MOHAMED OMAR: Den islamistiske tänkaren Yusuf al-Qaradawi är död

Egyptiern Yusuf al-Qaradawi har dött vid 96 års ålder. Han hade stort inflytande som andlig ledare för den islamistiska rörelsen Muslimska Brödraskapet.

Han blev känd för en större publik genom tv-programmet ”Sharia och livet” på Al Jazeera där han svarade på frågor om stort och smått.

Vid åtminstone ett tillfälle betonade han vikten av att avrätta avfällingar från islam.

Al-Qaradawi tog aktiv del i propagandan under den så kallade ”arabiska våren” då islamistiska rörelser gjorde uppror i flera länder för att störta arabiska diktatorer.

Å 2013 uppmanade Al-Qaradawi sunnimuslimer till jihad, heligt krig, genom att delta i det islamistiska upproret i Syrien. Ur detta uppror föddes som bekant Islamiska Staten (IS).

Förutom ”frihetskampen” mot de arabiska diktatorerna stödde Al-Qaradawi även ”frihetskampen” i Palestina. Han ansåg det legitimt för självmordsbombare att attackera civila mål i Israel:

”Det är inte självmord. Det är martyrskap i Guds namn”, sa han till brittiska BBC vid ett besök i London 2004.

En av det bidragsfinansierade ”muslimska civilsamhällets” ledare i Sverige, som även under en kort period satt i Socialdemokraternas styrelse, förklarade i en intervju för Expressen att Al-Qaradawi hade en ställning motsvarande påvens:

”Yousef Al-Qaradawi är världens mest framstående muslimske teolog som går att jämföra med påven.”

Vid ett besök i Stockholmsmoskén, en moské som drivs av det bidragsfinansierade Islamiska förbundet, ett förbund där Omar Mustafa satt som ordförande, manade Al-Qaradawi till självmordsattacker mot Israel.

Omar Mustafas företrädare på posten som ordförande i Islamiska förbundet, Abdirizak Waberi, hyser också stor respekt för Qaradawi.

”Jag respekterar Qaradawi. Han är en stor, lärd person. Han är mycket kunnigare i islam än jag och andra i Islamiska förbundet”, sa han i en intervju med Evin Rubar i SVT:s dokumentär ”Slaget om muslimerna” från 2009.

I en av sina predikningar beskrev Al-Qaradawi även Förintelsen som ett gudomligt straff mot judar.

”Genom historien har Allah ålagt vissa personer att straffa judarna för deras korruption. Den senaste bestraffningen utfördes av Hitler”, sa han då.

Yusuf Al-Qaradawi åtnjöt stort anseende i islamvärlden som en ”moderat” muslimsk ledare. I boken Bin Ladin i våra hjärtan (Leopard förlag 2005) beskriver den ”antirasistiske” akademikern Mattias Gardell Al-Qaradawi som en företrädare för den ”islamiska mittfåran (wasatteyya)” och en ”islamisk demokrat”.

Stöd mitt arbete genom att bli månadsgivare på Patreon. Klicka här

Följ mig på Facebook här

Mohamed Omar