MOHAMED OMAR: Motståndet mot lgbt förenar kenyaner

Den 24 februari i år dömde Högsta domstolen i Kenya att lgbt-organisationer skulle få rätt att registrera sig som NGO:er. Läs mer här

Domstolen markerade dock att homosexuella handlingar fortfarande är olagliga enligt kenyansk lag:

“It should be noted however that all persons, whether heterosexual, lesbian, gay, intersex or otherwise, will be subject to sanctions if they contravene existing laws, including Sections 162, 163 and 165 of the Penal Code.”

Kenyansk lag föreskriver att personer som begår homosexuella handlingar kan dömas till upp till 14 års fängelse. 

Ibland kallas dessa lagar “koloniala” av personer som förespråkar lgbt-rättigheter. Detta för att underminera deras legitimitet.

Dock är hela det kenyanska rättsväsendet “kolonialt”, även lagar som gillas av västerländska liberaler.

Beskrivningen av lagen som “kolonial” är sannolikt också ett försök att påskina att den negativa inställningen till homosexualitet skulle vara importerad från Europa, och därmed inte något inhemskt och autentiskt.

Kenya som nationalstat är likaså en produkt av kolonialismen. Före det brittiska styret fanns det ingen nationalstat. Det fanns en kustremsa som styrdes av sultanen av Zanzibar (omanska arabiska furstar) och ett inland som var uppdelat mellan olika stammar som levde under förmoderna förhållanden.

Kenyaner, oavsett religiös tillhörighet, menar dock att homosexualitet, strider mot “afrikansk kultur”.

I stora demonstrationer över hela landet har kristna, muslimer och anhängare av andra religioner, uttryckt sitt motstånd mot lgbt-rörelsen.

Man menar att lgbt är ett västerländskt fenomen som införs i landet genom påtryckningar.

Motståndet kan ta sig mycket starka uttryck som i Mombasa den 17 mars i år då en folkmassa skanderade uppmaningar att slakta homosexualla (swahili “chinja”) och bränna dem levande (swahili “choma”).

Se demonstrationen:

Notera att YouTube, Facebook, Twitter och andra sociala medier inte censurerar hatiskt språk riktat mot lgbt på swahili.

Högsta domstolens dom har lett till en “backlash” där homosexuella och misstänkt homosexualla jagas och misshandlas.

En komiker från Mombasa som gärna uppträder i kvinnokläder under artistnamnet Mama Fathma, fick nyligen sitt manliga könsorgan avhugget och ett föremål instoppat i analöppningen.

Motståndet mot lgbt har fört samman kristna och muslimer under en känsla av att dela en “anständig” afrikansk kultur som kontrasteras mot en ”dekadent” västvärld.

Lgbt-rörelsens försök att koppla lagarna som förbjuder homosexualla handlingar till kolonialismen har alltså misslyckats.

I ett tal nyligen sa Kenyas president William Ruto: ”I will not allow it in Kenya. We have our culture and traditions”.

Mohamed Omar