BITTE ASSARMO: Vad är det du vill att vi ska göra, Carin Götblad?

När malliga DN intervjuar Carin Götblad, polismyndighetens ”grand old lady” som skribenten väljer att kalla henne, har hon en skarp uppmaning till svenska folket: ”Slå av TV:n och ta tag i saker!”

Jag totalvägrar. Jag har ansvar för en enda person i den här världen och det är mig själv. Inte ens om helvetet fryser till is skulle jag göra det jobb som Carin Götblad får lön för att göra.

Jag har inte ens ansvar för min son längre, för han är vuxen sedan länge. Men på den tiden jag hade ansvar för honom såg jag till att han skötte sig, att han gick i skolan istället för att smuggla knark och höll sig inne på nätterna istället för att skjuta och spränga. Det skulle aldrig falla mig in att ”slå av TV:n” och plötsligt börja ta ansvar för någon annans barn.

Och vad betyder det, förresten – slå av TV:n? Menar Carin Götblad att svenska folket sitter och slappar framför dumburken när de istället borde vara ute på gatorna och… göra vadå? Bjuda de kriminella på saft och bullar? Böna och be dem om att sluta skjuta? Gå emellan och låta sig träffas av mördarnas kulor?

Eller menar hon att vi ska ”ta tag i saker” genom att själva ta till vapen och göra processen kort med dem som terroriserar samhället? Redan idag kan du bli dömd för misshandel om du försvarar dig mot någon som bryter sig in i ditt hem – men nu tjuter en högt uppsatt polis om att vanligt folk ska ”ta tag” i det hon själv, och de andra som är avlönade för att säkra ett fungerande rättssamhälle, inte klarar av.

Vad gör då Carin Götblad själv för att ”ta tag i saker”? Hon gör utredningar och sitter i TV och pratar om ”baaarn” med sin spröda, flickaktiga lilla röst, som tusen och en andra verklighetsfrånvända samhällsaktörer. Och så håller hon föreläsningar förstås. Redan 2009 tog hon 40 000 kronor för att hålla ett föredrag, hur mycket hennes arvode ökat sedan dess har jag inte lyckats utröna trots att jag kontaktat flera av de många talarforum där hon står på föreläsarlistan.

Arvodesuppgifterna är visserligen inte sekretessbelagda men de kan inte lämna ut dem ”hur som helst”, får jag veta. När jag då förklarar att jag vill ha uppgifterna till en text jag arbetar med får jag till svar att de ”avstår” eftersom deras uppdrag är att hjälpa sina kunder. På frågan hur det på något sätt skulle missgynna kunderna om de berättar vad det kostar att boka Carin Götblad får jag inget svar överhuvudtaget. Hemlighetsfullt värre, minsann.

Men har Carin Götblad, i egenskap av högt uppsatt polis, verkligen åstadkommit något vettigt under alla de år hon lagt huvudet på sned och talat mjukt inför mediernas kameror vid sidan av de lukrativa föreläsningarna? Bevisligen inte, för om hon hade gjort det skulle det inte se ut som det gör i samhället idag.

Nu väljer hon därför att lägga över ansvaret på de skötsamma medborgare som har fullt upp med jobb, räkningar, amorteringar – och som dessutom måste ha ögon i nacken i det offentliga rummet eftersom hon själv, och hennes likar, inte skött sina jobb utan låtit kriminella kretiner ta över. Fräckheten känner inga gränser.

Om Carin Götblad alls ska ta sig för att komma med några skarpa uppmaningar är det verkligen inte till de vanliga människor som under åratal försökt få till en förändring, men som nonchalerats och till och med hängts ut som fascister om de ens andats om det ökandet våldet. Hon borde istället rikta sig till alla de föräldrar som konsekvent underlåtit, och underlåter, att ta sitt föräldraansvar. De föräldrar som sett mellan fingrarna med, och kanske rentav understött, sina barns växande kriminalitet, genom att strunta i deras skolgång, låta dem ränna ute om kvällarna och vägrar sätta ner foten när de börjat umgås i kriminella kretsar. Det är de som behöver skarpa uppmaningar om att ta ansvar – inte vi andra.

Foto: Carin Götblad är listad på en rad talarbyråer och redan 2009 tog hon 40 000 för ett föredrag. Vad det kostar att boka henne idag vill hennes agenturer inte avslöja. (Bild Athena)

Bitte Assarmo