BITTE ASSARMO: Peacemaker liknar ingen annan serie du sett

Jag är en stor fantast av serier som baseras på serietidningar. Det är något med hur seriernas värld skildrar begreppen gott och ont som tilltalar mig. I samhället har begreppen luckrats upp till oigenkännlighet, med gärningsmän som utmålas som offer och som ska daddas och pysslas om, men i serievärlden straffar det sig fortfarande att vara en ondskefull skit.

Men hur mycket jag än gillar den här typen av serier hade jag knappast förväntat mig att bli överraskad av någon av dem. De brukar följa ett visst mönster, ett trevligt sådant men stundom en smula förutsägbart. När jag slog mig ner för att se första avsnittet av HBO Max-serien Peacemaker hade jag därför inga andra förväntningar än att bli underhållen. Men hej vad jag bedrog mig.

Ribban sätts redan i introt, när hela ensemblen visar upp sig i en sanslöst töntig dans till tonerna av det norska glam-metal bandet Wig Wams ljuvliga ”Do Ya Wanna Taste It”. Tänk tidernas mest självgode seriehjälte, i tidernas minst hippa seriehjältedräkt, dansa historiens kanske knäppaste dans med gravallvarlig min tillsammans med vänner, kollegor och fiender. Det går inte att beskriva – det måste helt enkelt upplevas.

Det som också måste upplevas är Peacemaker själv, briljant spelad av John Cena, känd amerikansk wrestler. Han presenteras för första gången för filmpubliken i filmen The Suicide Squad som kom 2021. Där hade han en biroll, men det hindrade inte John Cena från att sopa banan med den övriga rollbesättningen. Med en sällan skådad karisma dominerar han varje scen han är med i. Han är uppfylld av sin egen förträfflighet och av att skapa fred – hur många män, kvinnor och barn han än måste mörda för att uppnå målet.

Med den inställningen är han förstås egentligen en superskurk, men i sina ögon är han den oöverträffade superhjälten med ett uppsåt godare än gott. Därför ser han det också som helt logiskt att hans dödliga vapen är märkta med en fredsduva.

Även om John Cena dominerar även i serien så matchas han bättre av sina motspelare. Castingen är helt fantastisk, regin likaså, och med en dialog skarp som en knivsegg och ett soundtrack som kan mäta sig med Quentin Tarantinos är varje sekund av den här serien fylld av njutning.

Så vem är Peacemaker själv då, förutom en superskurk som ser sig själv som superhjälte och är allmänt självgod? Faktum är att han är en betydligt mer sammansatt person än man kan tro vid första anblicken. Hans riktiga namn är Christopher Smith och i serietidningsvärlden dök han upp 1966, då som en del av Charlton Comics – ett publishingföretag som grundades på 1940-talet men som upphörde 1986 och togs över av DC Comics.

Originalstoryn ger vid handen att han föddes i Österrike av en amerikansk mor och en respektabel tycks affärsmän. Som inte alls var respektabel utan en gammal nazist som en gång var chef för ett utrotningsläger i Polen men som flytt strax efter kriget. När Christopher var fem år tog hans far sitt eget liv mitt framför ögonen på sonen, iklädd sin SS-uniform.

Händelsen blev naturligtvis djupt traumatisk för den lille Christopher, som drabbades av psykiska problem och med tiden förvandlades till en hämnare vars mål var att bevara freden, oavsett hur många människor han skulle behöva mörda för att göra det.

I TV-serien, och i DC Comics-universat, lever hans far. Han heter August ”Auggie” Smith och har sin hemvist i den mest extrema vit makt-rörelsen och ett förflutet som superskurken White Dragon. Han är en sällsamt obehaglig människa, briljant spelad av Robert Patrick (känd för bland annat Terminator 2, där han spelade T-1000), som gett sin son ett livslångt trauma genom att tvinga honom att lära sig döda med alla slags vapen redan från barnsben.

Peacemaker liknar ingen annan TV-serie du någonsin sett. Så du som har HBO Max, som gillar riktigt underhållande och skruvade serier, och som ännu inte sett denna fantastiska skapelse – vad väntar du på? Det blir inte bättre än så här.

Bitte Assarmo