Hellre Kalles kaviar än Sharia!

Mats Tunehag

Mats Tunehag

Vi tar med oss matvanor, åsikter, kultur och kvinnosyn när vi reser eller flyttar till annat land. Ingen genomgår en förändring vid passkontrollen. Så är det.

Jag har bott, arbetat och studerat i cirka 100 länder. Min fru är amerikan som också jobbar internationellt. Så vi har lärt oss en del om matvanor, åsikter, kulturer och kvinnosyn under årens lopp. Vi bodde i Singapore under den gångna vintern. Där finns två stycken Ikea. Visst kan det finnas en viss stolthet över den svenska framgången och de svenska matvanorna och traditionerna som följer denna möbeljätte runt om i världen.

Handen på hjärtat du som läser denna artikel: Visst har du med dig smaker, åsikter och vanor från barndomshemmet och uppväxttiden? Inget konstigt eller fel med det. Det har alla vare sig man kommer från Iran, Somalia, Norge, Guatemala eller Estland.

Sveriges matkultur har onekligen berikats under senare årtionden. Jag kommer ihåg när den första pizzerian kom till min ungdomsstad Örebro. Stor händelse. Nu är pizza, kebab, röd curry och sushi svensk vardagsmat. Men mat är inte den enda delen av kulturer.

Vi som växte upp på 60- och 70-talen fick lära oss att inte skräpa ner i naturen och att killar och tjejer var lika bra. Dessutom var det självklart att ifrågasätta det mesta, och även ställa lärare mot väggen. Men detta skedde på en historisk bas av judisk-kristen etik. Det är en del av vårt kulturarv vare sig man vill eller inte. Detta tankegods tar vi med oss när vi åker på semester till Thailand eller flyttar till London. Inget konstigt med det.

Därför är det heller inget konstigt att människor som flyttar till Sverige tar med sig matvanor, åsikter, kultur och kvinnosyn. Alla är bärare av normer och värderingar och ingen genomgår en fullständig förändring av dessa bara för att man passerar en passkontroll.

Alla kulturer är inte lika och alla kulturyttringar är inte av godo. Det finns bra och dåliga saker i alla kulturer, svenska såväl som arabiska. Detta måste både medges och diskuteras.

Många kulturer i Asien, Mellanöstern och Afrika betonar gästvänlighet på ett föredömligt sätt. Där ligger Sverige ofta efter. I USA finns ofta ett starkt personligt ansvarstagande för närsamhället. I Sverige sitter man kring fikabordet och klagar på att ”samhället” eller kommunen inte gör något.

Det finns också människor som växer upp i kulturer där kvinnor har begränsade rättigheter. Det finns länder där kristna ses som en andra klassens medborgare och förföljs. Det finns samhällen där judehatet är kulturell basföda. Under senare tid har Sverige tagit emot många som har växt upp med dessa normer och värderingar. Dylika åsikter och vanemönster försvinner inte vid passkontrollen och de ifrågasätts inte av Migrationsverket.

Vill vi bygga ett demokratiskt samhälle byggt på respekt för liv och mänskliga fri- och rättigheter, så måste vi förstå och bekräfta vår egen kultur med dess judisk-kristna historia. För det andra måste vi förstå att ingen blir demokratisk, människorättskämpe eller jämlikhetsförespråkare bara för att han eller hon kommer till Sverige.

Vi gör alla en otjänst om vi blundar för den antisemitism, det kvinnoförakt och den jihad som florerar i en del svenska förorter. Det finns många som flytt från muslimska hel- och halvdiktaturer för frihet i Sverige. Vi sviker dem om vi inte bekämpar antisemitism, kvinnoförakt och jihad som finns och som ökar.

Inget problem kan någonsin lösas om man inte först ställer en diagnos, meddelar den och sedan sätter in olika åtgärder. Tyvärr vågar få politiker och journalister ställa diagnosen.

Det är djupt tragiskt och oroväckande att Mona Sahlin inte verkar förstå kulturdynamikens ABC. Hon menar att Sverige inte har någon kultur, förutom ”små grodorna” på midsommarafton. Men alla andra är bra. Nej du Mona Sahlin: Att judar flyr från Malmö beror inte på ”små grodorna”. Att kristna tvingas fly från asylboenden i Sverige beror inte på kebabdoft.

Kalles kaviar eller kebab är ganska triviala i sammanhanget och det finns plats för båda. Men i ett demokratiskt samhälle finns det inte plats för Sharia. Så är det.