Den nionde april och Vänsterpartiet

Thomasgur1

Thomas Gür

I dag är det den nionde april – det är 75 årsdagen av Hitler-Tysklands ockupation av Danmark och av Norge.

Jonas Sjöstedts Vänsterparti förklarade på den tiden att det var de ”engelsk-franska imperialisterna” som bar ansvaret för Hitlers agerande, för den nazistiska ockupationen av våra grannländer.

Det tyska anfallet var en konsekvens av brittiska provokationer. Den kommunistiska Arbetartidningen i Göteborg beskrev aktionen som ”det engelsk-franska angreppet på Norge”. Det norska motståndet måste upphöra: ”Norskt blod skall inte flyta för imperialistiska intressen”. Krigshotet mot Sverige sas inte komma från Nazityskland utan från västmakterna och för att undvika krig måste Sverige anpassa sig till de tyska kraven.

Allt detta kan man läsa om i Yvonne Hirdmans, Sverges (sic) Kommunistiska Parti 1939-1945, Allmänna förlaget 1974.

http://www.marxistarkiv.se/varldskrig/hirdman-skp39-45-1.pdf

Hirdman sammanfattar:

”Ledarna i Ny Dag den 9 och 10 april samt Knut Olssons brev den 9 april ger tillsammans partiledningens ställningstagande. Det var den konsekventa hållningen partiet måste inta i enlighet med kominternlinjen. Västmakterna har den största skulden, Tyskland en mindre och ur moralisk synvinkel nästan ingen, eftersom tyskarna följde krigets regler. För Sveriges del rådde man till anpassning och för partiets del till en defaitistisk fredspropaganda.”

Om detta, och att det i Sveriges riksdag finns ett parti som har lyckats med att hylla Stalin och Hitler samtidigt, kommer vi inte att läsa något om i vare sig Aftonbladets eller Dagens Nyheters kultursidor.

11 reaktioner på ”Den nionde april och Vänsterpartiet

 1. anne skaner skriver:

  Å andra sidan Sverige höll ju öppet för tyska trupper genom Sverige, nekade judiska flyktingar inträde i Sverige, man kanske skall ge hela historien o inte bara det som passar in i mallen

  Gilla

 2. bloggarbjorn skriver:

  ”Jonas Sjöstedts Vänsterparti” existerade inte, vare sig partiet eller Sjöstedt, 9 april 1940. Att jämföra dåtidens renodlade arbetarparti SKP med dagens medelklass-liberalslafsiga bombvänster-v är absurt. Hitta på något bättre! Var klämmer skon egentligen? Är det möjligen att Sovjet med ibland hårdhänta metoder lyckades ordna ett par års respit innan den oundvikliga uppgörelsen med Tyskland kom, och att de åren faktiskt gjorde att världskriget slutade på rätt sätt, men att en del människor ännu har svårt att svälja det?

  Gilla

  • Danny Kohn skriver:

   Att dölja sig bakom det partikulära duger dessvärre inte. Man har hittat ett gångbart retorikkoncept som alltid kan kokas om med lite nya ingredienser som ersättning för dem som med tidens tand har tagit slut. Det finns alltid någon redo att hata för att samla de egna och locka andra till sig. Då som idag.

   Gilla

 3. Ässet skriver:

  Hon har dock en poäng. Självklart var det så att det tyska anfallet på Norge och Danmark berodde på den Brittiska/Franska krigsförklaringen mot Tyskland. Den som inte inser att dessa länder var delaktiga i krigsutvecklingen bör ta sig en funderare.

  Gilla

 4. Ässet skriver:

  Anna Skaner. Nja, Sverige tog emot judiska flyktingar, fler än vad Storbritannien gjorde. Och detvar inte öppet för tyska trupper, enbart viss permittenttrafik.

  Gilla

 5. Leo Kramár skriver:

  Var inte så sträng mot kamraterna, Thomas, de lydde bara Moskva. Så gjorde kommunisterna i hela Europa, även i mitt ockuperade hemland, fast värre. Efter september 1939 deltog de inte i motståndrörelsen, de sade sig ”stå på samma sida som det tyska proletariatet mot aggressorn, den västliga imperialismen”. Enligt direktiv från Moskva svärtade man ner Benesj och hans Londonregering som ”chauvinister”. Man slutade kämpa för ett fritt Tjeckoslovakien då det enligt Moskva handlade om ”imperialistiska och antisovjetiska planer”.
  Apropå Sovjets roll i kriget (Bloggarbjorn): Läs min artikel – svar på Åsa Linderborg m.fl. – i nästa nummer av Neo (kommer senare också på: leokramar.wordpress.com).

  Gilla

 6. Anders Malmros skriver:

  Bloggarbjörn, ett boktips är Sebag Montefiore, den skildrar hur Stalin vägrade tro att det tyska anfallet skulle komma. När Hitlers trupper gick över gränsen lät Stalin avrätta den tredje desertören som rymde för att förvarna ryssarna. Beredskapen inför det ”fosterländska kriget var inte god”.

  Instämmer med allt annat du skriver. Thomas Gür verkar leva kvar i kalla kriget och jobba stenhårt på att smutskasta allt som är rött. Vänsterpartiet har gjort upp med sin historia mer än något annat parti. Ett exempel är ju ursäkten till anhöriga till ”Kirunasvenskarna”.

  Gilla

 7. Andy skriver:

  Med anledning av vissa kommentarer till artikeln: Påståendet att Sovjetunionens samarbete med Tyskland skulle ha bottnat i en önskan att köpa tid är historielöst. Vänsterpartiets historia är relevant, särskilt som Sjöstedt m fl anslöt före partiets uppgörelser och ursäkter under historiens galge. Det svenska överseendet med VP(K) kontrasterar mot hur SED och dess efterföljare fortfarande och med all rätt betraktas i Tyskland.

  Gilla

  • bloggarbjorn skriver:

   Är Stalins berömda tal till industrins driftsledare 1931 också ”historielöst”? (Ungefär: ”Vi har tio år på oss att bygga en ekonomi som kan stå emot nya angrepp.”) Historia är inte naturvetenskap, det går inte att backa och köra om med ändrade förutsättningar. Men det är en rimlig hypotes att om Sovjets erbjudande om trupphjälp till Tjeckoslovakien 1938 (i samarbete med England, Frankrike och Italien) hade gått igenom så kunde det följande världskriget ha undvikits. Men västmakterna ville ha ett krig, fast inte det krig som verkligen kom. Och så gick det som det gick. Det kunde ha lett till tysk seger i hela kriget. Fram till senare delen av 1941 var ju Tyskland faktiskt krigets segrare, tills Sovjet fick ordning på sina motoffensiver.

   Folk sade dumma saker, gjorde dumma saker – om man ser till de stora linjerna gjorde Sovjet ändå rätt under de förhållanden som rådde. Slog ut japanerna 1939 så de inte vågade komma tillbaka, samt byggde ut positionerna för det troliga stora angreppet från väster. Det skall vi (utom Andy och några till kanske?) vara tacksamma för.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.