BIRGITTA SPARF: Varför jobbar man?

Omar kämpar på för att få ett permanent uppehållstillstånd. Från P4 Göteborg:

– Jag jobbar gärna med vad som helst, bara jag kan förlänga mitt uppehållstillstånd till ett permanent!

Hör ni vad han säger? Förstår ni ens vad han säger?

Han arbetar gärna med vad som helst bara för att få ett permanent uppehållstillstånd. Bara därför. Alltså inte för att försörja sig.

Omar påminner mig starkt om alla de Muhammed och Ahmed som kom till socialtjänsten för att söka socialbidrag då deras A-kassa var för låg, som de kommit in i genom kommunala skattesubventionerade arbeten:

– Jag söker massor av jobb för att få A-kassa!

Mitt standardsvar var alltid:

– Du söker väl inte jobb för att få A-kassa? Du söker väl jobb för att kunna försörja dig själv?

Tro inte för en sekund att jag lastar Omar, Muhammed och Ahmed för detta. De är enbart logiska produkter av en fullkomligt perverterad välfärdsstat. Som utlovar allt till alla, där en arbetsbefriad tillvaro bekostad av andra är en mänsklig rättighet.

Detta får mig att minnas Rolf på Kungsholmen, som gått arbetslös i fem år på socialbidrag och mellanöl. Jag satte igång honom på arbetsträning på kommunens restaurang på ett äldreboende.

Efter en dag ringde han och krävde extra pengar för fotriktiga arbetsskor.

Efter tre dagar ringde han och sa att han som arbetstagare hade rätt till lagstadgad och betald semester. Vilken han hade för avsikt att ta ut med början redan nästa dag!

På något konstigt sätt så måste jag ändå säga att jag gillar alla dessa klienter. De besitter en diskret charm. Och de har förstått exakt vad som gäller för att ta sig fram i vårt humanitära välfärdssamhälle!

Birgitta Sparf