Gästkrönikör Jacob Rudolfsson: Handlingskraft mot IS behövs

När förföljelsen och utrensningen av kristna i Mellanöstern diskuterades i riksdagen i veckan handlade mycket om utrikesministerns ambition att lyssna. Lyssna på erfarenheter, lyssna på tips om hur man bättre når fram med hjälp, och lyssna på enskilda ledamöter. Det har dock knappast rått någon brist på rapporter om de kidnappningar, halshuggningar och våldtäkter av kristna assyrier/syrianer/kaldéer som Islamiska staten stått bakom. Det är snarare handlingskraft som behövs. Både för offren och mot gärningsmännen.

Brist på handlingskraft kan man däremot inte beskylla majoriteten i Stockholm stad för. Genom att utfästa ”försörjningsstöd, Jobbtorg och andra insatser vid arbetsmarknadsförvaltningen, samt länk till Arbetsförmedling” till ”personer som deltagit i strid”, sänder kommunen dock signalen att man inrättat ett belöningssystem åt hemvändande terrorister. Knappast något en rättsstat vill bli känd för. Enligt den hårt kritiserade handlingsplanen mot våldsbejakande extremism ska det även ske en samverkan med ”bostadsbolagen”.

Stockholm stads handlingsplan tycks bygga på antagandet att arbetslöshet, bostadsbrist och social utsatthet är den främsta motivationen till att ansluta sig till Islamiska staten. Men i terrororganisationens egen propaganda- och rekryteringstidning Dabiqdär terrororganisationen uppmanar sina anhängare att ansluta sig, är tyngdpunkten annorlunda.

I en av de senaste utgåvorna beskriver signaturen ”Umm Sumayyah Al-Muhajirah” varför hon och andra kvinnor valt att ansluta sig till IS: ”Motståndarna upprepar ofta att de som gör Hijrah [utvandring ] till den Islamiska staten tillhör en marginaliserad klass i sina tidigare länder. Att de lever under svåra förhållanden med arbetslöshet, fattigdom, familjeproblem och psykologiska störningar. Men jag såg något annorlunda! […] Jag såg systrar som avstod från ett liv i lyx och överflöd. Jag såg systrar som övergav vackra hem och lyxbilar, och begav sig av för sin Herres sak”.

Förutom att IS tillhandahåller en metafysisk motivation som knappast ett sekulariserat samhälle kan leverera, driver man både hälso- och sjukvård, och utbildning. Enligt NBC räknas IS idag som världens rikaste terrororganisation och kan även utlova ekonomiskt välstånd till de som ansluter sig . Andra åtgärder än en gräddfil in i svenska jobb- och bostadsköer är därför behövliga.

En kristen kvinna vars familj inte lyckades fly Qaraqosh, som är en av Iraks äldsta kristna städer, när IS invaderade i augusti 2014, berättar att de hotades med döden om de inte konverterade. Strax därpå tog terroristerna kvinnans treåriga dotter. ”Hon saknas fortfarande”, konstaterar rapporten. Flera liknande fall av kidnappningar omnämns. Till och med av barn så unga som sju månader. I rapporten berättar även en 19-årig yazidisk kvinna som lyckades fly att hon hölls fången tillsammans med 700 andra flickor.

I en annan rapport från FN:s barnrättskommitté, som släpptes i februari, redogörs vad som sker med de kidnappade flickorna. Bland annat har ”marknader” upprättats ”där [IS] säljer bortrövade barn och kvinnor med prislappar på” samt att det tidigare Badush-fängelset nära irakiska Mosul numera används som ”provisoriskt fängelse” för ”barnsexslaveri”.

Barnrättskommittén rapporterar också om det systematiska dödandet av barn till minoriteter, inklusive ”flera fall av massavrättningar av pojkar, samt rapporter om halshuggningar, korsfästelser av barn och begravningar av levande barn”.

Vid en frågestund i riksdagen nyligen hade vice-statsminister Åsa Romson (MP) svårt att precisera hur regeringen vill hantera, än mindre förklara, på vilket sätt man motverka anslutningen till ISIS. Huruvida försörjningsstöd, Jobbtorg och bostadshjälp ska hjälpa barnen i Badush-fängelset, är en gåta. Det återstår att se när utrikesminister Margot Wallström (S) kan ge offren ett tydligare budskap än att hon vill lyssna.

Jacob Rudolfsson är biträdande generalsekreterare för Svenska Evangeliska Alliansen