BIRGITTA SPARF: Swexit nu!

Jag, som inte ens vet vad ett svenskt landsting (region) egentligen pysslar med eller hur de är organiserade, röstade nej till EU eftersom jag intuitivt kände på mig att det inte var något bra.

Jag vet inte så mycket mer om vad EU gör i dag, mer än att de eftersträvar mer och mer makt som går ut över medlemsländernas suveränitet, till enorma kostnader. Framför allt drabbar detta Sverige som alltid står först i ledet, villiga att alltid vara den största finansiären samt gå med på samtliga galenskaper som de hittar på i Bryssel.

Ni kanske redan visste allt om de så kallade Guldpassen som säljs av vissa EU-länder? Jag erkänner villigt min tidigare kompakta okunnighet, som nu skingrats något genom en artikel i DN.

Ryska oligarker kan alltså köpa sig uppehållstillstånd eller till och med medborgarskap i vissa av EU:s medlemsländer genom att göra stora investeringar där. Och får därmed tillgång till hela EU.

Detta tillsammans med lika korrupta skurkar från främst Kina men även från bland annat USA, Indien och Venezuela. Från DN:

”Ulrik Åshuvud från Transparency International Sverige säger de pengar som används vid betalningar för ett medborgarskap är svåra att kartlägga.

– Vi ser risker för penningtvätt och risker för att det är korrupta pengar. Kriminella pengar helt enkelt. Som land är man då en medhjälpare till att möjliggöra penningtvätt helt enkelt.

– Det blir svårare i ett banksystem att följa de personerna, eftersom de då har medborgarskap eller uppehållstillstånd. De har då inte samma koppling till rysk verksamhet, utan det ser ut som att det är en EU-verksamhet. Då är svårigheten att rödflagga dem i penningtvättssystemet.”

I till exempel Lettland finns 12 097 ryska oligarker, i Spanien 7 118 kinesiska. Spanien har för övrigt tjänat mest på detta geschäft, närmare 10 miljarder SEK, tätt följt av Cypern med dryga nio miljarder.

Detta är starkt kritiserat inom EU och frågan ska tas upp i EU-parlamentet denna vecka. Den svenska naiviteten är som alltid närvarande:

”– Vi lägger fram hårda regleringsförslag och vi försöker trycka på att länderna ska ha rigorösa bakgrundskontroller. Att de som söker inte har kriminell bakgrund och inte har onda avsikter med sina pengar, säger Abir Al-Sahlani, (C), EU-parlamentariker i Libe-utskottet.”

Jag kan livligt föreställa mig hur (C) tänker sig att en sådan rigorös kontroll ska gå till:

– Är du kriminell, eller har du en kriminell bakgrund?

– Nej.

– Har du onda avsikter med dina pengar?

– Nej.

– Men då så! Välkommen till EU!

Swexit nu!!!

Birgitta Sparf