MOHAMED OMAR: Kriget i Ukraina kan få stora konsekvenser för Mellanöstern

Flera av Det Goda Samhällets skribenter har kommenterat Rysslands krig i Ukraina. Det finns dock ett perspektiv som saknas. Inte bara här, utan överhuvudtaget i medierna.

Syriens diktator Bashar Assad sitter fortfarande kvar trots ett långt, blodigt och brutalt inbördeskrig. Att han sitter kvar beror framför allt på två saker: 1) stöd från Ryssland och 2) stöd från shiitiska miliser.

Upproret i Syrien, som till stor del var ett sunni-islamistiskt uppror, krossades av brutala shiitiska fanatiker, stödda av mullorna i Iran.

Det var dessa shiitiska fanatiker som såg till att diktatorn Assad kunde sitta kvar på den tron han ärvt av sin far.

Men shiaislamisterna hade sannolikt inte klarat av att besegra Islamiska Staten, Al-Qaida och andra sunni-islamister som ville ha bort Assad, utan Putins hjälp.

Nu när Putin härjar Ukraina kan han inte ägna lika mycket uppmärksamhet och resurser åt Syrien.

Jag undrar vad som kommer att hända om det fortsätter att gå dåligt för ryssarna. Jag undrar vad som händer om Putin försvagas ytterligare, politiskt och ekonomiskt.

Tänk om detta får konsekvenser för Syrien och Mellanöstern i stort? Det skulle kunna innebära att Assads grepp om makten minskar och att inbördeskriget blossar upp på nytt.

Det kan i sin tur innebära att jihadister från västvärlden åter börjar resa till Syrien för att slåss för att upprätta en islamisk, teokratiskt stat som ska ersätta Assads förtryck.

Assad förtrycker, mördar och torterar. Men hans hemskheter drabbar mest syrier. Jihadismen, den ideologi som utmanar honom, är dock en globalistisk ideologi med anhängare överallt, även i Sverige.

Jihadisternas kamp är global och deras bomber kan smälla i Stockholm lika väl som i Damaskus.

Faller Assad riskerar också Libanon att störta ner i kaos när Hizbollah förlorar en mäktig allierad och sin korridor till Iran.

I Irak kan bomberna börja smälla igen på marknader och i moskéer. Och i Iran kan mullornas makt hotas, vilket skulle kunna leda till en kaotisk situation även där.

Det är föga förvånande att Assad skickar sina tortyrexperter till Ukraina för att hjälpa sin vän Putin.

Mohamed Omar