Rött kort

mohamed omar

Mohamed Omar

Nyligen kastades en svensk diplomat ut från Ryssland. Det var ryssarnas svar på att svenskarna tidigare skickade hem en rysk diplomat, enligt UD eftersom denna bedrivit verksamhet som inte är förenlig med Wienkonventionen som reglerar vad en diplomat får göra. Han fick rött kort.

Ryssen som utvisades sysslade förmodligen med spionage. I mars i år uppgav Säpo att en tredjedel av de ryska diplomaterna i Stockholm är underrättelseofficerare.

”Rött kort” är också titeln på en ny svensk kriminalroman av pseudonymen Viktor Kant som berör relationerna mellan Sverige och Ryssland. Det är en stundtals mycket obehaglig roman. Den handlar om ryska gatubarn från S:t Petersburg som säljs och utnyttjas sexuellt. Lars Marten, gymnasielärare i Uppsala med bakgrund från Försvarets tolkskola, erbjuds av en gammal vän att vara ledare på ett fotbollsläger i Sverige för ryska pojkar.

Ganska snart upptäcker han att allt inte står rätt till på lägret. Lars anklagas för det värsta av alla brott och tvingas fly undan rättvisan. Medan han jagas försöker han ta reda på vilka som verkligen är skyldiga och rentvå sitt eget namn. Det är en actionfylld och spännande berättelse som drar ner på tempot ibland för att skjuta in ett resonemang om samtiden. Vännen som värvar Lars som ledare på fotbollslägret, kommenterar situationen i Ryssland:

”Under mina vistelser i Ryssland har jag slagits av de stora klyftorna som uppstått i samhället efter Sovjets kollaps. Det är i och för sig numera ett mycket bättre samhälle att leva i, men skillnaderna mellan fattiga och rika är enorm. Och jag är rädd för att utvecklingen har börjat gå åt helt fel håll. Särskilt vad gäller mänskliga rättigheter. Putin börjar skruva åt tumskruvarna allt hårdare på media. Jag är oroad.”

Lars är ganska övertygad om att Putin kommer att fresta på de diplomatiska relationerna mellan Sverige och Ryssland:

”Lars undrade om pojkarna han skulle träffa kände till något om den djupa fiendskap som funnits mellan länderna och den misstro som ruvade under det kalla krigets hotfulla tidevarv. Förmodligen inte. Någon hade påstått att gatubarnen i öst inte ens visste att deras land hette Ryssland, men det måste väl ändå vara en skröna? Det kändes i alla fall bra att kunna göra något gott för dem. Det är ett sätt att arbeta för freden mellan våra länder, tänkte han. Och det behövs nog, för Putin kan nog komma att fresta på de diplomatiska relationerna i framtiden. Han är den typen, helt enkelt. Maktgalen.”

Putins Ryssland rustar upp istället för att ta hand om gatubarnen som blir allt fler. Ryssland har kallats ett ”paradis för pedofiler”. Det är en djupt olycklig utveckling. Vi blir påverkade vare sig vi vill eller inte. Rysk kriminalitet och trafficking befinner sig bara bakom nästa knut.

Det största inre hotet mot svensk säkerhet kommer onekligen från islamismen, och då särskilt de salafitiska miljöerna. Det är där man hittar terrorresenärerna och anhängarna till Al-Qaida och Islamiska Staten. Vad gäller det yttre hotet är jag nog inte ensam om att anse att Ryssland hamnar högst upp på listan.

17 reaktioner på ”Rött kort

 1. Lennart Bengtsson skriver:

  Kanske även den svenska vänstern så småningom kommer att inse att det finns andra faror i världen än USA och den västerländska friheten. Det var inte heller en tillfällighet att tidigare svenska historieböcker liksom den tidigare svenska överheten som underlät att tala om att 1.2 miljoner svenskar utvandrade till USA mellan 1850 och 1925, dvs i genomsnitt var fjärde svensk. Först efter Vilhelm Mobergs utvandrarromaner kom historien om den svenska utvandringen ut ur skrubben. Det är med andra ord inte bara idag som de svenska undersåtarna skyddas mot sanningen, det är faktiskt en gammal tradition.

