BIRGITTA SPARF: Minnen från socialtjänsten

Jag fick upp ett minne från det mest bisarra uppdrag jag haft, från sommaren 2018 då jag kom att arbeta med nyanlända kvotflyktingar. Vilket var helt nytt för mig.

Kvotflyktingarna hämtades ute på Arlanda där röda mattan rullades ut och de kördes i flera taxibilar till kommunen. Där de först fick information på socialtjänsten om socialbidrag och det boende som ordnats för dem. I detta fall ett mycket fint boende i en nyrenoverad gammal skola från 1910 som iordningställts enkom för deras behov.

Efter given information kördes de till boendet, som i samtliga fall ratades under mycket starka och högljudda protester. Att bo så var fullkomligt otänkbart och under deras värdighet. Vilket eventuellt kan ha berott på att somalier och araber skulle dela kök.

Då ska man ha i minnet att bostäderna mest påminde om ett bättre hotellboende. Allt fanns på plats: nya möbler, leksaker, lakan och handdukar, all köksutrustning, nya disk- och tvättmaskiner. Dessutom hygienartiklar som duschkräm, tandborstar och tandkräm, blöjor, rakhyvlar och mensskydd.

Utöver detta var kylskåp, frys och skafferi fyllda av oss, med halalkött och allt annat som går att äta och dricka, inklusive goda exotiska frukter.

Jag kommer att skriva utförligt om detta i min bok, som tyvärr har legat på is ett tag. Men när jag fick upp detta minne fick jag ny inspiration att fortsätta skriva. Jag kan tyvärr inte säga när den blir färdig, för er som eventuellt undrar.

Jag kan även berätta att när samtliga hävdade att de omöjligt kunde bo i vad kommunen erbjöd så förklarade vi att de var helt fria att själva ordna annat boende, som bättre motsvarade deras högt ställda krav. På egen bekostnad.

Märkligt nog var det ingen som ordnade annan bostad…

Mitt inlägg från 6 juli 2018:

”OH, WHAT A DAY!

Har varit ute på äventyrligheter med en kollega idag. På Karolinska Huddinge med en nyanländ kvotflykting och hennes tre barn. De kom hit för två veckor sedan. Den mest märkliga jobbdagen under hela min karriär.

Jag körde från Enskede till jobbet i en norrbelägen skärgårdskommun klockan 07:00. Därifrån körde vi klockan 10:15 till Huddinge sjukhus och kom tillbaka till utgångspunkten vid 17:00. Jag var hemma igen runt 18:00. Det blev totalt 18,9 mil i bil för min del idag. Plus en heldag på sjukhuset.

Birgitta Sparf