BITTE ASSARMO: Svenskar lyssnar på fel musik enligt genusvetare

Endast 13 procent av Spotifys 100 mest strömmade låtar genom tiderna framförs av kvinnor. Nu vill Sveriges Television ta reda på vem som bär ansvaret för detta systemfel. För det är klart att det handlar om ett sådant när lyssnarna inte har förstått att de måste välja musik efter artistens kön, inte efter sin egen musiksmak.

Som lyssnare måste du ”se över din konsumtion”. Det förklarar Josephine Forsman, trummis i Sahara Hotnights, som anlitats som expert i frågan. Helt opartisk givetvis, för hennes åsikter har naturligtvis ingenting alls med att göra att hon är kvinna och musiker och vill få fler lyssningar på Spotify.

”Män lyssnar på män i mycket högre grad än de lyssnar på kvinnor. Kvinnor lyssnar också på män, för att män har traditionellt sett varit idoliserade.” menar hon.

Vi kvinnor lyssnar alltså på manliga musiker, för att vi är viljelösa våp som idoliserar män bara för att de är män. Det är därför jag föredrar Steve Earle, Neil Young, Stones och Pink Floyd framför Loreen, Zara Larsson, The Donnas och Sahara Hotnights. Tack, Josephine, för att du upplyste mig om att min musiksmak handlar om generell mansdyrkan och inte om musik!

Men det är inte bara lyssnarna som behöver ta sig i kragen. SVT:s andra expert i sammanhanget, genusvetaren Ann Werner, lägger också en del av ansvaret på Spotify.

”Det blir en cirkulär rörelse. Den här listan skapas såklart utifrån hur människor lyssnar. Men vad som strömmas styrs även av Spotifys gränssnitt och algoritmer. Om manliga artister strömmas mycket så lyfts de fram och då strömmas de ännu mer.”

Hon menar alltså att de artister som strömmas mest, det vill säga lyssnarnas favoriter, bör gömmas undan så att de blir svårare att hitta och hamnar i skymundan bakom kvinnliga artister som ingen är intresserad av.

Jag betackar mig för detta övergrepp mot människors fria vilja. Jag lyssnar på vilka artister jag vill, oavsett hur provocerande det är för genusvetare och kvinnliga musiker. Att några av mina favoritartister ändå råkar vara kvinnor beror inte på att de är just kvinnor utan på att de är förbannat bra. Och jag är inte ensam om att värdera artister efter kvalitet. De flesta, som inte är direkt tondöva, vet vad de gillar. Kvinnor som gnäller över att folk inte är intresserade av deras musik borde kanske fundera på det, istället för att försöka hitta andra orsaker till att de inte blir lyssnarnas favoriter.

Bitte Assarmo