MOHAMED OMAR: Politikerna kan inte knäcka kaoz-kulturen

I fredags träffades en mamma och hennes barn av skott när gäng gjorde upp i Eskilstuna.

”Den eller de som gjort det här har visat en total likgiltighet för andras liv”, sa polisens presstalesperson Johnny Gustafsson i en kommentar till SVT.

Liksom efter varje tidigare skjutning lovar politikerna att de ska knäcka gängen. Jag tror inte att detta kommer att ske.

Gängen är inte organisationer som man kan upplösa. Gängen har uppstått i en kultur. Även om du ”knäcker” ett gäng, kommer ett nytt att uppstå eftersom kulturen eller miljön består.

Låt oss kalla den kaoz-kulturen.

Jag får medhåll av Magnus Sjöberg, chef för det taktiska rådet vid polisens Nationella operativa avdelning (Noa), som säger:

”Vi kan inte krossa eller vinna över de här gängen. De är inte organisationer som man försätter i konkurs och som sedan är ’out of business’.”

Jag har bott i en mångkulturell förort i Uppsala. Mitt intryck är att folket där är mer rädda för de unga männen med pistoler än för polisen.

De unga männen med pistoler finns där hela tiden, 24/7. De är dina grannar. De sitter på bänken utanför din port. De ser dig när du kommer från jobbet och när du lämnar dina barn på dagis. Ibland möts era blickar.

Du vill inte bli ovän med de unga männen med pistoler. Polisen kommer inte att kunna skydda dig.

Så ser verkligheten ut i många kvarter i Sverige år 2022.

Polisen griper någon värsting. Men denna värsting är omgiven om hundratals barn och ungdomar som ingår i samma kaoz-kultur. Smågrabbar som inte begått grova brott ännu, men som ser upp till gangsterkungarna och som redan som femåringar kunde uttala frasen ”Jag ska knulla din mamma”.

Mohamed Omar