BITTE ASSARMO: Hur står det till med Expos värdegrund?

Expo säger sig vara en religiöst och politiskt obunden organisation med visionen om ”en levande demokrati”, där rasistiska idéer och organisationer saknar inflytande. Men vad är då rasism, enligt Expo? Det är inte helt lätt att veta eftersom de ofta ger uttryck för att deras definition av rasism omfattar även sådant som kritik mot invandrings- och integrationspolitik, som inte har något alls med rasism att göra utan är en naturlig och nödvändig del av samhällsdebatten.

Under många år har Expo haft en närmast unik position där de kunnat förfölja och hänga ut människor de anser ha ”fel” åsikter. Själv råkade jag för ett tiotal år sedan ut för en, av Jonathan Leman regisserad, smutskastning som resulterade i att jag blev av med en rad frilansuppdrag och fick svårt att försörja mig. Orsaken? Jag hade avslöjat att TT kommit med felaktiga uppgifter om ett Facebookinlägg som Socialdemokraternas dåvarande partiledare Stefan Löfven skrivit med anledning av oroligheter i Gaza. Löfven hade skrivit att Israel har rätt att försvara sig mot attacker vilket, enligt TT, orsakat en kritikstorm.

Påståendet visade sig vara felaktigt. Min granskning (betalvägg) visade att det inte alls handlade om någon kritikstorm, utan att majoriteten av de som var kritiska till Löfvens yttrande var antisemiter och rasister, inte sällan med bakgrund i Mellanösternområdet.

Sanningen tilltalade inte Leman så han tog sig friheten att hänga ut mig på sociala medier, inte bara som islamofob utan även som antisemit eftersom jag, enligt hans uppfattning, utnyttjade judar för att komma åt muslimer. Senare tog han bort inlägget, eftersom många påpekade för honom att han inte hade några som helst belägg för sitt påstående men skadan var förstås redan skedd. Jag bannlystes av flera publikationer, som jag tidigare arbetat för, eftersom jag hade en tvivelaktig värdegrund. Och det var förstås exakt det Leman var ute efter.

Vissa idéer och organisationer undgår dock Expos argusöga, oavsett vilka åsikter de ger uttryck för. Om man gör en sökning på ”partiet Nyans” eller ”Mikail Yüksel” på Expos hemsida finner man ingenting alls. Det som kommer upp är istället artiklar om Sverigedemokraterna, extremhögern (som enligt Expo är samma sak som SD) och islamofobi, trots att Nyans partiledare har en bakgrund som rimligen borde intressera alla som säger sig ha ett intresse av att värna demokratin.

Redan för flera år sedan avslöjades det att Nyans partiledare Mikail Yüksel petades från Centerpartiets riksdagslista på grund av sitt samröre med den ultranationalistiska turkiska fascistiska rörelsen Grå Vargarna, något han kallar häxjakt. Han propagerar för att Sverige ska förbjuda bränning av koranen, vill utvisa kurder till Turkiet och hyllar Turkiets president Erdogans styre.

För några veckor sedan jämförde han Sverige med Saudiarabien till Sveriges nackdel. Han föredrar alltså ett land som inte tillåter demokratiska val och där det inte råder religionsfrihet, där kvinnor är förvägrade grundläggande mänskliga rättigheter och där politiska partier är förbjudna, där demonstrationer är olagliga och där fysisk tortyr är vanligt, framför en demokrati.

Jag vill poängtera att Yüksel har all rätt att känna, tänka och uttrycka sådant här. Men hade liknande uttalanden och åsikter kommit från exempelvis en sverigedemokrat, kristdemokrat eller en debattör på högerkanten skulle Expo omedelbart satt igång stora smutskastningskampanjen.

Bristen på engagemang och intresse att granska när det gäller Mikail Yüksel och Nyans säger mer om Expo och dess värdegrund än de kanske själva är medvetna om.

Bild: Skärmdump från Expos hemsida

Bitte Assarmo