BIRGITTA SPARF: De får tre av fem gatstenar

Aktuellt har träffat två invandrarkillar, ”Fille” och ”Ahmed”, som stödjer de våldsamma upploppen runt om i landet under påskhelgen. De har mängder av argument för att det var rätt:

– Jag känner mig frustrerad över att lagen står på hans (Paludans) sida.

– Men om man bor här, får man inte då acceptera att det är så här lagen ser ut?

– Då får killen ta konsekvenser också om det händer nåt.

– Men nu får ju polisen och allmänheten också ta konsekvenserna?

– Tyvärr är det så. Det har kommit till den nivån att folk bryr sig inte längre, hur folk ser på oss. Dom ser redan fel på oss, dom kollar redan fel på oss, dom tänker redan fel om oss. Så varför ens bry sig nu?

– Vi ville inte att han skulle få bränna koranen här, så det är klart att folk plockar upp nån sten, nån tegelsten eller nånting och börjar kasta.

Att poliser blev skadade är enligt dem ”hans jobb” och ”fortfarande, han var där och skyddade fel person”. Polisen har också ansvar:

– Det är lite deras fel också, att de kör in i familjer och allt det där. Det är klart de får en massa stenar av grabbarna, liksom.

Enligt Fille och Ahmed stod folkmassan bara där, tyst och stilla, och väntade artigt på att det spännande eventet skulle börja. När detta inte hände tröttnade folk och var på väg hem, när polisen plötsligt dök upp:

– Och så dyker polisen upp och du vet ska hålla på och köra in fem, sex bilar och vet inte vad. Det är klart att folk blir provocerade, tänker de om han inte kommer, varför är dom här?

Fille och Ahmed presenterar sina något mörka och dystra framtidsprognoser rörande polisens aviserade skärpning av sina rutiner, med införande av gummikulor och vattenkanoner. Det spelar ingen roll, enligt dem. Vill folk starta upplopp så kommer de att göra det, även om polisen skjuter.

De håller med om att Paludan fick som han ville:

– Han får det han vill. Han vill få oss invandrare att se dåliga ut. Men i slutändan, han fick inte bränna koranen i våran stad.

Dessa två killar, som själva aktivt valt att bli en del av ett ständigt växande kollektiv bestående av samhällets stora förlorare, ser det som att de gått segrande ut ur striden. De har valt att stödja och begå grova kriminella handlingar eftersom de tycker att ”lagen är fel”. Det blev ingen koranbränning på deras territorium. Alltså vann de.

De har noll kunskap om landet de bor i. De har inte en aning om vad demokrati eller yttrandefrihet innebär. Laglydighet är ingenting för dem, gillar de inte en lag så startar de helt enkelt ett våldsamt upplopp och försöker döda poliser så att deras egen rättvisa uppnås.

Men de har ändå förstått den allra viktigaste svenska principen för invandrare i så kallade utanförskapsområden:

– Att alltid utmåla sig som ett oskyldigt offer helt utan eget ansvar. Det ger högsta möjliga pluspoäng. Här har killarna samlat ihop en mängd gångbara argument:

o Varför ska man bry sig, liksom? Folk tittar ändå bara fel på oss, letar fel på oss och tänker fel om oss. Allt är samhällets fel.

o Försöker polisen upprätthålla svensk lag så får de också ta konsekvenserna om vi inte gillar lagen och startar våldsamma upplopp. Det är polisens ansvar.

o Om vi framstår i dålig dager genom dessa upplopp så är det Paludans ansvar, inte vårt.

Jag har arbetat med killar som dessa, och deras föräldrar, inom socialtjänsten sedan 1997. Tongångarna var exakt samma redan då. Och det yttersta ansvaret för detta gigantiska migrations- och integrationspolitiska haveri vilar allra tyngst på våra politiker.

Genom att aldrig ställa tydliga krav på egenförsörjning och eget ansvar utan istället ständigt skjuta till mer resurser när mångkulturen visade sig inte fungera som det var tänkt, har det välfärdsindustriella komplexet, som Patrik Engellau talar om, skapat denna nya invandrade underklass. Som till största delen består av offer för det svenska samhällets alla sociala och bidragsrelaterade tillkortakommanden, inget annat.

Därför ger jag både killarna och våra ansvariga politiker tre av fem gatstenar i betyg!

Birgitta Sparf