MOHAMED OMAR: Människan är både korkad och klok

Det händer inte sällan att man på nätet snubblar över memer med en figur som har stort, rufsigt hår och säger något knasigt om utomjordingar. Mannen med det stora håret heter Giorgio A. Tsoukalos och bilderna som används i memerna kommer från History Channels teveserie Ancient Aliens, som började sändas i april 2010. Tsoukalos förklarar i stort sett allt som är knepigt med ”det var utomjordingar”. Hur kunde man bygga pyramiderna? Svar: utomjordingar. Beviset: de tre pyramiderna i Gaza matchar på något sätt stjärnbilden Orions bälte, vilket betyder att det var därifrån byggarna kom.

Det här kallas för forntida astronauter-teorin, eller som det heter i teveserien, forntida utomjordingar, och den går helt enkelt ut på att varelser från andra planeter kom till vår jord och hjälpte oss i vår utveckling. Pyramiderna var för svåra att bygga för korkade människor.

Jag har inte kartlagt teorins ursprung, men den förekommer i science fiction-litteraturen, till exempel i H. P. Lovercrafts berättelser från 1920-talet. Den mest kände företrädaren för teorin är förmodligen schweizaren Erich von Däniken. År 1968 gav han ut sin första bok, Erinnerungen an die Zukunft, på svenska Olösta gåtor ur mänsklighetens förflutna. Gåtornas lösning heter utomjordingar. von Däniken paketerade om science fiction till science och sålde bra. Gudarna var från början astronauter från andra världar som besökte oss. Våra förfäder blev så imponerade att de började dyrka dem.

Vad har detta med muslimer att göra? Jo, liksom von Däniken pekade på pyramiderna och sade att det här är för fantastiskt för att vara skapat av jordlingar, så pekar muslimerna på Koranen och säger samma sak. Den här boken är för bra för att vara mänsklig. Ett mycket märkligt påstående. För redan på den tiden då Koranen påstås ha nedtecknats fanns det böcker som var minst lika bra. De grekiska dramerna fanns. Iliaden fanns. Platons dialoger fanns.

De som skrev Koranen visste att det fanns andra böcker som var minst lika bra. För Koranen nämner judarnas Tora och de kristnas Evangelium. Den eller de som skrev Koranen trodde nämligen att Jesus kommit med en bok med titeln Evangelium, på arabiska Injil. De visste alltså inte att evangelierna var skrivna av andra som berättade om Jesus.

Om utomjordingar var så pass intelligenta och tekniskt avancerade att de kunde resa genom rymden, så skulle de ha byggt betydligt märkvärdigare saker än pyramiderna i Giza. Om Koranen verkligen var författad av Gud, den intelligens som skapat hela universum med dess miljarder stjärnor, så skulle den ha varit betydligt märkvärdigare än Koranen, och framför allt skulle den inte innehålla fel, som till exempel att Jesus kom med en bok.

Det finns ingenting i Koranen som inte människor på den tiden skulle ha kunnat skriva, och det finns ingenting med pyramiderna som inte människor på den tiden skulle ha kunnat bygga. Dessa teorier nedvärderar människan och ger istället äran till utomjordingar och Allah.

Koranens författare lägger fram ett ”bevis” för bokens gudomliga ursprung. Om du tvivlar, försök skriva en lika bra bok! Se till exempel denna vers:

”Hysen I tvivel om vad vi nedsänt till vår tjänare, så åstadkommen en likadan sura…” (Zetterstéens svenska översättning 2:21)

Ja så, det kan du inte! Då är det bara att fall ned på knä och underkasta sig. Jaha, svarar jag. Och Marilyn Monroe var en gudinna. Om du tvivlar, visa mig en kvinna som är lika vacker! Ha, det kan du inte! Det är bara att kasta sig ner på ansiktet!

Det är riskfritt att skratta åt UFO-foliehattar som von Däniken som framställer science fiction som science, men det kan vara farligt att skratta åt imamer som kommer med minst lika grundlösa och löjliga påståenden om en utomjordisk intelligens som skrivit en bok på arabiska med instruktioner för hur människor ska leva. Denna utomjording påstås vara allvetande och allvis, men hans bok är full av brister och plagiat. För detta ska man visa respekt. För det är gammal och ärevördig dårskap. Gammal dårskap kan i religionens värld få namnet visdom.

Profeten Muhammed, eller de som nu skrev Koranen, var liksom von Däniken påverkad av sin tids populära sagor, vad vi skulle kalla science fiction. En sådan saga som letat sig in i Koranen är sagan om Alexander den stores resa till världens ände eller ”landet där solen går ner”. Sagan finns i den artonde suran. Där får man av den allvetande guden Allah också veta att solen sjunker ner i en dypöl om kvällen – det är därför det blir mörkt. Alexander var helt enkelt en populär och respekterad figur, hjälte i flera bekanta legender, som Muhammed gärna ville ha med på sin sida. Han blev därför, liksom Moses och Jesus och flera andra, tvångskonverterad till islam efter sin död. Renommésnyltning, tror jag det kallas.

Men titta gärna på teveserien Ancient Aliens. Det är god underhållning. Människan är visserligen tillräckligt klok för att bygga pyramiderna och skriva Koranen, men samtidigt tillräckligt korkad för att tro att pyramiderna byggdes av utomjordingar och att Koranen skrevs av Gud.

Mohamed Omar