Reflektioner kring ett twitter

Johanna 3

Johanna Andersson

Hanna Gadbans bok ”Min Jihad” har lett till en debatt mellan styrelsemedlemmen i Tro och Solidaritet Anna Ardin och Gadbans förläggare Christer Sturmark.

Debatten förs i Aftonbladet och på twitter, den intresserade läsaren kan läsa detta här. I denna debatt förekommer ett twitter som ger anledning till reflektion. Twittret är skrivet av Anna Ardin och lyder ut så här:

@ChSturmark av debatten att döma är @HannaGadban:s text främst i vita liberala mäns intresse, så: vem tog initiativ till boken? Vem skrev?

En rad patriarkala föreställningar finns koncentrerade i denna korta text. Låt oss titta på några av dem.

Ardin vänder sig till Gadbans förläggare, inte till författaren. Hon frågar förläggaren vem som tagit initiativ och vem som skrivit. Därmed ifrågasätter hon att det är Gadban själv som initierat och skrivit sin bok. Och hon ställer frågan offentligt och över Gadbans huvud. Det ger en bild av att Gadban inte kan svara för sig själv eller hantera frågor om sin bok. Ardin vänder sig istället till Sturmark för att få besked om hur det förhåller sig. Vi ser här en kombination av två klassiska härskartekniker: osynliggörande och förlöjligande.

Sedan har vi frågan om vems intresse boken företräder. Vita liberala män har intresse av den, alltså är det troliga att vita liberala män initierat och kanske också skrivit Gadbans bok. Ardin tycks hålla sig med föreställningen att män är mer benägna än kvinnor att ta initiativ och driva sina egna intressen. Tanken på den aktiva mannen och den passiva kvinnan är en uråldrig patriarkal föreställning, men det är något överraskande att se denna föreställning så naket reproducerad. Ur härskartekniksperspektiv handlar det nog mest om att påföra skuld: Gadban har svikit sin grupps intressen och gynnat en priviligierad grupps intressen. I bakgrunden finns stereotyper om den lurade och förförda kvinnan.

Den rimliga slutsatsen av det Ardin skriver torde alltså vara att Gadban antingen passivt agerat på vita liberala mäns initiativ och skrivit en bok som går emot de intressen hon bör ha, intressen som inte kan sammanfalla med vita liberala mäns intressen. Eller så har hon inte ens skrivit boken utan bara lånat sitt namn till den. Det kan till och med enligt Ardin vara någon eller flera vita liberala män som både initierat och skrivit boken. Gadban framställs därmed som både passiv och osynlig.

Sedan föreställer sig tydligen också Ardin att vita liberala män är ett enhetligt kollektiv med kollektiva intressen. Dessa intressen förutsätts stå emot de intressen exempelvis Gadban förväntas ha. De resursstarka och aktiva vita liberala männen har dessutom förmågan och initiativkraften att lura mindre priviligierade grupper att svika sina egna intressen.

Den här typen av grupptänkande och föreställningar om hur egenskaper som kön eller hudfärg automatiskt skapar åsiktsgemenskap och gemensamma intressen är naturligtvis djupt vilseledande. Jag tror exempelvis att jag har betydligt mer gemensamt med Christer Sturmark än med Anna Ardin.

17 reaktioner på ”Reflektioner kring ett twitter

 1. resolut skriver:

  Intressant analys av ett twitterinlägg. En slutsats som det med stor sannolikhet går att dra av analysen är att det inte har formulerats av en medveten kvinna och att någon har lurat eller tvingat Anna Ardin att sända det. Det vore än mer av intresse att få veta vem denna någon är.

