BITTE ASSARMO: Barnsligt tjafs om SD:s valfilm

SD har i sin valfilm valt att hylla det Sverige som fanns innan gängkriminalitet, skjutningar och religiös fanatism tog över stora delar av det offentliga rummet och de gör det genom en ”remake” av en klassisk reklamfilm från Pripps från 1990-talet. Härlig nostalgi blandas med hopp och framtidstro, när väljarna får möta avspända sverigedemokrater i ett slående vackert skärgårdslandskap. Det är faktiskt lysande reklam, inte minst för att snart sagt varenda svensk över 35 minns de där reklamfilmerna, och eftersom de anspelar så starkt på svensk kultur.

Pripps ägare Carlsberg har låtit meddela att det inte är okej att SD gjort en egen version av den gamla reklamfilmen och att de har kopplat in jurist. Det är pinsamt barnsligt men det är det svar de förväntas ge eftersom SD fortfarande – trots att de i de senaste mätningarna är landets näst största parti – ska frysas ut och hatas.

När medierna börjar ringa och kräva något slags utlåtande från företagsledningen blir det sannolikt lätt bajsnödigt lite varstans och därför oerhört viktigt att svara rätt. Om de skulle säga att tycker det är lite småkul att deras 30 år gamla film nu uppmärksammas på ett så spektakulärt sätt så skulle de snart få löpa gatlopp i pressen.

Det hade förstås varit skillnad om det hade varit Socialdemokraterna eller något av de andra ”anständiga” partierna som hade gjort filmen. Då hade det förmodligen låtit ungefär så här:

-Vi på Pripps tycker det är väldigt roligt att en av våra reklamfilmer från 1990-talet nu uppmärksammas på det här sättet. Det visar ju vilket genomslag vår reklam fick när det begav sig.

Om de då fick en fråga av typen ”Är det inte vanskligt att förknippas med ett politiskt parti?” så hade de sannolikt svarat:

-Vi tror att väljarna är vuxna nog att förstå att den här valfilmen står för sig själv och inte har med Pripps att göra, utan att filmskaparna bara har inspirerats av vår film.

Så kan man inte svara när det handlar om SD. Då riskerar man att hängas ut som nazistfascist i medierna.

Jag är dock rätt säker på att det är väldigt många inom företaget som faktiskt tycker det är skitkul att SD har gjort den här filmen. Inte bara för att de faktiskt gjort den riktigt bra utan också för att det rimligtvis finns en hel drös SD-sympatisörer inom Carlsberg Sverige. Med tanke på att ungefär var femte svensk sympatiserar med SD så är det fullt rimligt att tro att siffran är liknande även på Carlsberg. Företaget hade i december 2020 omkring 800 anställda, vilket ger vid handen att runt 160 av dem röstar på SD.

Foto: Skärmdump från SD:s valfilm

Bitte Assarmo