BITTE ASSARMO: När ”godheten” bedrar visheten

Precis som förväntat så har Sveriges ledarskribenter gått igång ordentligt på de upplopp som orsakades av lättkränkta muslimer som inte kan acceptera den lagstadgade yttrandefriheten. Men det är inte de demokratifientliga stenkastarna de går igång på – utan yttrandefriheten. Flera skribenter med ”rätt” värdegrund, liksom den mycket märkliga stiftelsen Expo, sällar sig nu till islamister och andra som föredrar hädelselagar framför frihet. En av dem är Expressens Lars Lindström, som nu rasar som aldrig förr mot den lag som tillåter oss att inte bara tycka vad vi vill utan även uttrycka det.

Lars Lindström är en god och fin människa, som tänker rätt där andra tänker fel. Han ömmar för de ”fattiga och utsatta” som nu hamnat i blåsväder på grund av att den elake högerextremisten Rasmus Paludan inte förstår hur viktig koranen är som rättesnöre. Lars Lindström har också förmågan att se in i framtiden. Likt en modern Heliga Birgitta får han uppenbarelser och visioner. Just nu har han fått en vision om ”framtiden för svensk högerpopulism” och den skrämmer honom djupt i den känsliga värdegrundssjälen. Det går inte att missta sig på hans helhjärtade engagemang när han skriver:

”När KD och SD misslyckas med att ta makten i höstens val finns det bara en möjlighet för dem att gå vidare. Bli ännu mer extrema. Krama ihop partierna. Börja skjuta mot folksamlingar. Ta deras smycken. Ut med packet. Varför inte gå fram under det gemensamma namnet Stram Dusch? Känns historiskt rimligt. Lagom extremt. Rimmar nästan på Busch. Och usch.”

Lars Lindström är inte bara en god och fin människa. Han kan dessutom rimma, som ni ser. Han har också hört talas om andra världskriget och att lägervakterna i Treblinka och de andra utrotningslägren gasade ihjäl judar i det som utgavs för att vara duschrum. Vad kan då vara bättre än att antyda att även Ebba Busch vill gasa ihjäl människor? Det är trots, enligt denne man, ”historiskt rimligt”. Historiskt rimligt? Om jag uppfattar det rätt så hör han alltså stöveltrampen ljuda när en svensk politiker vill att det statliga våldsmonopolet upprätthålls.

”Stram dusch, där fick jag till det!” tänker han förmodligen och känner sig både härligt from och häftigt fräck på samma gång. Han vågar ju, anser han, säga som det är: Att den som vill se hårda konsekvenser för våldsverkare är nazist. Att den som vill att polisen ska försvara sig när de blir utsatta för mordförsök också vill skjuta in i folkmassor och rentav gasa ihjäl folk. Att Ebba Busch står för en fascistisk politik eftersom det i Lindströms värld är fascistiskt att upprätthålla våldsmonopolet.

Jag vet förstås inte alls hur det går till när den här mannen försöker tänka, så det där är bara spekulationer. Men den som någon gång lyssnat på hans livesändningar på Facebook och andra sociala medier vet att han har oerhört höga tankar om sig själv. Han har fattat allt, och lite till, och eftersom han har gjort det så tar han sig också friheten att brunstämpla alla som inte tänker precis som han själv. Men ”godheten” bedrar visheten. Genom sitt ställningstagande mot yttrandefrihet gör sig Lars Lindström till talesperson för religiös fanatism och frihetsinskränkningar som inte hör hemma i en demokrati.

Jag undrar just hur Lars Lindström skulle trivas i den värld som de lättkränkta islamisterna strävar efter. Ett Sverige där var och en måste passa sig för att yttra något negativt om islam – där varje ord måste vägas på guldvåg och där minsta felsteg kan leda till böter, fängelse, prygel och rentav dödsstraff. Där han, som ledarskribent, aldrig mer skulle kunna uttala sig fritt om ämnen han tycker är viktiga. Vad ska han skriva om då? Det förkastliga i att svenskar fortsätter äta fläskkotletter när fläskkött är orent enligt koranen?

Det här handlar inte om att bränna en koran, eller om att vissa områden skulle vara fattigare och mer utsatta än andra, det handlar om vår lagstadgade yttrandefrihet och ingenting annat. Börjar vi tumma på den kommer kraven att bli allt fler och allt större. Varför ska svenska kvinnor tillåtas provocera rättrogna muslimer och gå med håret synligt i det offentliga rummet? Varför ska människor få promenera med sina hundar ute på gatorna när hundar är orena enligt islam? Borde inte systembolaget vara stängt åtminstone under den tid muslimerna har sin fredagsbön?

Det kan bli hur absurt som helst och riktigt, riktigt otäckt. Och om en grupp får igenom särlagstiftning genom våld och hot så kommer fler grupper att få det. Till sist kommer det sluttande planet att vara ett lodrätt stup och vår frihet är förlorad. Och det är de goda, fina människorna – sådana som Lars Lindström – som visar vägen till förtrycket genom sin totala brist på insikt om vad yttrandefrihet egentligen handlar om.

Bild: Lars Lindströms presentationsbild på Expressens ledarsida (skärmdump)

Bitte Assarmo