TOMAS BJÖRKLUND: Bör Sverige gå med i NATO? 

Rysslands invasion av Ukraina har fört frågan om en svensk NATO-anslutning högt upp på den politiska dagordningen.  Tanken är uppenbarligen att om vi tillhör NATO så ska Ryssland avhållas från att attackera Gotland och övriga Sverige. 

Andra tongångar som hörs är att detta är ett krig som förs mellan demokratin och diktaturen och visst borde man då ansluta sig till den demokratiska rörelsen!  

Vi har facit i hand sedan ett antal år vad krigföring i syfte att omvandla diktaturer till demokratier har uppnått. Vi kan studera bombningar mot Serbien, angrepp på Afghanistan, Irak och Libyen – allihop med ”goda” intentioner.  

I Väst tyckte vi att dessa krig var befogade ty diktaturerna var onda och vi i Väst goda. Det var svårt att känna sympati för talibaner, Saddam, Khadaffi och Milosevic.  

Men nu vet vi alla vad de goda avsikterna lett till i form av lidande och död. Någon demokratibildning har vi inte sett till.  

Om Väst själv inte följer de internationella konventionerna hur ska man då kunna få andra länder att följa dem och blir mer humana? ”Lead by example” brukar det heta men det har Väst i handling inte gjort.  

Just nu funderar många vad Putin och Ryssland ska ta sig till näst. Kommer han efter att ha erövrat Ukraina angripa något annat land? Blir det Baltikum som ju också har en rysk minoritet? I den debatt som just nu våra politiker ägnar sig åt så verkar ingen har tänkt tanken att Putin skulle kunna tänkas ge order om ett angrepp på Baltikum. Man förutsätter att det skulle vara omöjligt.  

Jag tror det är en felaktig analys. USA har inte förmågan att försvara alla dessa länder man har anslutit till NATO.  Man har anslutit dem glatt utan att ta hänsyn till vad ryssarna sagt ända sedan 2007.  

Ryssland har däremot målmedvetet rustat upp för att kunna utmana Väst. Förra året blev ryssarna klara med sin upprustning och man fick lagar på plats för att kunna kväsa oppositionen. Man satte då igång de planer man skissat på länge. När man i december la fram sina krav så var beslutet redan taget om krig om inte Väst åtminstone gav Ryssland ett neutralt Ukraina. Därmed är inte sagt att Putin har en långsiktig plan för ett Storryssland bestående av Ryssland, Ukraina och Belorussia.   

NATO:s syfte med sin kontinuerliga utvidgning synes vara att begränsa ryssarnas sfär och om möjligt underminera den ryska ekonomin och regimen. 

Ryssarna har utvecklat en ny kryssningsmissil som kallas Zircon. Den uppnår en hastighet av nio gånger ljudhastigheten och kan alltså manövreras. Man har framgångsrikt skjutit upp den och träffat mål 400 km bort säger man och den ryska flottan utrustas nu med den.  

Det finns idag inget motmedel mot den. 

Räckvidden är mer än 1000 km och den kan skjutas upp ur undervattensläge. Putin har satsat tusentals miljarder på upprustning men han har inte byggt ett enda hangarfartyg. Genom att utveckla Zircon har Putin gjort hangarfartygen obsoleta och underminerat den amerikanska dominansen som till stor del vilar på deras elva hangarfartyg. Ett hangarfartyg har en större slagstyrka än de flesta länder har totalt men nu har man inte längre möjlighet att använda dem i strid med Ryssland eftersom Putin kan pricka dem på 40 mils avstånd. 

Jag tror inte president Biden riskerar ett världskrig för Baltikum och än mindre om han inte kan klara av uppgiften.  

Vid ett anfall på Baltikum så blir Sverige som NATO-medlem ett självklart mål. Vi kan räkna med preventiva flyganfall mot våra militära installationer.   

Med sådana utsikter kan jag inte se att ett medlemskap i NATO innebär någon som helst trygghet. Tvärtom. 

Utvidgas kriget och Putin ser ut att förlora blir frågan vad han gör med sina kärnvapen. Talet i torsdags var mycket oroande. I ett annat tal för några år sedan sa han att ”en värld utan Ryssland inte är en värld med rätt att existera”.  

Ungefär något sånt. En del oroar sig för Putins mentala hälsa. Jag tror det är befogat.  

Sverige bör inte välja sida i denna konflikt som i grunden är en konflikt mellan NATO och Ryssland. Vi har all rätt att protestera mot invasionen och att känna sympati för Ukraina. Att aktivt ta del i konflikten genom att skicka vapen eller gå med i NATO är en helt annan sak. Vi är ett av få alliansfria länder och kan tillmätas visst förtroende. Låt oss fortsätta att vara alliansfria och istället ta ansvaret för att en fred kan framförhandlas.   

Tomas Björklund är finansman med stort geopolitiskt intresse.

Gästskribent