LARS HÄSSLER: Nobelstiftelsen nobbar återigen Jimmy Åkesson

Nobelstiftelsen bjuder inte in Jimmy Åkesson igen till året Nobelfest. Vad gäller mobbing mot SD finns det flera exempel. Medan kungen följer demokratins spelregler beträffande kungamiddagarna – då alla partiledare inklusive SD:s Åkesson bjuds in till slottet – finns det en världsberömd institution som diskrediterar sig själv: Nobelstiftelsen. Under flera på varandra följande år har Åkesson inte blivit inbjuden till Nobelmiddagen i Stadshuset. Anledningen är att SD:s värdegrund inte anses vara i linje med stiftelsens!  

Så, vem/vilka leder Nobelstiftelsen? VD är idag Vidar Helgesen och ordföranden Carl-Henrik Heldin. Är de entreprenörer som letat olja i Asien eller kemister och uppfinnare som forskat fram nitroglycerin i ett laboratorium? Svar nej! De är avlönade tjänsteman som blivit utsedd till styrelsen. Trots att de leder en, för Sveriges renommé, mycket viktig stiftelse, utnyttjar de sina politiskt korrekta åsikter i sin tjänsteutövning. Men de är inte ensamma. De delar ansvaret med en styrelse bestående av prominenta personer. Är de politiskt korrekta, eller är målet för dem enbart att sola sig i glansen vid Nobelmiddagarna?  

De, liksom den förre VD:n Heikensten, har dock målat in sig ett hörn. Hur skall de förhålla sig om SD blir största partiet eller sitter i regeringen? Och om Åkesson till och med skulle bli statsminister? Skulle han då inte bli inbjuden? För att inte hamna i en synnerligen pinsam situation, borde styrelsen omedelbart deklarera att SD:s partiledare framledes kommer att bli inbjuden. 

Lars Hässler