Gästskribent ROLF HANSSON: Som vuxen får man stoppa gurka i rumpan på eget ansvar 

I början av 2000-talet myntade den danske psykologen Bent Hougaard begreppet curlingföräldrar och triggade igång en intensiv debatt om barnuppfostran. Senare har även ordet helikopterföräldrar använts för att beteckna ungefär samma sak, alltså föräldrar som vill bevaka allt deras barn gör och skydda dem från att någonsin behöva uppleva motgångar eller ta konsekvenser av dåliga beslut. Nu verkar även skolledare och poliser som i jobbet kommer i kontakt med unga vuxna inta denna överbeskyddande attityd. 

Bland gymnasieelever i småländska Ljungby förekommer en tradition kallad skattjakten. Det är ett slags tävling som ingår i studentfirandet. Deltagarna är sistaårselever som snart ska ta studenten. Tävlingen går ut på att studenterna ska utföra genanta eller obehagliga uppdrag som ger poäng. Det kan exempelvis vara fråga om att äta en hel gul lök eller att sjunga sin beställning vid ett snabbmatställe. 

I årets skattjakt hade av allt att döma de elever som hittat på uppdragen gjort sitt bästa för att chockera och testa gränser. Bland de uppdrag som gav höga poäng fanns enligt uppgift en rad aktiviteter som var av sexuell natur och/eller involverade kraftig alkoholkonsumtion. 

Lokaltidningen Smålänningen skriver: ”Köra upp en gurka i anus, strippa, suga av personer, slicka på någons pung, dricka annans kiss och köra upp en hammare i slidan – detta var några av uppdragen som elever uppmanades att göra under studenternas skattjakt.” 

Expressen fyller på med att berätta att ”en kvinna visar brösten för sin domare”, ”ta tre tequilashots på fem sekunder” och ”häll chili på ditt könsorgan” också ingick bland de uppdrag som gav poäng. 

Ställd inför denna information verkar Ljungbys gymnasiechef Jimmie Nilsson knappt ha kunnat kontrollera sina känslostormar. I kommentarer till media sade han sig både vara ”skitförbannad” och ”väldigt ledsen, besviken, bestört och förfärad”. Lokalpolisen Hans Sjöberg reagerade något mer sansat. Han sade sig bara vara ”förbannad” och ”besviken”, men oroade sig samtidigt över att någon kunde ha känt sig ”kränkt eller utsatt” under skattjakten. Han lovade ”titta närmare på uppdragen för att se om något kunde vara brottsligt”. 

Okej, så ett gäng gymnasister i Ljungby tyckte alltså att det var en strålande idé att fira sin förestående studentavslutning med att supa sina skolkamrater (och sannolikt även sig själva) dyngraka och se vem som var hämningslös nog att offentligt stoppa upp föremål i diverse kroppsöppningar. Inget nytt under solen således. 

Den här typen av ritualiserade lekar, ofta med starka sexuella undertoner och förenade med intagande av berusningsmedel i stora kvantiteter, har troligen alltid förekommit bland unga människor på gränsen mellan tonår och vuxenliv. 

Smaklöst? Absolut. Omoget? Utan tvekan. Vulgärt? Definitivt. Men olagligt? Nej, inte det minsta, så länge ingen tvingas göra något mot sin vilja. 

Samtliga elever som är på väg att gå ut gymnasiet har fyllt 18 år. En del av dem har sannolikt hunnit bli 19 eller till och med 20. De är alltså myndiga, och har därmed alla de rättigheter och friheter som vuxenlivet innebär – från att få köpa alkohol på krogen till att få gifta sig, skaffa barn, rösta, ta körkort och ingå ekonomiska avtal. Det förefaller ytterst märkligt att de har alla dessa fri- och rättigheter, men inte förväntas kunna ta eget ansvar för om de vill delta i en pueril snusk- och fylle-lek. 

Ljungby-studenternas skattjakt skedde, såvitt jag förstått, inte i skolans lokaler och inte under skoltid. Så länge alla deltog frivilligt och det inte förekom våld, tvång eller hot, finns det därmed inga rimliga skäl för vare sig gymnasiechefen eller lokalpolisen att ingripa. Vuxna människor bestämmer själva om de vill dricka sig berusade och skämma ut sig offentligt. 

Begreppet curlingföräldrar etablerades som sagt under tidigt 2000-tal. De som var barn då är idag vuxna, eller befinner sig åtminstone i övre tonåren. Det har på senare år rapporterats om hur dessa generationers föräldrar i många fall fortsätter curla dem långt upp i vuxenlivet. 

Det kan till exempel handla om mamman som följer med sin 19-årige son på hans anställningsintervju, eller om pappan som ringer upp sin 20-åriga dotters universitetslärare när dottern misslyckats med en tenta. Ja, det låter absurt, men både universitetsanställda och arbetsgivare vittnar om att denna typ av agerande numera inte är helt ovanligt. 

I universitetsvärlden och i vissa politiska sammanhang benämns dessa unga vuxna ibland som ”generation snöflinga” på grund av vad som uppfattas vara en överdriven, löjeväckande känslighet och politisk korrekthet. Det är till exempel representanter för generation snöflinga som på universitetsutbildningar kräver varningstexter på böcker som kan tänkas innehålla politiskt inkorrekta ord eller potentiellt upprörande skildringar av rasism eller våld. Och det är medlemmar av denna generation som kräver universitetslärares avgång om lärarna råkat missa någon av bokstäverna i HBTQIA. 

Jag gissar att de flesta av de studenter som deltog i årets skattjakt i Ljungby hade kul. Förmodligen hade de allra flesta av dem så pass gott omdöme att de avstod från de mest extrema uppdragen. Emellertid antar jag att det också kan ha funnits enstaka som vaknade nästa dag med bakfylla och ågren, och frågade sig varför i h-e de valt att göra saker de aldrig skulle ha gjort i nyktert tillstånd. 

Men även ett uppvaknande med skam och bakfylleångest kan vara en välbehövlig, karaktärsdanande erfarenhet. Vad unga vuxna i denna generation dock absolut inte behöver är fler personer som curlar dem och försöker hindra dem från att ta eget ansvar. 

Rolf Hansson har en brokig yrkesbakgrund, bland annat som frilansande journalist, översättare och musiker. Politik och samhällsfrågor har alltid intresserat honom, och under de senaste åren har han i synnerhet engagerat sig i diskussioner kring bevarandet av det svenska/västerländska kulturarvet och upplysningsidealen. Han är också en oförbätterlig musiknörd och hängiven skivsamlare, med en särskild passion för den afroamerikanska musiktraditionen.   

Gästskribent