MOHAMED OMAR: Halloween i Saudiarabien

I år firades halloween i Saudiarabien på det moderna, amerikanska sättet. Unga saudier gick omkring och stojade på gatorna utklädda till monster, häxor, zombier och vampyrer.

Händelsen har lett till glada miner i västvärlden, där man ser det som ett tecken på sekularisering och västernisering. I islamvärlden har dock bilderna av halloweenfirandet upprört många. Man ser det som hädelse och ett uttryck för moraliskt förfall.

Motståndarna menar att ett sådant evenemang inte hör hemma i ett islamiskt land, än mindre i Arabien, profeten Muhammeds hemland, där de två heliga städerna Mecka och Medina är belägna.

Firandet har gjorts möjligt av den nya regimen under kronprins Mohammed bin Salman som har för avsikt att närma sig västvärlden och öppna upp det saudiska samhället för global, amerikansk populärkultur.

En mer sofistiskerad kritik av evenemanget kommer från traditionella sunnimuslimer. De menar att den saudiska, puritanska formen av sunniislam, wahhabism, skapat ett vakuum som nu fylls av amerikansk “skräpkultur”.

De pekar på att Saudiarabien, i wahhabismens namn, förbjudit firandet av profeten Muhammeds födelsedag, helgonfester, vallfärder till helgongravar med mera som varit en del av traditionell sunniislam.

Man menar att den sterila, avskalade formen av islam som wahhabismen utgör har skapat ett sug efter underhållning, sång, musik, nöjen och fester.

Wahhabismen tog bort nästan alla islamiska fester och banade därmed väg för dessa nya oislamiska fester som importeras från västvärlden.

Argumentet motsägs dock av att även de unga i Turkiet firar halloween. Turkiet är ju ett land där traditionell sunniislam fortfarande dominerar. Wahhabismen har knappt något inflytande alls.

Mohamed Omar