BIRGITTA SPARF: Ett kvinnligt leende är aldrig fel

Speciellt inte i Aktuelltstudion.

Det är hårda tider nu. Med krig i Europa, och allt.

Allra svårast är det för de kvinnliga programledarna i Aktuellt eftersom de måste försöka se allvarliga ut genom en hel sändning. Istället för att glittra, skratta, tramsa, flamsa och le och kasta skälmska blickar genom rutan, vilket de är vana vid.

Aktuellt i tisdags den första mars leddes av Cecilia Gralde och Katia Elliot. Idel kvinnor vid spakarna, som vanligt. Råkar det någon gång vara två män i studion samtidigt blir jag mäkta förvånad och undrar om de fått rycka in eftersom kvinnorna sänts iväg på genuskurs.

Det börjar faktiskt bli lite smått parodiskt. I tisdagens sändning är alla som de initialt intervjuar kvinnor. Till exempel en kvinnlig utrikeskorrespondent för Sunday Times, som befinner sig i Kiev och vanligtvis sitter i ett skyddsrum på grund av den ryska artilleribeskjutningen.

Till henne ställer de den angelägna frågan som alla vill ha svar på:

– Vad säger ni till varandra när ni sitter där i skyddsrummet?

Sunday Times-reportern skrattar lite uppgivet och berättar om oro, rädsla och dödsångest. Gralde ser bekymrad ut och avslutar med sin kvinnliga moderlighet, vilken hon visat prov på tidigare:

– Tack så mycket för att du var med oss här ikväll! Var rädd om dig nu!

Sedan tycks lagret av kvinnliga intervjuobjekt rörande kriget tillfälligt ha tagit slut. De tvingas ta in Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare på Försvarshögskolan.

Elliot frågar bland annat vad det egentligen är som händer där nere i Ukraina. Han svarar:

– Putins strategi är att mala ner det Ukrainska motståndet och då kommer det att se ut som Groznyj under andra Tjetjenienkriget!

Elliots reaktion på detta blir:

– Oj!!! Och hur händer det här? När du säger ”mala ner”?

Men sedan blir det lite lugnare för tjejerna. Lite mer som vanlig fin skattefinansierad regim-TV, liksom.

Det sker genom ett inslag om vår statsministers tal till nationen. Dessutom är den ständige politiske kommentatorn Mats Knutson som alltid närvarande så att Gralde kan ställa den obligatoriska frågan vad statsministern egentligen sa.

Knutson kan på sitt trygga och sakliga vis återupprepa statsministerns tal både för dem och för tittarna. Samt förklara varför hon sa det hon sa och vad hon egentligen menade.

Nu kommer tillfället som Elliot väntat på under hela sändningen. Hennes stora ledare har talat. Nu kan hon se glad ut igen, och äntligen leverera ett kvinnligt, varmt, lugnande och fullkomligt idiotiskt leende till tittarna!

Birgitta Sparf