BITTE ASSARMO: Klimatfascister med rätt att stoppa utryckningsfordon?

Man upphör aldrig att förvånas över den hänsynslösa fanatismen hos dagens klimataktivister. I måndags morse passade en hel drös av dem på att stoppa upp rusningstrafiken på E4:an vid Haga Norra, strax norr om Stockholms innerstad – med följden att ambulanser på väg till Karolinska sjukhuset hindrades från att ta sig fram.

Detta är aktivism när den är som allra sämst – och det är den ofta nuförtiden. Dagens aktivister är mest bortskämda snorungar, varav en del överåriga sådana, vars kollektiva ego är så uppblåst att de ger fullkomligt fan i vem eller vilka de skadar genom sitt agerande.

Just denna gång blev deras psykopatbeteende särskilt tydligt, eftersom det fanns ambulanser på vägen. Till och med Märta Stenevi har fördömt aktionen, vilket säger en hel del. Jag tror nu inte att Stenevi bryr sig nämnvärt om vem som kommer i vägen för klimataktivismen – med sin retorik har hon tvärtom varit med om krattat manegen för den här sortens förkastliga beteende – men till och med hon är tillräckligt klok för att förstå att såna här idiotier är kontraproduktivt för både hennes parti och för klimataktivismen i allmänhet. Men saken är ju den att det kan komma ambulanser och andra utryckningsfordon på exakt alla vägar där klimataktivisterna limmar fast sig för att få uppmärksamhet.

Jag kan inte förstå det här agerandet på annat sätt än att hjärnorna hos de här människorna är dåligt utvecklade och att de inte kan känna empati med människor. För dem är klimatet allt och om en och annan råkar dö i en ambulans på väg till sjukhuset, eller om ett hus brinner ner till grunden med sina ägare på grund av att en brandbil stoppats, bekommer dem säkerligen föga. Efter åratal av Gretaism och annan klimatfascism har de tappat respekten för människoliv. Människorna bär ju ändå skulden till allt elände och själva är de säkert övertygade om att allt de gör gynnar Moder Jord.

Men det här handlar inte enbart om att de stoppar utryckningsfordon. Att de tar sig friheten att stoppa vanligt hederligt folk på väg till sina jobb är inte bättre. Vilka tror de att de är, egentligen? Hur har det kunnat gå så snett i deras arma skallar?

Själv undrar jag lite över vad de kommer ifrån för familjeförhållanden. Välbärgad medel- och överklass är min gissning – främst av det slag som bor i skyddade områden i innerstan och som har ett privilegierat liv med god ekonomi och glassiga arbeten som de kan utföra hemifrån, eller på gångavstånd från den pittoreska våningen på Söder eller på Östermalm. Folk som inte har någon som helst respekt för de medmänniskor som tvingas pendla i timmar varje dag, och som tycker att de gott kan åka kollektivt även om det tar ytterligare ett par timmar av deras tid.

Nu måste samhället sätta ner foten på allvar. De som hindrar trafiken från att komma fram – oavsett om det gäller ambulanser eller folk som behöver ta sig till sitt arbete – bör få hårda och riktigt kännbara straff.

Bitte Assarmo