  Gillad av 1 person

   • JAN BENGTSSON skriver:

    Trots en stor portion av frivillighet…
    Det visade sig vara en alfahanne!
    VEM skulle våga krypa ner i en sådan Honungsfälla,
    om man vore en vit man?
    Då tigger man nog om trubbel…
    Fast det finns ju andra möjligheter, i överflöd.
    Men då blir Du nog medveten om hur verkligheten KOMMER ATT SE UT…
    Att dagens jämlika Sverige, där kvinnans sexuella frihet togs för given,
    var enbart en historisk parantes…

    Gilla

 2. Lennart Bengtsson skriver:

  Detta är den bäst tänkbara reklam för Hanna Gadbans bok och åter ett exempel på de ytterst motbjudande attityder som finns i det svenska samhället med sitt intellektuella förtryck och systematiska förtal av alla som råkar finna sig utanför en åsiktsvall som mer och mer påminner om den gamla järnridån. De som befinner sig innanför som Anna Ardin borde fundera över varför detta ”underbara” innanförsamhälle i alla avseenden ruttnade bort och rostade sönder. Vi utanför ser fram emot det väntade sönderfallet av den andliga svenska Berlinmuren och lovar att göra allt för att påskynda processen.

  Gillad av 4 personer

 3. lensof skriver:

  Anna Ardin ger lite för ofta negativa spår efter sig i olika sammanhang. Hon verkar inte vara någon trovärdig person, lite märkligt med tanke på hennes engagemang. Eller så är det inte så märkligt utan ett förhållningssätt som stämmer med Tro och solidaritet.
  Tack för din analys och att du lyfter fram det dolda , illvilliga och låga. Jag har hört Christer Sturmark flera gånger och är övertygad om att jag har mer gemensamt med honom än med Anna Ardin, detta trots att jag vill kalla mig troende. Eller kanske just därför…..

  Gillad av 2 personer

 4. @Benanderii skriver:

  Det enda som verkar framstå som klart och tydligt är att Anna Ardin inte har läst boken! Någon har talat om för henne, sen har hon gissat resten.
  Tidigare kommentar (Resolut) kan beskriva Ardins felsteg. Hon har varken läst boken eller skrivit kommentarerna själv!

  Gillad av 1 person

 5. Kristian Grönqvist skriver:

  Anna Ardin har tyvärr en mil lång ryggsäck av havererade förhållanden och en allmän svensk-feministisk ideologisk o-förankring med verkligheten, som däremot i sin tur lämnat svåra spår i henne. Hon tycker inte att män har rätt att vara män och är följaktligen hatiskt inställd till män, som inte gör som hon vill. Finns skriftliga bevis på hennes långsura hämndlystnad ( Tio sätt att hämnas om man blir dumpad). Assangefallet har helt konsumerat henne.Tyvärr en människa, som har svårt med tillvaron.

  Gilla

 6. Apg17 skriver:

  Av Ardins inlägg i debatten (om islam i allmänhet och Gadbans bok i synnerhet) att döma är de främst i svarta muslimska mäns intresse. Vem tog initiativet? Vem twittrade?

  Svaret borde enligt Ardin vara en svart muslimsk man…?

  Gilla

 7. leonardo34 skriver:

  Var det inte Ardin som kvickt hoppade i säng med Julian Assange och genast efter akten beskyllde honom för våldtäkt? Det säger väl egentligen allt som behöver sägas om Ardin.

  Gilla

 8. Börje Nilsson skriver:

  Hoppas de debattglada istället främst fokuserar på att debattera sakinnehållet i boken, bl.a. att du som svensk skattebetalare finansierar diverse ”anti-islamofobi”-kampanjer, vilka i själva verket gång efter annan visat sig vara projekt för att värva islamister, som sedan åker till Syrien och skär halsen av folk med, enligt islamisternas egna ord, ”ett leende på läpparna”.

  Gilla

 9. Anders Lundberg skriver:

  Hur blir debatter som dessa så polariserade?
  Hur har det offentliga samtalet kommit hit hän?
  Var är de gemensamma utgångspunkterna?
  Finns det några sådana?

  Undrar,
  Anders Lundberg

  Gilla

 10. Margareta Torssell skriver:

  Jag, vit kvinna, tycker ”Min Jihad” var superintressant och rekommenderar den till både svarta och vita.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.