  Gilla

 2. Observator skriver:

  # Lennart Bengtsson 14 augusti, 2015 kl. 07:49

  På vad grundar du yttrandet att ”Först efter Vilhelm Mobergs utvandrarromaner kom historien om den svenska utvandringen ut ur skrubben”? Jag har alltid haft för mig att utvandringen var något som debatterades mycket medan den pågick och att det tillsattes offentliga utredningar och kommissioner, som skulle komma med förslag för att begränsa den. År 1907 bildades till och med Nationalföreningen mot emigrationen och de gjorde nog vad de kunde för att propagera för sin sak. Föreningen hade i årsskiftet 1912/1913 mellan 12 och 13 tusen medlemmar, så den skrubb du säger att frågan befann sig i vid denna tidpunkt måste ju ha varit ganska rymlig!

  Gilla

 3. modernghost skriver:

  En god kerub till. Förlamad av ryss-skräcken. 😄
  Vederbörande borde öppna sina svarta och se sig omkring: hur många militärbaser har Ryssland jämte Västerländska gränser jämfört med alla USA och NATO baser jämte Ryska gränser?

  Nu skall det tydligen enligt författaren bäras moslim-freden även till Ryssland och alla som är emot skulle stämplas som rasister, medan Rysslands president skall stämplas som diktator…

  Fiffigt, Elin!!! :-))

  Gilla

 4. Apg17 skriver:

  Vore intressant med källa till påståendet att gatubarnen blir fler i Ryssland. En snabb sökning gav mig nämligen en artikel från YLE från 2007 som berättar följande:

  ”Det finns nu bara omkring 2 000 gatubarn i Rysslands huvudstad Moskva, bedömer organisationen Läkare utan gränser. Det här är klart mindre än för fyra år sedan. / De flesta av gatubarnen i Moskva kommer från andra regioner. Antalet ryska gatubarn steg drastiskt efter Sovjetunionens sammanbrott 1991 och den ekonomiska kollapsen. ”

  Att ”Ryssland blivit ett paradis för pedofiler” påstås i en DN-artikel från 2003. Hur ser utvecklingen ut sedan dess? Har antal gatubarn ch trafficking ökat eller minskat sedan dess?

  Notis: En kriminalroman räknas ej som källa.

  Gilla

  • Kalle skriver:

   Det är nästan omöjligt att i dagens läge kontrollera hur det står till med situationen för gatubarn i Ryssland. Romanen tycks utspela sig 2008. Då hade mycket förbättrats sedan 2000, men fortfarande har många barn det fruktansvärt svårt. Ryssland är inte längre ett paradis för pedofiler som det var på 90-talet till tidigt 2000-tal. Ändå … där det finns gatubarn finns det barnprostitution. Och i Ryssland finns det fortfarande alltför många. Nu drar Putin ned på det sociala till förmån för krig och vapen. Utländska hjälporganisationer stoppas. Adoptionerna stoppas. Det är djupt omoraliskt.

   Gilla

   • Björngunnar skriver:

    Det finns en förklaring till att Ryssland tvingas rusta.
    Usa/Nato omger Ryssland med baser och robotbatterier,
    Du kan ju räkna USa,s baser och Rysslands.
    Räkna även storleken militära anslag, det är inte svårt att se vilken som är angriparen.
    Målet är att behärska hela jorden!
    Ryssland vill ha en multipolär värld.

    Gilla

 5. Björngunnar skriver:

  Rent skitsnack om Ryssland beställt antar jag av de utvalda mediaägarna, militärindustrella komplexet, Eugrundarna, holohoaxarna,mm.
  Innan du skriver mer skit om Ryssland, besök landet!
  Man undrar vad dom hotade dig med för att så servilt gå deras ärenden?!

