Europa, stora flyktingproblem. För Australiens del innebar det båtflyktingar som i bräckliga farkoster hade kommit över Indiska Oceanen från Indonesien. Flera flyktingbåtar hade kapsejsat, människor drunknat och det hade varit upplopp i de australienska asyllägren. Idag släpper Australien inte in asylsökande i landet, eventuella båtar skickas tillbaka till Indonesien eller till Papau New Guinea där flyktingarnas asylskäl bearbetas. De som då anses ha flyktingskäl får komma in i Australien. Detta innebär att inga mer flyktingar drunknar i Indiska Oceanen på flykt till Australien.

Olika australiensiska politiker har hävdat att muslimer som kräver att få leva under sharialagar ska lämna landet och att det är flyktingarna och inte australiensarna, som måste anpassa sig. Vidare att i Australien talar man engelska; inte arabiska, indonesiska eller annat språk. De som vill stanna och bli del av landet måste lära sig engelska. Angående religionen är de flesta australiensare kristna. Det ska därför inte vara förbjudet eller orsaka protester att visa kristna symboler, att ha skolavslutningar i kyrkor, sjunga psalmer, eller klä sig på visst sätt. Om den kristna guden känns förolämpande för muslimer bör de välja en annan del av världen. Australien accepterar islam, men förväntar sig att muslimer accepterar kristendomen. De som klagar på nationen, flaggan, den kristna tron – eller avsaknad av tro – rekommenderas att använda en av landets rättigheter; rätten att lämna.

Oavsett hur många flyktingar Sverige skall ta emot – kvotflyktingar, anhöriginvandring, arbetskraftinvandring – borde inte vi ha liknande villkor?

Lars Hässler är Jur Kand med en Master of Comparative Law från USA och ett år vid Institutet för högre internationella studier i Geneve. Under 1980-talet arbetade han som råvarutrader för Boliden i Schweiz. Han är flerfaldig jorden-runt seglare, har skrivit åtta böcker och publicerat artiklar på Brännpunkt och Under strecket på SvD. 

26 thoughts on “Gästskribent Lars Hässler: IS i Sverige

 1. dolf (@dolf371) skriver:

  Australiens modell är sund.
  Men, en sak invänder jag å det bestämdaste emot i det här inlägget. Som en del av de demokratiska friheterna (yttrandefrihet, åsiktsfrihet, tryckfrihet, mötesfrihet osv.) måste ingå att kunna ifrågasätta och, själva demokratins ramas verka för demokratins avskaffande. Alla former av förbud och regleringar av politiska riktningar innebär godtycke där någon tar sig friheten att värdera vilka åsikter som är acceptabla och vilka som inte är det. Jag är till exempel själv i hög grad kritiskt (och negativt) inställd till den form av demokrati som vi har. Jag tycker rätt och slätt att den inte håller måttet. Men börjar vi tumma på rätten till politiska åsikter är jag rädd för att även vi som vill förbättra demokratin i grunden blir förbjudna. Även i enpartistater förekommer röstning.
  Att man i Tyskland förbjudit ifrågasättande av förintelsen är en skamfläck. Om någon är så jädrans korkad så han verkligen tror att förintelsen var en bluff så innebär också yttrandefrihet att han skall kunna säga vad han håller för sant. Och alla vi andra är då fullt fria att avfärda honom som den idiot han är.
  Om man inte inser allvaret i sådana påhitt, låt mig då påpeka att det häromåret var förslag på EU-nivå om lagstiftning mot hatbrott där bland annat ingår, direkt citat: ”Take concrete action to combat intolerance, in particular with a view to eliminating racism, colour bias, ethnic discrimination, religious intolerance, totalitarian ideologies, xenophobia, anti-Semitism, anti-feminism and homophobia.” Så, om man som jag är starkt kritisk till feminism (som jag betraktar som en förljugen och farlig ideologi) så vill man alltså ”take concret action to combat … with a view to eliminating … anti-feminism”. Yeah, tack så jävla mycket, undrar hur länge det dröjer innan jag hamnar bakom lås och bom på grund av mina åsikter.

  Liked by 3 people

 2. LORENTZ BRYDOLF skriver:

  Klokt och självklart kan man tycka men logik och sunt förnuft går inte hem i det postmoderna Knäppgökslavien, Lasse. DN, Aftonbladet och dom andra kommer att stämpla dig som högerextrem islamofob för ditt utmärkta inlägg.

  Liked by 1 person

 3. Lennart Bengtsson skriver:

  Den svenska politiken visavi extrema rörelser blir att obegripligare. Att tillåta en allmän demonstration för den Islamska Staten i Stockholm överträffar dock alla föreställningar och kan bara indikera en total brist på sunt omdöme. Det är inget annat än in internationell skandal! Ansvariga politiker? måste här ta tillståndsbeviljande myndigheter i örat och snarast se till att något sådant inte får inträffa i ett civiliserat samhälle. Vad IS har för sig och har haft för sig det senaste året i upprepade brott mot mänskligheten torde inte vara obekant för någon. Stockholms vänsterpolitiker har ju en uttalad feministisk politik och att då ge tillstånd till en regim som säljer kvinnliga slavar på marknad och i varuhus överträffar i sin brist på förnuft allt vad jag tidigare hört.

