De sista kristna

Annika Borg

Annika Borg

I dagarna utkommer en bok av den danske journalisten och tidigare politikern (Radikale Venstre) Klaus Wivel. Den heter De sista kristna: berättelsen om de förföljda, de som flytt och de som vägrar ge upp (Marcus förlag). Smaka ett ögonblick på den titeln. Upprinnelsen till boken är ett brev Wivel skrev till den danska utrikesministern med frågan om vad regeringen tänkte göra åt fördrivningen av kristna i Mellanöstern (judarna är för länge sedan borta, utom några enstaka, som i Jemen). På detta brev fick Klaus Wivel inget svar. Därför begav han sig till Västbanken, Gaza, Egypten, Libanon och Irak och såg med egna ögon fördrivningen av kristna. Och han mötte även de välmenande västerlänningar som förnekar alla problem. Vår tids paria är de kristna i Mellanöstern. Smaka ett ögonblick på den utsagan också.

I Sverige har det varit på samma sätt. Förutom några få röster, har ingen, inte ens Svenska kyrkan eller närbesläktade frikyrkor, velat se verkligheten utan förnekat den. Journalister som Nuri Kino, Erik Helmerson och Siewert Öholm samt politiker som Fredrik Malm, Lars Adaktusson och Anneli Enochsson har varit undantag. Likaså skrev Mohamed Omar tidigt om vad som skulle kunna hända med de religiösa minoriteterna i Syrien. Det hela var varit och är skamligt tyst. Men mest skamligt för de kristna kyrkorna i Sverige förstås. De kommer aldrig kunna säga att de inte visste att deras systrar och bröder i Kristus fördrevs och mördades i Mellanöstern. Det enda land i Mellanöstern där kristna kan leva och utöva sin religion fritt är i Israel.

Varför är det då så här? Jag har vänt och vridit på den frågan länge. Vägran att se verkligheten, ta till sig fakta och det totalt irrationella är alltid intressanta fenomen. I Svenska kyrkans annonskampanj för kollekten Annandag påsk, som skulle gå till hjälp till Mellanöstern, började texten med Israels krig mot Gaza – det är inte min problemformulering, utan deras – och annonsen illustrerades med en muslimsk, beslöjad flicka. Inte ens där fick de kristna trossyskonen bli synliga (med det inte sagt att jag inte vet om och förfäras över de många muslimer som lider under islamistisk extremism). Man har valt sida. Wivels förklaring pekar på den levande skulden från kolonialtiden, som man odlar, och västvärldens orealistiska förhoppningar om den arabiska våren, som blev till iskall vinter – och det snabbt. Jag tror också en förklaring är att många har svårt att se muslimer som en del av en majoritetskultur, eftersom de är i minoritet här i Sverige.

Men nu knackar attentaten mot kristna också på Europas dörr. Under förra veckan avvärjdes ett massmord på kristna i två kyrkor i Frankrike. Och ett tjugotal personer med kopplingar till al-Qaida greps med stora vapenarsenaler då de planerade att självmordsbomba i Vatikanstaten: alltså den plats som på många sätt är kristendomens centrum. Det senare renderade inte stort mer än en notis (!) i våra tidningar. Men i själva verket är detta alarmerande. Ska Peterskyrkan behöva sprängas i luften innan den välmenande, irrationella och av skuld invirade västvärlden förstår att kristna är i farozonen? Något de/vi varit länge i Mellanöstern, men nu även är på våra egna gator.

Säpo, forskare och kunniga journalister har tidigare identifierat två grupper som är i högriskzonen att utsättas för terrorattentat: judar och platser med judisk anknytning som skolor och synagogor samt tidningsredaktioner. Nu finns en tredje: kristna i Europa. Det är verkligheten.

Frankrikes premiärminister Manuel Valls sa i radiointervju: ”Aldrig har hotet varit så påtagligt som idag, I vår historia har vi inte någon gång varit konfronterade med en sådan här typ av terrorism”. Och vad säger våra politiker av olika kulörer? Ingenting. Det är knäpptyst. Tar någon ansvar? Har någon riktig koll på det här? Att som medborgare behöva ställa sig dessa frågor börjar bli allvarligt på riktigt.

17 reaktioner på ”De sista kristna

 1. Mats Jonsson skriver:

  Ännu mer ledsamt blir det när kristna från Mellanöstern kommer till Sverige och inte uppfattas som riktigt kristna här.De har ju annorlunda seder och bruk. Kristendomen har blivit så västerländsk att många glömt bort att den uppstod i Mellanöstern. En annan hållning, som man kan möta i Sverige är den, att om någon blir förföljd för sin religion, så kan han väl byta. Man har nog svårt att förstå religionens betydelse för identiteten. Om en svensk överger den lutherska läran så är han/hon fortfarande svensk, men om syrianer, kopter eller armenier överger sin kyrka, vad är de då?