  Gilla

 6. Jonas Nilsson skriver:

  Det uppenbara problemet är bara att det förefaller vara två sidor av samma mynt. Historien om relationen mellan öst och väst handlar om lite mer än utvisade diplomater, men visst påminns vi. Frågan är väl vad vi ska påminnas om. Vi ska kanske inte komma ihåg för mycket. Någon har sagt att konflikten handlar om Kina. Det är det nya inslaget i vår gemensamma kamphistoria. Prövar själv att höra samman nyheterna om/från Kina/Indien och Ryssland. Ryssland ska isoleras, Kina och Indien vinnas? Kommer Kina för nära om vi räknade in Ryssland?
  Kan heller inte glömma förra Krimkriget, särskilt inte när frågan om försvaret av Åland väcks pånytt. Bomarsund är värt ett besök. Var upptakten denna gång en tanke om att låsa Krim? Nu låser man Östersjön istället?
  Kan heller inte låta bli att tänka att vi hade ett minisenario i Saab historien. Kineser ville köpa, understödd av skum ryss. USA ville inte. Affären gick i stöpet.

  Gilla

  • Jonas Nilsson skriver:

   Vilket Ryssland syftar du på? De militära enheterna, det ekonomiska inflytandet/beroendet, den gamla historien eller vad? De vill säkra sina intressen på samma sätt som Europa/Nato vill säkra sina på Baltikum?
   Lättare (?) om man sa detsamma inför USA-dominansen i detta land? Reinfeldt fick t.o.m. Obama att landa här utan en sådan gemensam historia. (Försvinner den kopplingen lika snabbt som Reinfeldt försvann??) Det är väl snarare vi som invaderat landet i väster?! USA-projektet är ett intet i förhållande till svensk och rysk gemensamma historia (som bäst hälften).
   Bättre att vänta ut Putin än att tro sig kunna tvinga ryssarna att rösta fram en annan. Men vi ska väl också få vår beskärda del av USAs krigande i världen. Varför skulle vi slippa? Sovjet kom ju ganska långt men de förefaller ha varit smartare. Nu är det Kina som gäller?

   Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Det hela är mycket enkelt. När man utan tillåtelse tar sin militärmakt över gränsen till ett annat land kallas det ”krig” och ”invasion”. När man dessutom har skrivit under internationella fördrag där man lovar att låta bli och för detta blir tillerkänd vissa fördelar, då är det ett krig som är speciellt skadligt för internationella relationer. Det är bara Ryssland som har annekterat ett annat lands terriotorium. Endast Ryssland är ont. Endast Ryssland har gjort fel. Endast Ryssland har brutit fördrag och folkrätt.

    Russia go home!

    Gilla

 7. Observator skriver:

  Omar – du är verkligen inte ensam om att tycka att ”Ryssland hamnar högst upp på listan” över yttre hot. Även jag delar denna brillianta analys. Denna gäller förstås bara under förutsättningen att vi går med i Nato, vilket för Ryssland måste vara lika välkommet som ryska missilbaser på Kuba är för USA och/eller att vi sabbar Nordstream utanför Gotland, så att Ryssland inte får några gasinkomster från Tyskland.

  Gilla

 8. Lennart Bengtsson skriver:

  kommentar till Observator

  Lennart Pehrsons omfattande arbete från 2014 ger en uttömmande sammanställning av Amerikautvandringen men under min uppväxttid och skoltid fram till studentexamen 1955 var informationen om Amerikautvandringen rudimentär. Under ingen av historielektionerna i 7 år av realskola och gymnasium togs detta överhuvudtaget upp. Mobergs romansvit utgjorde en vattendelare i den svenska debatten om utvandringen åtminstone för dagens levande personer.

  Gilla

  • Observator skriver:

   #Lennart Bengtsson 14 augusti, 2015 kl. 05:44

   Jag förstår inte vad du menar när du säger att ”Mobergs romansvit utgjorde en vattendelare i den svenska debatten om utvandringen”. Vilken debatt? Vilka åsikter skiljdes åt av vattendelaren? Om du tog studenten 1955, så är du förmodligen några år äldre än jag och jag kan inte erinra mig ens rudimentär information om 18- och 1900-talets utvandring under min skolgång. Som tur var fanns i hemmet en gammal utgåva av Nordisk Familjebok och där kunde jag ofta finna svar på frågor, som, som du säger, den tidigare svenska överheten underlät att tala om. Numera finns samma information på nätet (http://runeberg.org/nf/) , till nytta och glädje för både gamla och unga. Sök och du skall finna!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.