HITTAT PÅ NÄTET: Aktivister som vill stoppa oljan finansieras av oljepengar

Just Stop Oil är en i raden av klimatorganisationer vars aktivister tar sig friheter att förstöra för samhälle och individer. Gruppen grundades i Storbritannien i februari 2022, och har gjort sig känd för att vandalisera kända och värdefulla konstverk på museer och gallerier. Och de har en stark finansiering – bland annat med pengar från oljeindustrin.

Aktivistgruppen sponsras av amerikanska Climate Emergency Fund (CEF), en grupp som finansieras av några av USA:s mest välbärgade familjer – inklusive åtminstone två som blivit förmögna på olja. En av dem är Aileen Getty, som hittills sponsrat CEF med 1 miljon dollar. Hennes förmögenhet kommer från Getty Oil, det oljeimperium som en gång gjorde farfadern J Paul Getty till världens rikaste man.

Redaktionen