  Gillad av 3 people

 2. Sixten Johansson skriver:

  Godhetssyndromet är nog av naturliga skäl mest svårartat just i svenska kyrkan. Det är väl därför man har så svårt att hantera även mobbning och andra konflikter i de egna leden? Men självspäkningen, den koloniala skulden och den naiva tron på de goda minoriteterna har skapat en skrämmande blindhet. Tystnaden är öronbedövande även inför det självklara faktum att judarna i Europa hotas mycket mer av islamiska än av högerextrema terrorister.
  Kanske är det dags att börja återkristna Sverige? För att det inte ska ses som ett egoistiskt egenintresse bör kanske kyrkliga dissidenter, icke-kristna och icke-religiösa (som jag) hjälpa till med att förklara hur och varför religionerna faktiskt är viktiga för individer och samhällen i världen.
  Kanske kan vi t o m som alternativ till det stelnade skapa en livsbejakande synkretistisk andlig rörelse? Utopiskt, javisst, men utopier behövs för att ge tröst och hopp i en mörk tid.

  Gillad av 3 people

  • Ulrika skriver:

   En svensk medborgare är svensk vilken religion han än tillhör eller inte tillhör. Alltså är svenska syrianer, kopter, armenier, judar etc svenskar. Tyvärr råder inte religionsfrihet i alla länder.

   Gilla

 3. Catarina skriver:

  Det enda som passar på våra svenska politiker är:
  ”Det är bättre att vara tyst och låta omgivningen misstänka att du är en idiot än att öppna käften och bevisa det…”

  Och jag kan lova att om de skulle tvingas till ett uttalande skulle det låta så här (oavsett partifärg):
  ”Det är en stor utmaning just nu. Vi måste ta hand om de som flyr förtrycket. Det är viktigt att vi inte stigmatiserar alla muslimer eller invandrare för det ökar bara främlingsfientligheten i samhället.”

  Gillad av 1 person

 4. Tango Smurfen skriver:

  Det är begripligt att att Svenska Kyrkan tiger. Deras affärsidé är ju att vara politiskt korrekta och hoppas på belöningar av staten.

  Men varför tiger frikyrkorna?

  Gilla

 5. akelaslair skriver:

  Det s.k. ”goda hatet” kommer inte bara från vänster. Det kommer också från religiösa fundamentalister. Vad gäller eventuella uttalanden från våra älskade ledare tror jag att Catarina slog huvudet på spiken.

  Gilla

 6. Jonas Nilsson skriver:

  Därför att vi avskaffat ondskan?! Vi behöver inte avvisa eller konfrontera något ont annat än lägga det tillrätta, förstå det på rätt sätt. Därför har heller inte fundamentalister i dagens Sverige något egentligt existensberättigande (har definitionen bara en gång satt sig spelar dåliga undanflykter ingen roll), bara om vi kan lägga dem tillrätta och de ligger stilla där. Om de ändå rör på sig är det något ont som försiktigt måste sopas undan, som en ofrånkomlig abort?
  Men hur har vi kunnat avskaffa ondskan? Genom att skapa det perfekta samhället där medvetenheten är så hög att… Förresten är religionen en del av det onda som vi avskaffat. Färre religiösa=lugnare värld. Mindre religiöst=godare. Goda svenskar=bäst! (Kan en svensk skriva på det sättet?) Arabiska våren – handlade inte den om att västeuropas goda skulle hjälpa fram samma godhet i hela världen? Gymnasister ska ha sagt att vi lever i världens bästa diktatur. Kan det stämma?

  Gillad av 1 person

 7. TonyMalmqvist skriver:

  Lägsta antalet besökare på min blogg när jag skrev om detta häromdan. Få vill tala! Ännu fler vill inte lyssna. Så är det bara.

  Gilla

   • TonyMalmqvist skriver:

    Det var ju positivt. Men säg för att ta ett exempel. Open-doors, så får du se hur reaktionerna blir.

    Gilla

   • TonyMalmqvist skriver:

    Du vet väl att jag följer dig på Twitter också? 🙂 Trodde först och länge att det var Churchlll, som var först ut med de bevingade orden. Det är inte de onda människorna jag fruktar….. Väl så instämmande på vår tids människor.

    Gilla

 8. Sixten Johansson skriver:

  Jag läste nu lite i Tonys blogg slowtrainiscoming – härligt frispråkigt t ex om pingstkyrkan och annat! Men som helt ovetande skulle jag vilja få lite info från Tony och/eller Annika om Svenska Kyrkans och frikyrkornas attityder. Gör Open Doors-organisationen inget för just de här kristna grupperna? Finns det verkligen inga präster, biskopar eller frikyrkoledare i Sverige som vågar ta bladet från munnen? Hur går skiljelinjerna, om sådana finns?

  Gilla

 9. Ulrika skriver:

  Visst har man valt sida. Och skapat sin egen verklighet. Det måste irritera en hel del att de kristna lever i säkerhet i Israel där de sista troligen kommer att befinna sig. Bort det.
  Kristna bär inte hijab. Men det finns ju knappt en kristen kotte kvar i Gaza. Vi vet varför. Kanske handlar det helt enkelt om den vanliga gamla antisemitismen, i en annan förklädnad.
  Omkring 10 000 man i Frankrike går nu vakt kring kyrkor, synagogor och judiska skolor, en ohållbar situation.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.