Omhändertagande av IS-återvändande? Ja!

Johanna 3

Johanna Andersson

Debatten om Stockholms stads välmenta omhändertagande av återvändande IS-terrorister har visat att de folkvalda kanske inte riktigt har befolkningens stöd i denna fråga.

Inte heller mina sympatier för återvändarna är särskilt väl utvecklade och tanken på förtur och förmåner inger mig direkt motvilja. Men det finns en grupp i hela denna fråga som är värd att uppmärksamma. Jag tänker nu inte på offren för IS terror. Att tillse att offren får allt tänkbart stöd och akut hjälp är en av de internationella organens absolut viktigaste frågor just nu. Stöd offren, lagför och straffa förövarna. Detta är självklart. Men det finns ytterligare en grupp i denna fasansfulla historia. Jag tänker på barnen. IS-terroristernas barn.

Bloggaren Aymenn Jawad Al-Tamimi har lagt ut en rad dokument från IS-administrationen i olika delar av andra länders territorium som IS kontrollerar just nu. (Jag vet lite om bloggaren, han uppger att han har en examen från Oxford och är med i en tankesmedja som heter Middle East Forum. Att han skulle falsifiera IS-dokument och sprida förefaller osannolikt.)

En liten skadeglädje är att IS-administrationen verkar tvingas bli byråkratisk och ta fram riktlinjer och reglera en rad olika företeelser. Fiskemetoder, kostnader för förlossning, kilopriset på gurka och potatis, utbildningskrav för lärare och regler för hur kvinnor ska tillåtas resa, är bara några av många exempel. Direkt stötande är beskrivningen av hur olika straff ska utdömas. Dödsstraff, avhuggna kroppsdelar och korsfästelse finns med på listan och utdelas generöst för olika förbrytelser av denna illegitima administration.

Men det som föranleder min oro för IS-terroristernas barn är ett anslag som tillkännager: ”Opening of Schools in Raqqa for Children of English-Speaking Foreign Fighters”. Skolan omfattar barn mellan 6-14 år varje veckodag mellan 9-12 utom torsdag och fredag, som uppenbarligen utgör detta samhällets helg. Pojkar och flickor går i olika skolor, självklart. På schemat står följande ämnen, och detta är den kompletta listan: ”Aqeedah, Hadith, Seerah, Fiqh, Thabiyyah Jihadiyyah, Maths and English language.” På arabiska, istället för engelska, får barnen undervisning om koranen och om det arabiska språket. Jag ska inte här ta mig för att försöka redovisa vad dessa engelskspråkiga barn ska få lära sig enligt ovanstående uppräkning, men vi kan konstatera att det bara är matte och engelska som inte är religiös undervisning. Och att undervisningstiden är kort. Tre timmar om dagen, varav det mesta går till olika islamiska ämnen.

Jag antar att det bland de barn som ska gå i dessa skolor också finns svenska barn, som tvingats följa med sina föräldrar i deras kamp för ett kalifat. Dessa barn bör naturligtvis så fort som möjligt återföras till Sverige och inte utsättas för fortsatta risker på grund av deras föräldrars fullständiga omdömeslöshet och brist på respekt för andra människors grundläggande mänskliga rättigheter. Men hur blir det med de barn som gått i en skola med enbart religionsundervisning, engelska och matte på schemat? Har Stockholms stad någon beredskap för dem? För till skillnad från föräldrarna har barnen inte valt att åka till Raqqa, att förbryta sig mot andra människor eller att tvingas gå i en skola som uppenbarligen inte har frågor om demokrati, jämställdhet och mänskliga rättigheter med på schemat överhuvudtaget. Kanske skulle vi tala lite mer om dessa barn och deras behov och något mindre om deras föräldrar.

 

3 reaktioner på ”Omhändertagande av IS-återvändande? Ja!

 1. Aha skriver:

  Curlandet med IS-Jihadister är en moralisk kollaps. Utan motstycke den värsta ryggsäck ett politiskt parti kan ha.

  Gilla

 2. Nessa skriver:

  Efter att ha sett de vidriga filmerna där IS-fäder involverar sina små och halvstora barn i grymheter som att spela fotboll med avhuggna huvuden, eller korsfästa människor levande, undrar jag efter din krönika om deras teoretiska utbildning är det största problemet. Dessa barn kommer att växa upp till känslobefriade, iskalla monster. Visst, det är inte barnens fel. Men det är oåterkalleligt – jag tror inte det finns någon räddning, inte för detta, inte för någon som blivit matad med detta med modersmjölken. Personligen hoppas jag att vi i Sverige aldrig behöver möta dessa individer i vårt land, vare sig nu eller i framtiden.

  Gilla

 3. J skriver:

  Och vad får barnen lära sig i skolan i till exempel Saudiarabien? Ska vi kidnappa de barnen också och tvinga på dem vår svenska värdegrund?

  Jag kan gå med på att vi har ett ansvar att ta hand om ungdomar som flyr från sina IS-krigande familjer tillbaka till Sverige, men att bemöta totalitarism med totalitarism verkar inget vidare…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.