  Liked by 5 people

 4. B skriver:

  Jag är förvånad att denna demonstration inte är något man har sett mycket av i media. Innan jag läste detta debattinlägg visste jag inte att en sådan demonstration hade hållits. Försöker media mörka att IS finns i Sverige för att inte underblåsa så kallad ”islamofobi” (det ordet tycker jag för övrigt är löjligt, man har all rätt i världen att ogilla viken eller vilka religioner man vill utan att det ska kallas fobi, det är religionsfrihet).

  Liked by 5 people

 5. Tritonen skriver:

  OK, jag tyckte först också att det var upprörande. Men sedan tänkte jag: Vilket perfekt tillfälle för Säpo att dokumentera anhängarna!
  F. ö instämmer jag med dem som anser att yttrandefriheten inte kan begränsas utan att gå förlorad.

  Liked by 1 person

 6. Sintram skriver:

  Det kommer garanterat att fortsätta att daltas med IS-sympatisörer, salafister och andra. Möjligen – möjligen – kommer en ändring till stånd efter de första blodiga terrordåden på svensk mark.

  Jag säger möjligen eftersom jag inte har särskilt höga tankar om vuxendagiset Sverige och de alltför många jättebebisar som dominerar media och som sitter på viktiga maktpositioner i regeringen och i olika myndigheter.

  Liked by 5 people

 7. bittergubben skriver:

  ”Visserligen fanns det en motdemonstration med ett antal kurder, en sekt IS vill utplåna.”
  Kurder är en etnisk grupp, inte en sekt.
  Och ja, yttrandefriheten skall gälla även för de som vill säga dumma saker. Om någon är inflytelserik nog för att kunna förbjuda andras åsikter, skulle de också kunna nå ut med motargument – förbud är därmed bara ”nödvändigt” när användbara motargument saknas.

  Gilla

 8. Henric Ankarcrona skriver:

  Utmärkt att Du uppmärksammat detta! Hur många IS-celler finns i Sverige? Vad gör vi om/när Shia- och Sunni- muslimer bestämmer sig för att göra Södertälje till ett slagfält, i morgon eller om två år? Klagar på att vi inget visste?
  Politikernas väldsbild har mycket litet med verkligheten att göra och vi har naturligtvis i en demokratisk mening de politiker vi förtjänar.
  Henric Ankarcrona

  Liked by 1 person

 9. lensof skriver:

  Nog fanns det en del som sympatiserade med nazisterna i Sverige under kriget även om de flesta inte ville kännas vid det efteråt. Den kunskapen fick man få från annat håll.
  Dock har jag aldrig hört talas om någon öppen demonstration, det hade ju setts som en provokation från motsidan. Vår uttalade neutralitet var skör.
  Att nu tillåta en demonstration till stöd för IS samtidigt som kriget pågår och vi tar emot massor med människor som flyr från deras övergrepp bör också ses som en provokation. Det är hårresande att den kunnat få ske men också tystnaden om den. Något som verkligen stärker misstron mot vår media. Denna demonstration blev nog som i mycket annat mer känd utanför Sverige än inom.
  Allt detta och bilderna med män, män, män som väller in i Europa ger ju signaler till oro och avståndstagande, vilket tyvärr drabbar dem som behöver vårt stöd mest.
  I oroliga tider behövs klara riktlinjer men det tycks vi inte inse här i landet. Inget gynnar grannsämjan som ett tydligt staket, sa en man i USA en gång till mig.

  Liked by 2 people

 10. Hedvig skriver:

  Märkligt! Trots att jag bor i Sthlm och följer lokalmedia, har jag inte läst ett ord om att denna IS-demonstration ägt rum. – Media mörklägger i vanlig ordning!
  Förhoppningsvis var Säpo där och identifierade deltagarna. Undrar om Mona Sahlin, regerings samordnare mot våldsbejakande extremism, uppmärksammat händelsen? – Gissningsvis inte!
  Att denna och föregående regeringen ännu inte reagerat mot att Nämnden för statligt bidrag till olika religiösa samfund strösslar bidrag till odemokratiska och sharialagsstödjande religiösa grupperingar är skandalöst. Att också Allmänna Arvsfonden och Knut och Alice Wallenbergs stiftelse också bidrar, gör ju inte saken bättre.

  Den svenska sekulära demokratin vilar, liksom alla ideologier, på vissa grundläggande värderingar. Om vi och våra styrande politiker inte ser, att det finns en motsägelse mellan våra grundlagsskyddade yttrande, tryck- och mötesfriheter och vår svenska representativa demokrati, har vi som är demokrater ett jätteproblem.

