PATRIK ENGELLAU: Så kan du krossa Putin, isolera fönstren!

I egenskap av återkommande krönikör i en välrenommerad publikation har jag naturligtvis betydande makt. Men jag har lärt mig av Bamse – eller om det möjligen var av Astrid Lindgren – att den som är stark också måste vara snäll. Därför drar jag mig för att läxa upp och förhåna andra skribenter för deras enfaldiga inlägg ty jag misstänker att deras blamager visserligen till dels beror på moraliska defekter men framför allt på klen begåvning.

Men någon gång, som idag, kan jag inte låta bli att avvika från denna förlåtande grundhållning. Det är ledarskribenten Nyström i Dagens Nyheter som först väcker mina förhoppningar och därefter mitt elaka löje. Håll i dig nu. Så här går resonemanget. Jag kan inte inläsa några tecken på raljeri så jag utgår från att det är allvarligt menat, ett genomtänkt råd till svenska folket om hur vi genom att sänka vår levnadsstandard kan ”frysa ut” Putin.

När kriget rasar är det lätt att känna sig maktlös, säger Nyström inkännande. ”Vad har jag att sätta emot Putin?” Precis så känner även jag så när Nyström ger svaret ”mer än du tror” på sin egen fråga blir jag naturligtvis spänt förväntansfull.

Hon startar sin uppräkning av verksamma medel som vi kan använda för att krossa Putin med förslaget att Sveriges medborgare ska ”snåla”. Vinterns höga elpriser kommer troligtvis tillbaka och därför bör vi spara energi för att slippa köpa rysk olja och gas och på så vis tillintetgöra Putins diktatur och den ryska krigsmakten. För att vara mer konkret lämnar hon ett antal verkligt skarpa förslag: duscha mindre, sänka inomhustemperaturen, byta fönster och uppvärmningssystem och isolera vinden. Detta är ”det bästa sättet att frysa ut Putin”.

Här passar ROT-avdraget som hand i handske och kanske borde avdraget göras större om Sverige ska kunna kriga ordentligt på Ukrainas sida: ”vi bör använda ROT-avdraget till att energieffektivisera. Och här är det inte heller fel om den sortens åtgärder premieras ytterligare ekonomiskt”.

Men ROT-avdraget bör inte användas för att renovera kök ty man spar ingen energi på att ”byta bänkskiva”. I stället ”behöver hela samhället, från privatpersoner och organisationer till företag och politik, kraftsamla för att frysa ut Putin”.

Det fina med Nyströms förslag är att de kan drivas nästan hur långt som helst även om risken finns att vi gör slut på oss själva innan Putin påverkas. Vi kan, som MSB föreslår, sätta in ett värmebevarande tält i sovrummet. Det där med att duscha över huvud taget är överdrivet. Möjligen en kall dusch. Framför allt inga elektriska tandborstar! Rent allmänt är hygien slöseri med energi. Pendeltåg behövs inte. Tänd inga lampor, mörkret stryper Putin.

I början av kriget erbjöd sig USA att evakuera Zelenskyi från Kiev. Han blev förolämpad och sa att han inte bad om transport utan om vapen. Han skulle nog bli gladare för tiotusen pansarskott 86 (bilden) än för ett solidaritetslöfte från svenskarna att inte tvätta sig.

Är det en tillfällighet att Dagens Nyheter föreslår samma åtgärder mot Putin som mot klimatkrisen? Har dessa två pester egentliga samma orsak, nämligen utsläpp av fossiler? Utsläppen av växthusgaser började ungefär samtidigt som Karl Marx publicerade Kapitalet och fortsatte snabbt uppåt efter Lenins oktoberrevolution och inrättandet av Sovjetunionen, den statsordning som fostrade Putin. Kommunister har aldrig någonstans bekymrat sig över fossiler annat än då råoljepriserna tillfälligt fallit. Här finns ett klart samband som det verkar ansvarslöst att den internationella klimatforskningen inte tagit sig an.

Patrik Engellau