BITTE ASSARMO: Om jag vore norrman skulle jag vilja hålla gränsen mot Sverige stängd

Gränskontrollerna mellan de nordiska länderna måste avskaffas. Det skriver Henrik Fritzon, Socialdemokraternas gruppledare i Region Skåne, i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Han erkänner att det var flyktingvågen 2015, och hans eget partis politik, som stängde gränserna mellan de länder som haft passfrihet i nästan 60 år – men det är likväl den nya regeringen som bär skulden. Hur går det ihop?

Svaret är att det inte gör det. Men det här är klassisk socialdemokrati; att blanda bort korten och utse någon annan till ytterst ansvarig för de felsteg som man själv gjort. Enligt Fritzons resonemang var det alltså nödvändigt att införa gränskontroller när Socialdemokraterna gjorde det. Nu, när en borgerlig regering vill behålla och i vissa avseenden stärka gränskontrollerna, är det plötsligt helt onödigt.

Henrik Fritzon kallar gränskontrollerna mellan Sverige, Norge och Danmark för en ”kortsiktig hantering av kriser”. I själva verket handlar det om självbevarelsedrift. Med flyktingvågen 2015 kom mängder med människor som aldrig borde ha släppts in, av den enda anledningen att Fritzons eget parti till varje pris ville markera mot Sverigedemokraternas strikta syn på migrationen, och det arvet har de lämnat efter sig till den nya regeringen. Det spelade ingen roll för Socialdemokraterna att de satte Sveriges och medborgarnas väl på spel – huvudsaken var att de fick framstå som goda och välkomnande, oavsett vem de välkomnade.

När det började stå klart att det gömde sig IS-terrorister, och andra element utan asylskäl, i flyktingströmmarna försökte Socialdemokraterna frenetiskt framställa dessa uppgifter som mytbildning – som rasism. Trots mängder av rapporter som kom från flyktingboenden runt om i landet, och som vittnade om att islamister kränkte, hotade och misshandlade flyktingar av annan tro, vägrade regeringen att erkänna sitt felsteg. Samma sak när det visade sig att de ensamkommande ”barnen” i stor utsträckning var vuxna män. Ingenting fick skugga bilden av de rödgröna som världens samvete och frälsare. Inte förrän det blev fullkomligt omöjligt att dölja effekterna av den vansinniga migrationspolitiken bytte partiet sida och införde kontroller.

Henrik Fritzon tycker nu att man inom Norden måste bli bättre på att hantera kriser tillsammans. Med andra ord menar han att våra grannländer ska ta ansvar för det som hans eget parti ställt till.

Om jag vore norrman eller dansk skulle jag sannerligen inte vilja återgå till öppna gränser mellan länderna – jag skulle vara alldeles för oroad över vilka element som skulle kunna tänkas komma från Sverige. Jag skulle vilja att gränsen förblev stängd.

Henrik Fritzon avslutar sin lilla analys:

”Dagens kontroller måste avskaffas omedelbart, och för att de nordiska gränserna sedan ska förbli öppna föreslår jag att den nordiska passunionen uppdateras så att det tydligt slås fast att full passfrihet ska råda i fredstid, och att i de fall något land vill införa inre kontroller, måste detta godkännas av samtliga nordiska länder. Ett starkt Norden, och starka gräns­regioner, skapas genom öppna gränser, inte genom kontroller och restriktioner.”

Det där borde han ha sagt till ledningen för sitt eget parti, när det begav sig under olycksåret 2015. Och hur han överhuvudtaget kan inbilla sig att våra grannländer skulle gå med på att ett land som Sverige, som brustit och fortfarande brister så totalt i omsorgen om medborgarna och deras välfärd, ska ha rätt att godkänna deras beslut om inre kontroller är för mig en gåta. Endast en socialdemokrat kan vara så inbilsk.

Bitte Assarmo