BITTE ASSARMO: När kulorna viner är de oskyldiga ”på fel plats vid tillfälle”

Vid en av de många skottlossningarna som ägt rum i Södertälje senaste tiden gick en kula in genom ett fönster på ett LSS-boende. Polisens respons? ”Man kan vara på fel plats vid fel tillfälle”

Det nedlåtande yttrandet kommer från Catrine Kimerius Wikström, områdeschef på polisområde Syd. Trots att det alltså skjuts så vilt att kulorna viner in i folks hem finns det, enligt henne, ”inget hot mot tredje person”.

Inget hot mot tredje person? Det är så föraktfullt mot skötsamma medborgare att man häpnar. Hur är den polis, eller vilken människa som helst, funtad som inte inser – eller anser – att det är ett hot mot tredje person när kulor far i oskyldiga människors riktning? Istället drar Catrine Kimerius Wikström till med den klyscha som vi hört till vår leda:

”Det är inget hot mot tredje person, men man kan vara på fel plats vid fel tillfälle.”

Det gäller uppenbarligen även människor som befinner sig i sina hem. Var borde de ha befunnit sig istället? I skyddsrummet?

Jag fattar inte att hon har mage – hur någon polis har mage – att komma med det här både korkade och kränkande påståendet. De enda som är på fel plats vid fel tillfälle är de kriminella. Och de är alltid på fel plats, om de inte är i fängelse.

Med poliser som har en så felinställd moralisk kompass har vi mer än bara de kriminella gängen att oroa oss för.

Catrine Kimerius Wikström tillträdde sin tjänst i början av 2021. Hon vet precis hur man ska stävja brottsligheten. Allt handlar om dialog. Om att bygga relationer:

”Vi måste visa att livet som kriminell är ett dåligt val; att ständigt vara jagad, hotad och inte veta om du ska överleva efter 20. Vi som samhälle behöver kunna erbjuda något annat och jobba mycket mer relationsskapande och förebyggande med de unga. Vi behöver mer poliser lokal [sic!]. Det är på väg i den riktningen, även om det går för långsamt.”

Det är alltså det som är polisens jobb, enligt henne, att ”erbjuda något annat” än kriminalitet? Såvitt jag vet har kriminella exakt samma tillgång till tak över huvudet, mat, skolgång och så vidare som alla andra i Sverige, så vad exakt är det som ska erbjudas?

Redan nu arrangerar polisen pizzaluncher och fikar med gangsters, vad mer bör de göra? Ersätta den ordinära kebabpizzan med en lyxigare variant? Beställa kanelbullarna från något av de riktigt anrika bagerierna, där de bakas på äkta smör? Brygga kaffet på exklusiva specialbönor för bättre arom?

Under tiden fortsätter våldet att drabba oskyldiga människor. Människor vars utsatthet avfärdas med att de befinner sig på fel plats vid fel tillfälle – trots att de befinner sig exakt där de ska vara.

Det finns ingen ursäkt för sådant skitsnack.

Bild: Skärmdump, Mitti

Bitte Assarm