BIRGITTA SPARF: SVT granskar och förklarar

Vill man få en bredare inblick i vad som händer i vårt samhälle i dag så kan man med förtroende vända sig till SVT:s nyhetsrapportering.

Deras kunniga reportrar besitter en sällsynt förmåga att beskriva samhällsproblem och deras orsaker på ett logiskt och lättfattligt sätt.

Vi kan se fram emot fler djupgående analyser från SVT:s nyhetsredaktioner, som dessa:

En ung man i 18-årsåldern har hittas skjuten vid ratten i sin värsting-Audi i bostadsområdet Kaosgården söder om Stockholm.

– Audi har ännu inte prioriterat skottsäkert glas i sina allra dyraste bilar, trots att riskerna under flera år har påtalats och behovet växer. Vi har sökt ansvariga på Audi för en kommentar.

En 25-årig man sköts i dag vid 17-tiden på ett gym i förorten Skjutarby i nordvästra Stockholm. Han avled på plats. SVT har talat med gymägaren om deras bristande säkerhet.

– Gymägare Inge Stark förklarar att de ser över sina rutiner och att upphandlingar med företag som ska leverera vapendetektorer pågår men ännu inte är slutförda.

Ytterligare en ung man, den sjätte den här veckan, har avlidit av sina skottskador på Karolinska Universitetssjukhuset. Uppenbarligen är beredskapen på våra sjukhus i dag för låg.

– Överläkare Very Sad på skottskadekliniken i Huddinge bekräftar bilden. Hon säger att de behöver kraftigt utökade resurser för att kunna avhjälpa den här situationen.

SVT rapporterar alltid om väsentligheter och förklarar de komplicerade sambanden. För endast dryga 10 miljarder skattekronor per år. Värt varenda krona, om du frågar mig!

Birgitta Sparf