  Demokratin är ömtålig färskvara, som måste försvaras varje dag!

  Liked by 1 person

 11. mattias skriver:

  Bra artikel, men Australien släpper inte in illegala flyktingar till Australien, de skickar dem till tredje land som Kambodja. De släpper bara in legala kvotflyktingar. Det är detta som är genidraget som tar bort ekonomiska migranter.

  Gilla

 12. MartinBohman skriver:

  Australiens politik rörande migranter som kommer per båt är den enda rimliga, om nu syftet är att undvika att folk drunknar.

  Men för godhetsnarkomanerna i Sverige gäller motsatt strategi: locka ÄNNU fler migranter att försöka ta sig över Medelhavet och kanske drunkna på kuppen!

  Men vad gör det, när det verkliga syftet med ”godheten” helt enkelt är att få stärka sitt eget privata lilla ego.

  Liked by 3 people

 13. christina hansson (@polkastina) skriver:

  MIN kommentar: han ljuger så det visslar om det! Australien har långt, långt ifrån samma flykting problem som i Europa. Australien sänder nu tillbaka båtflyktingar till Nauru PNG där de får sitta till de ruttnar!! i koncentrationsläger, som serverar mat, men det är i stort sett allt och de som anses ha flyktingskäl får defenetivt INTE komma till Australien. I stället försöker man dumpa dom till Cambodia!! NEJ tack och lov har vi fått en ny Prime Minister som har både intelligens och empathy, Malcolm Turnbull, förhoppningsvis ska jag inte behöva skämmas för att kalla mig Australien!! (har bott här i 30år)

  Gilla

 14. Torbjörn Persson skriver:

  Mycket bra, Lars Hässler.
  Det är obegripligt att så lite – eller intet – rapporterats om IS-anhängardemonstration mitt i Stockholm! Om det är sant är det rent förbannat att vårt land, vårt demokratiska system och dess myndigheter tillåter dessa människor att att vistas här, finnas på våra gator, värva anhängare till idén att förinta oss, våra demokratiska system och vår kultur. Som land har vi då surrat oss själva vid skampålen och sviker hela den världsordning som vill förinta den omänskliga terror som IS, Daesh, Al-Qaida, Al-Shabab, Boko-haram m fl rörelser representerar.

  Liked by 1 person

 15. Pedro skriver:

  Jag är för total åsiktsfrihet vilket är en av grundpelarna i en demokrati. Däremot kan jag förfasas över IS och hoppas att dessa individer i Sverige identifieras. Är det dessutom så att vissa av dessa som deltog i demonstrationen har ett utvisningsbeslut förstår jag faktiskt inte varför de är kvar? Ska naturligtvis utvisas direkt och inget annat. Vill också veta Hässlers källa till detta, misstror inte honom men i dessa tider vill jag ändå vara källkritisk så jag inte sitter och kommenterar händelser som inte ägt rum.

  Gilla

 16. skånskan skriver:

  att de, inte maskerar sig, talar ju sitt tydliga språk, här i Sverige behövs inte det, alla avarter accepteras, utom extremer på den så kallade högerkanten, de enda
  extremister som finns i landet tydligen! inte Förrän det i klartext berättas om hur mycket bidrag DE FÅR AV SVENSKA SKATTEBETALARE kommer ingen att vakna, det handlar om att tala om i kronor och ören vad de kostar oss enskilda skatteinlämnare, som godtyckligt används till vad som behagar våra s.k. folkliga ombud i regering och riksdag, man kan hålla sig för skratt! tror ni att dessa anarkister har för avsikt att rösta vänster vid nästa val, då de förmodligen har rösträtt(de känner till alla rättigheter, dock ej en enda skyldighet) alltså det fundamentala som bygger en demokrati, rättighet/skyldighet, att följa de lagar och förordningar som finns i en rättsstat, som bygger på lagboken, inte KORANEN!
  i dagsläget återfinns med stor sannolikhet tusentals av IS-krigare och andra våldsmän, som halkat i på ett bananskal, tillsammans med andra, godtyckligt benämnda ”flyktingar”, i sitt enorma behov av att komma till ett redan färdigbyggt samhälle, som har fungerat, mina far och morföräldrar byggde upp vårt land, tur att de slipper se att landet nu invaderas av människor som tar allt de får för givet!
  en kvinna som intervjuades i ”snyftTV” uttryckte sitt missnöje med att hon och hennes familj fått vänta 2 DAGAR p lägenhet i Malmö, mina barnbarn har väntat i åratal för att få bostad i Malmö, var skall de vända sig!

  Gilla

 17. jaha skriver:

  Kan inte hitta någon som helst information om en ”IS-demonstration” däremot en turk-nationalistisk demonstration, är det den som avses är det ju att slira rejält på sanningen.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s