MOHAMED OMAR: Turkiet och Somalia

Terrorgruppen Ash-Shabaab ger sig inte. Attackerna har minskat i antal och styrka, men fortsätter. Syftet är att störta regeringen och ta makten i Somalia.

I kampen mot Ash-Shabaab får den somaliska regeringen hjälp av Turkiet. Nu har turkarna försett den somaliska militären med drönare av typen Bayraktar TB2.

De turkiska drönarna, som används både för att rekognoscera och attackera, kommer att ge regeringssidan en fördel gentemot terroristerna. De har tidigare använts framgångsrikt i bland annat Syrien och Libyen.

Detta är bara ett exempel på det omfattande militära samarbete som Turkiet och Somalia har utvecklat de senaste tio åren.

En bit söder om Somalias huvudstad Mogadishu har Turkiet byggt sin största militärbas på utländskt territorium. Där utbildas även en stor del av de somaliska regeringstrupperna. Många somaliska soldater talar numera turkiska.

Somaliska soldater och officerare tränas även i Turkiet.

Handeln mellan de båda länderna har ökat explosionsartat från 2 miljoner usd år 2013 till 363 miljoner usd år 2021.

Det turk-somaliska samarbetet tog fart i mitten av 2011 när Recep Tayyip Erdogan, som den förste icke-afrikanske ledaren sedan George H. W. Bush 1993, besökte Mogadishu. 

Turkarna har byggt ett sjukhus i den somaliska huvudstaden, uppkallat efter Erdogan. De har även bidragit till flera andra stora projekt, till exempel att upprusta Aden Adde International Airport.

I januari 2020 blev turkarna inbjudna att söka efter olja i somaliska vatten.

Den turkiskbyggda Ali Jamale-moskén i Mogadishu:

Soldaterna som utbildas av turkarna får inte bara lära sig militära färdigheter. De får också lära sig att älska och respektera Turkiet och det ottomanska riket. Turkiets politik i Somalia tycks vara en del av Erdogans nyottomanska imperiebyggande i islamvärlden.  

Kultur utgör en viktig del i detta imperiebyggande. Den turkiska underhållningsindustrin har satsat stort på att förhärliga det ottomanska rikets historia i en rad populära teveserier.

Teveserierna, som porträtterar de turkiska sultanerna som hjältar, används i kampen om det politiska, religiösa och kulturella ledarskapet i islamvärlden.

Bollywood, den indiska underhållningsindustrin, har fått träda tillbaka till fördel för turkiska produkter. 

Det är möjligt att det svenska Partiet Nyans med dess många somaliska och turkiska kadrer kan ha viss koppling, direkt eller indirekt, till det turkisk-somaliska samarbetet. 

Stöd mitt arbete genom att bli månadsgivare på Patreon. Klicka här

Följ mig på Facebook här

Mohamed Omar