Öppet brev till jämställdhetsminister Åsa Regnér

Annika Borg

Annika Borg

Hej Åsa,

Först vill jag säga att jag vet att du är den i regeringen som verkligen har kompetens när det gäller frågor om kön, makt och jämställdhet. Även då jag inte delar Socialdemokraternas samhällsvision på många områden, så uppfattar jag det ofta som att du argumenterar sakligt och med ett tonläge som inger respekt och förtroende. Det vill jag också ha sagt.

När jag nyligen läste din artikel i Svenska Dagbladet om de problem med begränsningar av kvinnors livsvillkor som sker i våra svenska förorter, var mycket av det du skriver där välkommen läsning – och inte en dag för tidigt. I artikeln skriver du att du delar den beskrivning av en religiös sedlighetspolis som bland andra Zeliha Dagli, Amineh Kakabaveh och Cheko Pekgul beskrivit. Du skriver: ”rätten till jämställdhet i Sverige ska vara kompromisslös. Den ska inte påverkas av bostadsort, religion, klass eller härkomst.” Du slår vidare fast att du som jämställdhetsminister ”instämmer i problembilden som målas upp”. Det är mycket bra.

Då vet således du och regeringen hur det ligger till med de religiösa grupper som tvingar tillbaka kvinnors deltagande i samhällslivet och som frånkänner dem grundläggande fri- och rättigheter. Det här har byggts upp under lång tid och såväl socialdemokratiskt ledda regeringar som Alliansregeringen bär ansvar och skuld för att decennier har tickat iväg utan att det svenska samhället värnat kvinnors och flickors frihet. Och för att statliga medier rullat in till de sammanslutningar i civilsamhället, trossamfund och andra, som förvägrar kvinnor och flickor självbestämmande. På grund av att det tog åratal för Mona Sahlin att ta in och offentligt vidgå att det finns specifik hederskultur/norm/våld, förlorades många år som kunde använts till att förändra situationen. Det vi som arbetade inom kvinnojourerna visste på 80-talet, ville inte Sahlin kännas vid förrän långt långt senare. Dessa misstag får inte upprepas.

Nu är tiden en annan och vi ska se framåt. Men det jag precis skrev anknyter till den del av din artikel som oroar mig. Du skriver att ni ska öka medlen till trossamfunden, genom det statliga stödet till trossamfund. Men dessa är ju själva en stor del av problemet! Samfund som totalt misslyckats med att adressera och motarbeta den utveckling som idag är ett faktum. Tvärtom odlas ju inom samfunden den kvinnosyn du skriver att ni ska motverka.

När ni tillträdde sa ni istället att ni skulle dra ned bidragen till trossamfunden. Det är exakt vad ni borde göra. Dessutom borde ni tillsätta en utredning som granskar vad dessa samfund och föreningar haft för sig och vilka värderingar de odlat och spritt. Ni kommer finna många av skälen till att vi idag har en religiös sedlighetspolis.

I direktiven för en sådan utredning bör även ligga en granskning av studieförbunden. Åtminstone ett av dem, Ibn Rushd, har haft könssegregerad verksamhet. Sådan information har Folkbildningsrådet fått, men inte agerat utifrån. Att se över deras uppdrag och ansvar är även det angeläget.

Nu är det grannlaga vilka du och ni släpper fram som talespersoner, utredare och experter när det gäller åtgärder. Alldeles för länge har representanter från det så kallade muslimska civilsamhället kommit från Islamiska förbundet och liknande organisationer, finansierade med allmänna medel, och från en rörelse som S-märkta Tro och Solidaritet, som samarbetar med dessa representanter för islam och som har sin syn på kyrkor och samfunds roll i samhället. Dessa – och en del könsblinda akademiker – har haft regeringarnas öron. Resultatet är ett totalt haveri.

Det är dags att ändra på det. Jag har en lista till dig på personer med olika religiösa/livsåskådningsmässiga och etniska bakgrunder som kan detta med genus och religion. Personer med såväl erfarenheter som kunskaper. Det är nya tider nu och dags att lyssna till andra röster.

Hör av dig.

Med vänlig hälsning,
Annika Borg
Teologie doktor med genusinriktning, skribent och präst.
annika.borg@telia.com

Läs fler texter jag skrivit om ämnet den senaste tiden  i Sydsvenskan, i Barometern Här och Här.

