BITTE ASSARMO: Den moraliska kompassen har gått i spinn

Det är inte särskilt längesen som Socialdemokraterna förlöjligade människor som oroade sig över det eskalerande våldet i samhället. Med hjälp av kriminologer som Jerzy Sarnecki och andra medlöpare med rätt partibok och rätt hittepå-värdegrund lyckades de dessutom få de stora medierna att gå deras ärenden. Hur ofta har vi inte sett reportage och artiklar där budskapet är att kriminalitet och våld minskat över tid? Man kan inte räkna dem alla.

Nu har dock verkligheten kommit ikapp regimen och sedan några år tillbaka är det högsta prio att knäcka brottsligheten. Eller rättare sagt, det är högsta prio att basunera ut att man ska knäcka den. I själva verket händer just ingenting, förutom möjligen att Morgan Johansson och Anders Ygeman får tillfälle att peka med hela handen i rutan lite oftare. Det är förstås bra för självkänslan. Eftersom landets journalister sällan ställer några komplicerade frågor till herrar ministrar – än mindre ifrågasätter deras kompetens – så kan de ju fortsätta se viktiga ut under pressträffar och utfrågningar. Ve den journalist som ställer fel frågor – det kan ju gynna ”mörka krafter” i samhället.

Mörka krafter är dock inte de kriminella i första hand, utan de ondsinta människor som hellre vill se hårdare straff än pizzaluncher och dialog. Det är de som är farliga, inte de som skjuter och begår andra våldshandlingar. Det har vi sett många exempel på, nu senast när KD-ledaren Ebba Busch förklarade att hon hellre skulle se 100 skadade islamister än 100 skadade poliser.

Man kan verkligen undra hur ett sådant uttalande kan vara kontroversiellt (vill inte alla hellre se skadade brottslingar än skadade poliser, om nu någon nödvändigtvis ska bli skadad?) men det var det. Det var till och med så kontroversiellt att Ebba Busch blev portad från ELLE-galan.

Eftersom ELLE-galan också leddes av Kakan Hermansson, som bland annat gjort sig känd för att bagatellisera polismorden i Malexander, så kan det faktiskt inte tolkas som något annat än att samhällseliten – i detta fall Aller Media – alltså hellre ser 100 skadade poliser än 100 skadade kriminella. Åtminstone tycks Kakan själv göra det, eftersom hon tydligen vägrade leda galan om Ebba Busch tilläts komma. Den moraliska kompassen har gått i spinn.

Senaste flugan är att skjuta inne på gym och frisersalonger, läste jag häromsistens. Och det är inget konstigt med det, säger utredningschef Tobias Bergkvist på Polisen Väst – det är ju lättare att komma åt den man vill skjuta.

Det är, som vi vet, också lättare att ”komma åt” oskyldiga människor på sådana platser, men det nämns inte i P4 Göteborgs artikel. Det är förstås lite kymigt att prata för mycket om sådant eftersom public service varit starkt bidragande till att sprida myten om att brottsligheten inte drabbar oskyldiga. Men det har varit omöjligt till och med för de stora medierna att undvika att skriva om Fredrik Andersson, som mördades den 28 mars 2022 på ett gym i Stockholm när han försökte rädda livet på en annan människa.

Allt fler mord i offentliga miljöer, alltså – sedan 2016 har det skett ett tiotal mord just på gym, frisersalonger och restauranger. Men allmänheten behöver naturligtvis inte oroa sig. Vi har ju trots allt en regering som ska vända på varenda sten för att knäcka gängen. Dessutom är det ju sådana som Ebba Busch som är det verkliga problemet, inte de kriminella.

Bild: Kakan Hermansson på ELLE-galan, skärmdump från Twitter

Bitte Assarmo