BIRGITTA SPARF: Agenda – SVT:s ledande satirprogram

Hur bekämpar vi bäst inflationen? Detta var temat på söndagens Agenda. En mera rättvisande titel hade varit: Hur bekämpar vi programledare bäst högerregeringen?

”Idag ska vi inte ha någon debatt, utan en utfrågning där de olika partierna ska få redogöra för sin politik” förklarar Camilla Kvartoft i början av programmet och ser ut som en mätt och nöjd katt. För både hon och Anna Hedenmo är därmed de enda debattörerna mot den sittande högerregeringens parter.

Hedenmo har en rätt så trött kväll. Hon gör ett halvhjärtat försök att avbryta Mikael Damberg i början, lite för syns skull, men det skiter han fullständigt i utan pratar bara på, så hon ger upp direkt.

Svantesson försöker desperat försvara sig med att moderaterna minsann också är ena riktiga hejare på att föra socialdemokratisk bidragspolitik. De höjer bidragen till barnfamiljerna, till exempel bostadsbidraget med hela 40 procent året ut.

Det tycker naturligtvis en misslynt Hedenmo är för lite och undrar hånfullt varför de inte helt enkelt gör som sossarna föreslår. Vore inte det en bra ide? Ja, det kan man ju faktiskt fråga sig.

De båda neutrala programledarnas tydliga politiska linje är att de vill se mer av bidrag och riktade stöd till de allra ”fattigaste”. Men när kvinnan från MP föreslår sänkt moms på basvaror, och därmed kommer ut som havregrynsvänster, hörs inga upprörda och förskräckta rop från programledarna att detta också skulle gynna de ”allra rikaste”. Enbart ett litet försynt påpekande att det slår väldigt brett.

Kvartoft är som vanligt on fire. Först käftar hon emot när Elisabeth Svantesson har ordet. Men det blir närmast parodiskt när Oscar Sjöstedt, SD, får yttra sig. Kvartoft är på honom som en igel och låter honom knappt säga en enda hel mening utan att hon avbryter med sina egna väl genomtänkta och högljudda vänsterargument.

Programledarnas egna partirepresentanter, socialisten Mikael Damberg, Martin Ådahl från centern, ärkekommunisten Ali Esbati och kvinnan från miljöpartiet får tala till punkt. De andra får det inte.

Den enda riktigt stora överraskningen i sändningen är att Svantesson är helt övertygad om att det finns hungrande barn i Sverige idag. Det har hon vetat länge. Väldigt många föräldrar har det ”tufft”, vilket är hennes favoritord, fram till den 20:e då man får barnbidrag. Alltså inte fram till den 26:e då man får lön.

Vilket förvånar åtminstone mig, att det kommer från en högerpolitiker. Och hon kan alltså somna på kvällen med gott samvete, trots att barnen i våra förorter tynar bort med tomma och uppsvällda magar och riskerar att svälta ihjäl.

Varför plockar de då inte en stor del av biståndsbudgeten om 56 miljarder årligen, som de skickar utomlands, för att komma tillrätta med den utbredda svälten här hemma?

För övrigt var allt som vanligt i Agenda. Vänstervinklat, partiskt och totalt förutsägbart. Samt väldigt roligt för mig, som älskar ofrivillig parodi och satir.

Birgitta Sparf