BIRGITTA SPARF: Om journalistisk extas

Donald Trump ställs inför rätta och har nu hörts om åtalet i en domstol i New York. Samtliga nyhetsredaktioner i svensk statlig radio och TV befinner sig i ett närmast deliriskt tillstånd.

Det har under några veckors tid gjorts långa inslag om saken. Korrespondenter på plats, politiska expertkommentatorer, kännare av det politiska systemet och rättssystemet i USA har fått säga sitt. Innehållet i alla dessa inslag är lika med noll.

Vad kan åtalet tänkas innehålla? Vi får vänta och se. Hur kommer Trump att ställa sig? Ingen vet. Vad innebär detta för hans valkampanj? Både bra och dåligt. Saken gäller 34 åtalspunkter för bokföringsbrott. Bland annat utbetalning till en ”porrskådespelare”. Vad betyder detta för valet i USA? Vi får höra mängder av reaktioner och röster om saken. Nya experter i studion. Och så vidare, i all oändlighet.

Jag förstår att anställda på de statliga vänstermedierna nu upplever grader av upphetsning vars nivåer de sällan uppnått tidigare. Men måste de sända ut all denna extas till oss arma lyssnare?

Jag föreslår att de rapporterar om åtalet mot Trump på samma sätt som de rapporterar om den senaste nattens sprängningar och gängskjutningar. Genom en tvåraders:

– Åtal är nu väckt mot USA:s förre president Donald Trump. Han inställde sig i eftermiddags i en domstol i New York för ett första förhör. Inga personer uppges ha blivit skadade vid händelsen.

Jag är definitivt ingen Trump-anhängare. Men vill för den sakens skull inte ta del av alla reportrars perversa USA- och Trump-fetischism timme efter timme. De kan istället anordna en daglig AW på nån abonnerad lokal sylta på Gärdet, där de tillsammans får tillfälle att leva ut sina böjelser och preferenser.

All denna journalistiska extas står mig upp i halsen. Det räcker nu!

Birgitta Sparf