BIRGITTA SPARF: Sverige har blivit ett dårhus

Rapport har varit ute och frågat Einsteins på gatan hur duktiga de är på att spara el. En del Stockholmare är jätteduktiga!

De låter inte något vara stand-by, tänder få lampor och skruvar ner elementen. Använder inte ens föreningens bastu. En hipstertjej kanske inte direkt duschar snabbare, men hon tänker i alla fall på det.

Folk i södra Sverige sparar mer el än i norra delen av landet. Märkligt. Vad kan detta bero på? Vattenfall menar att en faktor kan vara att det är lite lättare att spara el när det inte är så kallt ute.

Nähä? Det var som fan!

Rapports egen elsparguru, Johan Zachrisson Winberg, är som alltid lika käckt igång med hushållsapparaterna. Tidigare stod han och viftade med ett dammsugarrör och uppmanade oss att inte dammsuga när som helst vilken dag som helst. Nu står han och plockar in disk i en diskmaskin, frejdigt hojtande att självklart kör vi våra hushållsmaskiner när belastningen på elnätet är som lägst!

Sverige var, redan innan MP och S saboterade stora delar av vår billiga och välfungerande energiförsörjning, ett land med allmän intellektuell funktionsnedsättning. Nu, när den förra regeringen har förvandlat el till en åtråvärd och exklusiv lyxvara, har det blivit rena dårhuset!

Tillägg: Jag häcklar inte de som sparar el på grund av eluppvärmda hus, enorma elräkningar etc. Jag häcklar den allmänna dumheten, där de flesta tycks se vår el-situation som något oundvikligt, som någon slags naturlag och ett verk av Putin.

Birgitta Sparf