Gästskribent ÅKE THUNSTRÖM: Det stora misstaget

Genom en kravlös invandringspolitik har Sverige och flera andra västeuropeiska länder fått stora utanförskap, då och då manifesterade i form av upplopp riktade mot ordningsmakten. Den höga arbetslösheten bland invandrarna kombinerad med ett stort inslag av lågavlönade jobb innebär en kommande belastning på vårt pensionssystem, så de tänkta pensionsräddarna kommer snarare att bli dess motsats.

Likaså med sjukvården: fler att vårda utan motsvarande ökning av skatteintäkter. Invandrardominerade skolor presterar dåligt och många unga går ut i livslång arbetslöshet eller kriminalitet. I förorter där muslimska värderingar råder, förtrycks kvinnor genom patriarkat, bortgifte och barngifte.

Vänsterjournalister, dessa glada amatörekonomer, vidhåller invandringens lönsamhet dvs de hävdar i princip att folk som inte jobbar är lönsamma. Då är det annat i de forna kommuniststaterna, som har haft nog av tidigare (ryska) inkräktare. Där vägrar man att gå Västeuropas öde till mötes genom att tillåta massinvandring, särskilt av muslimer.

Det stora och avgörande felet Västeuropa har begått var att man inte från början ställde krav på invandrarna att de måste sköta sig och att det är återvandring som gäller om de inte gör det – och det gäller för hela familjen. Det senare hade ställt krav på barn födda i det nya landet att sköta sig och det inkluderar i högsta grad barnens skolgång. Okvädningsord och våld mot lärarna hade inneburit återvandring för hela familjen. Man kan tänka sig vilken effekt det skulle ha haft på studieron i förortsskolorna!

Kommer man till ett nytt land och får del av avancerad infrastruktur, skolor och sjukhus och dessutom blir försörjd, är det självklart att man måste uppfylla de krav som det nya landet ställer. FN:s flyktingkonvention stipulerar: ”Det åligger flyktingen eller den asylsökande särskilt att följa värdlandets lagar”, dvs ett klart krav på skötsamhet. Tyvärr delas inte den uppfattninge av det vänsterliberala etablissemanget i Sverige.

I Danmark har man lyckligtvis en annan syn på flyktingmottagning än i Sverige. Där har under senare år fler flyktingar utvandrat än invandrat. Den socialdemokratiske integrationsministerns kommentar till detta faktum: ”Trevliga siffror. Regeringens politik syftar till att flyktingarnas vistelse i Danmark är tillfällig. När det är möjligt är det bara naturligt för flyktingar att åka tillbaka till sina hemländer. Jag är glad att vi kan ge människor skydd medan det behövs. Men jag är också glad varje gång en flykting kan återvända hem”, skriver integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i ett pressmeddelande.

Varför gör vi inte som danskarna?

Åke Thunström är sedan barnsben intresserad av politik. Han har jobbat som datachef, marknadsansvarig och nationell samordnare för bredbandsbaseradestadsnät.Pensionär. Är nu ordförande för föreningen för Medborgarperspektiv.se

Gästskribent