14 reaktioner på ”Öppet brev till jämställdhetsminister Åsa Regnér

 1. Ulla Lloyd skriver:

  Bra att det skrivs om detta växande problem men jag tror att det gått alldeles för långt för att ”skutan ska kunna vändas”. Att jag är pessimistisk beror på att Myndighetssverige och media under lång tid har välkomnat, uppmuntrat och t.om. finansierat dessa, för oss främmande och i vissa fall även olagliga kulturyttringar och beteenden. Och fortfarande finns det många i makteliten som inte ser vart Sverige är på väg. Så jag tror, tyvärr, att Sveriges tid som ett homogent, stabilt och rikt välfärdsland är förbi.

  Gilla

 2. Rosenhane skriver:

  Ditt brev är en torped rätt in i sossekyrkan, Annika Borg.
  Hur ska Åsa Regnér kunna slingra sig ur det nät du lagt?
  Förmodligen genom att inte svara men i så fall har vi svart på vitt på att islamisternas positioner i Sverige flyttas fram okontrollerat.
  Med politikernas goda minne.

  Gilla

 3. resolut skriver:

  Erfarenheten visar på ett övertygande sätt att klansamhällen brukar resultera auktoritetsbundenhet och diktatur medan kristna samhällen utvecklats mot demokrati.

  Därför behöver staten noga övervaka att demokratiska former tillämpas i muslimska organisationer i Sverige. Hur stor är sannolikheten för att demokrati råder om moskén har bekostats av en klanhövding i Saudarabien?

  Gilla

 4. Karin skriver:

  Tack Annika!
  Jag håller helt med dig om att det är dags att lyssna till andra röster nu. Klockan är redan fem i tolv för alla som vill försvara det demokratiska systemets överlevnad i Sverige.

  Gilla

 5. Yvonne Wild skriver:

  Tack, Annika Borg, och ni övriga med så vettiga synpunkter ovan! Äntligen märker jag, att det är många som har förstått allvaret i dessa frågor! Och den som ännu inte börjat reagera, måste till slut inse att när man trampar på alla kvinnors rättigheter i vårt land, kommer sådana otäcka tentakler att sprida ut sig åt alla håll i samhället. Även dit där vi idag kan känna oss lugna och trygga. En förändring kan ske mycket snabbt! Engagera dig!

  Gilla

 6. Ingrid Clenman skriver:

  Det är oförsvarligt att ge stöd till grupper som står för kvinnoförtryck. Att Sverige gör det, det är skrämmande för mig. Vad har hänt här medan jag levt i ett land som handlar tvärtom? Annika, jag hoppas du får svar, kanske du kan meddela oss om det kommer privat?

  Gilla

 7. Elisabet Widebäck skriver:

  Det är tyvärr inte så att det bara är muslimer, som ibland för vidare denna förlegade kvinnosyn. Inom kristna kyrkor, t.ex. den etiopiska, eretrianska ortodoxa är denna kvinnosyn också vanlig. Där ”piskas” barn och kvinnor som boskap, från det att de är små, för att driva ut djävulen. Hur ska de då våga opponera sig mot den manliga övermakten, prästerskapet och påvarna?
  Inom svenska kyrkor och sekter finns också denna nedvärderande syn på kvinnor och barn. Där anses det ibland helt legalt att aga barn och kvinnor. Det är inte särskilt länge sedan herr Lejonborg i folkpartiet gjorde ett sådant uttalande, i sveriges radio och förespråkade att införa aga,

  Gilla

  • Redaktionen skriver:

   Elisabet, så är det. Följ länken till Sydsvenskan så finner du en text där jag tar ett bredare grepp. På min hemsida finner du min avhandling, som synar kristen kvinnosyn. Men nu gäller brevet specifika företeelser som vi behöver tala om och agera mot (hederskultur finns förvisso även hos kristna grupper och detta täcks in av det jag skriver i brevet). Mvh, Annika

   Gilla

 8. B skriver:

  Jag är rädd att Sverige ska bli ett land där mänskliga rättigheter sätts på undantag med hänvisning till religionsfrihet. Det måste bli klarare att religionsfrihet innebär en individs rätt att tro på något, inte att förtrycka någon annan individ i religionens namn!

  Gilla

 9. Hanna skriver:

  Frågan är hur man rent konkret ska gå tillväga för att stoppa detta. Kvinnoförtryckarna förstår ju inte att det de gör är fel. För dem är det lika självklart att kvinnor har lägre värde som det är självklart för oss att det är fel att förtrycka. Kvinnorna upptäcker att det finns en annan verklighet när de kommer till Sverige, annars tror även de att de faktiskt har ett lägre värde och att det är rätt att de blir förtryckta. Hur integrerar man en ny verklighetsbild hos förtryckarna?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.