BIRGITTA SPARF: Om en helt ny sorts politik

Camilla Kvartoft som ledde Agenda den 18 september hade en rätt så trevlig kväll. Visserligen har den blågula politiska sidan vunnit över statstelevisionen, och det är ju beklagligt. Men det finns ljusglimtar i mörkret.

Till exempel att S går framåt, i alla fall i Storstäderna. Som i Stockholm, alltid något att glädjas åt. Det är en karamell som Agendaredaktionen vill suga riktigt länge på.

För att tala om detta har avgående finansborgarrådet Anna König Jerlmyr, M, bjudits in till studion. Konstigt nog är inte trafikborgarrådet Daniel Helldén, MP, också med. Förmodligen för att Kvartoft vet att König Jerlmyr kommer att gräva sin egen grav helt på egen hand.

Vilket hon också gör, med besked.

I Stockholms stad har Helldén tillåtits härja fritt och förstöra en stor del av infrastrukturen, alltså våra gator och vägar. Med sina rent imbecilla cykelbanor och vistelse-, lek- och gågator överallt som bildar flaskhalsar i trafiken, om de inte stoppar den helt. Vilket ju var syftet.

König Jerlmyr har efter valet sagt att moderaternas stora tapp i Stockholm beror på M:s samarbete med SD på riksplanet. Och att samarbete med SD är helt OK, bara inte i Stockholm. Så det är samarbetet med SD som gör att M i Stockholm nu backar, enligt König Jerlmyr.

Eeh, nej! Det beror på att du, just du, tillsammans med dina kompisar i KD, L och C har låtit Helldén sabba hela stan!

Kvartoft låter i lugn och ro König Jerlmyr göra bort sig riktigt ordentligt. Hon beskriver sin politik bland annat på följande sätt:

– Min ambition som ledare har varit att jobba med berättelsen att vi är en stad, vi är alla Stockholmare, vi är lika mycket värda!

Senare i inslaget säger hon:

-SD är också ett parti som jobbar emot internationalisering, och så vidare. Här är det ju den klassiska GAL-TAN-skalan i Stockholm. Det är nationella auktoritära värderingar som står mot mera gröna liberala alternativa värderingar.

Sedan återkommer hon till det här med att bygga berättelser:

– Vi står upp för liberala och inkluderande värderingar och vi avser samarbeta med andra borgerliga partier. Och att vi också bygger en berättelse kring det framåt!

Men helt seriöst, vad ÄR detta? Företräder König Jerlmyr ett för mig helt okänt Selma Lagerlöf-parti, där de sitter hela dagarna i Stadshuset och skapar berättelser?! Eller vad handlar det om?

Nu går vi i Stockholm förmodligen mot ett S, MP, V-styre. Kommer det att bli bättre? Nej, mycket värre. Bara för att M sumpade chansen de hade att ta tag i saker och ting.

Politik handlar inte längre om att vilja. Den handlar numera om att skapa berättelser.

Birgitta Sparf