BITTE ASSARMO: ”Kulturell appropriering” och gigantiska offerkoftor

Det finns ingen hejd på lättkränktheten hos vissa människor. Nu är det sångerskan Agnes Carlsson som hamnat i blåsväder, efter att hon haft en ”kränkande” frisyr. När hon uppträdde i På spåret förra veckan var nämligen hennes hår stylat som en gigantisk, fluffig scotch brite-svamp. Detta innebär tydligen ”kulturell appropriering”. Jo, du läste rätt. Frisyren påminde nämligen ”om ett afro”, skriver Expressen.

Jag har aldrig sett en enda afrofrisyr som liknar den märkliga skapelse som prydde Agnes Carlssons hjässa när hon framträdde i På spåret men eftersom lättkränkta människor anstränger sig in absurdum för att hitta något att bli upprörda över är det många som nu börjat sticka på sina offerkoftor. Som den här människan på Instagram, till exempel:

”Agnes, frisyren är inte din att bära. Kulturell appropriering. Så inte okej”, skriver en person högdraget.

Hallegosingen då. ”Inte din att bära”? ”Inte okej”? Och vem bestämmer det? En liten grupp lättkränkta fjortisar på Instagram? Jisses. Vilka tror de att de är, egentligen, dessa grötmyndiga besserwissers?

Det finns inget förbud för en vit människa att ha en frisyr som ser ut som en pissgul tvättsvamp, oavsett om det finns stollar som anser att den påminner ”om ett afro”, punkt. Och förresten finns det inget som förbjuder en vit att ha afro heller, om det nu skulle falla henne eller honom i smaken.

En som dock tycks önska sig ett sådant förbud är fotografen Felicia Masalla Eriksson. När hon intervjuas av Expressen har hon tusen och ett melodramatiska argument för varför vita absolut inte har rätt bära vilken frisyr de vill.

”Vårt hår är inte bara hår för vem som helst att bära. Vårt hår representerar evigheter av trauma, rasism och att våga bära det i dag, representerar inget annat än styrka. Detta handlar om mycket mer än bara hår. Att vita tar något från en annan kultur, för att göra det till sin egen, är inte uppskattning, det är historia som upprepas”, förklarar Felicia Masalla Eriksson känslosamt för Expressen.

”Vårt hår”? Ursäkta mig, men det finns väl ingen som har sådant här hår av naturen? Men även om så vore så är det klart att det handlar om uppskattning. Om Agnes Carlsson överhuvudtaget anstränger sig för att skaffa en frisyr av det slag vi såg i På spåret är det naturligtvis för att hon tycker den är snygg, inte för att hon vill äga och förslava Felicia Masalla Eriksson.

Lägg också märke till att det handlar om när ”vita tar något från en annan kultur”. Svarta och andra som definierar sig som ”rasifierade” kan naturligtvis ta hur mycket de vill från hur många kulturer som helst. Det är vitheten som är problemet. Är man vit är man av naturen ond, helt enkelt.

Det hade varit trevligt om Agnes Carlsson stått upp för sin rätt att se ut som hon vill, och gett Masalla Eriksson och resten av det lättkränkta fjortisgänget svar på tal. Men inte då. Hon ”tar ett knä” stället, ödmjukar sig och ber om ursäkt. Det blev ju så ”väldigt, väldigt fel”, förklarar hon på Instagram:

”Även om det aldrig varit min intention att få någon att känna sig illa till mods så förstår jag att jag har mycket att lära, och jag kommer göra allt för att öka min kunskap kring detta. Jag vill att ni ska veta att jag hör er. Jag tar till mig av denna kritik och ber återigen om ursäkt.”

”Mycket att lära”. Jo, det har hon sannerligen. Särskilt det faktum att hon inte har någon som helst skyldighet att låta andra människor diktera vilken frisyr hon väljer. Hur ängslig får man bli?

Men den som har allra mest att lära är nog ändå Masalla Eriksson. Hon är visserligen ung men myndig sedan flera år så det är kanske dags att hon lär sig begreppet ”kulturell appropriering” kommer att förlora all relevans (om det alls har någon) ifall det missbrukas så till den grad att det till och med blir rasistiskt att se ut som en tvättsvamp i håret.

Bitte Assarmo